StoryEditorOCM
KalelargaMALI VAKULA

Kraj depresivnih prognoza, stiže nam proljeće! Hoće li izostati marčane bure? Sve zna Ivan Šolić

Piše Ivan Šolić
12. ožujka 2024. - 17:28

Nakon što je pročitao cijelu karticu teksta, urednik portala „Slobodne“ u naslovu se kod najave vremenske prognoze za noć na ponedjeljak odlučio za epitet „gadno“ i ne, nije bila riječ o hiperboli (niti o „skupljanju klikova“) već zaista, bilo je baš gadno! U gradu Zadru se u službenom DHMZ-ovom kišomjeru sakupilo nevjerojatnih 163.6 mm (taj podatak vam je zasigurno već u uhu, budući da je to jučer bila glavna vijest u informativnim servisima) čime je oboren apsolutni rekord za ožujak za tu meteorološku postaju otkada postoje mjerenja.

Da vam pokušamo dočarati silinu oborine koja se ispadala u Zadru i okolici, 30 mm kiše u 24 sata se smatra obilnom kišom, što znači da je na tom području za manje od 6 sati palo 5 obilnih kiša (i još nam ostaje 13.6 mm, što je pristojna količina za jednu ciklonu)! Iako je fokus javnosti bio na Zadarskoj županiji, ciklona koja je (Bogu hvala) za nama donijela je vrlo obilne oborine i drugdje po Dalmaciji, a količinom su se baš istakle mjerne postaje u Šibensko-kninskoj županiji, sveukupno Drniš je u kišomjer prikupio 113.5 mm oborine, Knin 109.6 mm dok su motritelji DHMZ-a u Šibeniku dojavili 52.9 mm oborine. Nedjelju je obilježilo i opako olujno jugo, čiji su povremeni orkanski udari u Splitu prelazili 100 km/h!

image

Odstupanje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka u razdoblju 11.-17. ožujka

Effis Ecmwf/

ADIO CIKLONAMA, STIŽE PROLJEĆE!

Depresivnim vijestima iz područja prognoze vremena, čini se, stigao je kraj. Meteoalarm nakon „prekovremenih“ za vikend odlazi na zasluženi odmor, a nad našim područjem u idućim danima će se uspostaviti anticiklonalna aktivnost koja će podržavati savršeno proljetno vrijeme uz maksimalne temperature zraka do vrlo ugodnih 16 C. Jutra će uz obalu u idućim danima biti svježa, živa će se u termometru u Splitu spustiti na minimalno + 7 C, a u Zagori će ona biti prohladna i temperatura će se ondje u idućim danima u jutarnjim satima ozbiljno približiti nuli stoga, ujutro se malo toplije obucite dok će sredinom dana tanji dugi rukav biti sasvim dovoljan izbor garderobe.

image

Vrijeme po anticikloni

Meteociel.fr Ecmwf/

Iako će sunce u idućim danima pronaći put do Dalmatinki i Dalmatinaca, povremeno valja računati na nešto više oblaka, pa i pokoji slabiji proljetni pljusak, za što je najveća mogućnost sutra sredinom dana, dok je vjerojatnost za dnevni razvoj naoblake i proljetni pljusak u četvrtak zanemariva. U jutarnjim satima na splitskom području će puhati slaba bura, a u poslijepodnevnim satima slab zapadnjak i jugozapadnjak pa vjetar kao meteorološki parametar, Bogu hvala, baš i neće biti vijest u ovom tjednu.

Gledajući iz današnje perspektive, u subotu porast naoblake i mogućnost za tek kratkotrajnu nestabilnost vremena. Nakon analize tjedne prognoze, možemo zaključiti kako će sunčane naočale ponovno biti neizostavan modni detalj, a vrijeme nas neće ograničavati u našim aktivnostima, bilo da je riječ o ranoproljetnim poljodjelskim radovima ili pak rekreaciji.

DUGOROČNI TRENDOVI- HOĆE LI IZOSTATI MARČANE BURE?

Iako je klimatološki (a bome i atmosferski) već dugo među nama, proljeće nam uskoro stiže i kalendarski. U iščekivanju prve marčane bure (7. ožujka), iščekali smo- marčano jugo. Po završetku analize dugoročnog prognostičkog materijala, možemo reći kako će (vrlo vjerojatno) i druga marčana bura (14. Ili 17. ožujka) izostati, a u ovom trenutku nema dugoročnih signala na osnovu kojih bismo mogli staviti „ruku u vatru“ da će i treća zapuhati.

U razdoblju od 13. do 31. ožujka dugoročne prognoze signaliziraju zamjetna pozitivna odstupanja temperature zraka u odnosu na višegodišnji prosjek što u prijevodu znači kako bi, nakon najtoplije veljače u povijesti mjerenja, i ožujak mogao razočarati ljubitelje zimskih radosti, a njih je u Dalmaciji u ožujku znalo biti itekako.

image

Odstupanje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka u razdoblju od 18.-24- ožujka

Effis Ecmwf/

Oborine bi u ostatku ožujka trebale biti u okviru višegodišnjeg prosjeka pa je mogućnost da se prizori iz Zadra i okolice do kraja ožujka ponove još negdje u Dalmaciji, nasreću, male. Budući da je prognoza vremena najvjerodostojnija unutar 72h, najavu toplog ožujka se ne smije uzeti zdravo za gotovo, već isključivo kao trend prognostičkog materijala iz današnje perspektive.

26. travanj 2024 22:26