StoryEditorOCM
KalelargaSVEČANA AKADEMIJA

General Gotovina održao dug govor u HNK pa poručio: "Nastavimo težiti dobrim odnosima sa svima. Ne zaboraviti, ali oprostiti. To je temelj naše vjere"

Piše Matea Magaš
21. siječnja 2023. - 14:10

General Ante Gotovina održao je dug govor na Svečanoj akademiju koja se održala u HNK povodom obilježavanja 30. godina od važne operacije VRO Maslenica. Na početku govora opisao je kako je izgledala ta akcija, tih hladnih dana 1993 godine.

Rekao je, među ostalim, kako su bili vojska koja se tek ustrojavala i koja se do tada uglavnom branila.

image

Andrej Plenkovic, Zvonimir Frka-Petesic, Ante Gotovina.
 

Zvonko Pavic/Cropix

- Pamtim lica naših ljudi, neki su bi jedva punoljetni. U akciji su sudjelovale postrojbe iz svih naših krajeva. Preuzeti odgovornost ljudski i kršćanski, nesebično,bio je naš izbor. Spojiti hrvatski sjever i jug, naša misija. Cilj operacije bio je potisnuti neprijateljske snage maksimalno u dubinu teritorija i tako otkloniti neposredni pritisak na grad Zadar i sva mjesta duž obale prema Šibeniku. Stvoriti pretpostavku za izgradnju Masleničkog mosta i time ponovo pojiti naš sjever i jug – istaknuo je general Gotovina dodajući kako su tad Ujedinjeni narodi tražili obustavu operacije i povratak na početne položaje.

Ipak, kako je rekao,oružane su snage odlučile ostati i boriti se.

image
Zvonko Pavic/Cropix

- Iako je zaustavljeno daljine napredovanje, operacija Maslenica osigurala je postavljanje pontonskog mosta. Tog 27. siječnja na zahtjev UN-a službeno zaustavljena, nakon čeka su uslijedile teške borbe, no unatoč tome, hrvatski se vojnik borio časno i hrabro do kraja – prisjetio se general te naglasio kako je prva velika bitka dobivena.

- Iskustvo stečeno u akciji Maslenica bilo je presudno za sve kasnije operacije – istaknuo je te dodao kako je ponosan na to razdoblje njihovih života.

Dodao je na kraju kako je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti.

image

Andrej Plenkovic, Zvonimir Frka-Petesic, Ante Gotovina.
 

Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix

- Pobjednom u Domovinskom ratu je pretpostavka na kojom smo izgradili demokratsku državu za sve njene državljane. Danas je hrvatski vojnik uvaženi član NATO saveza, Hrvatska na zemljovidu Europe zauzima mjesto koje joj povijesno oduvijek pripada, u duhu našeg civilizacijskog okružja.

- Zajedništvo je bilo snaga naših pobjeda. Nastavimo s optimizmom graditi i razvijati naše društvo i našu domovinu. Težiti dobrim odnosim sa svim ljudima i narodima na temeljima istine i međusobnog uvažavanja. Sjetimo se riječi predsjednika Franje Tuđmana: "Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi." – rekao je general Gotovina i zaključio riječima:

- Ne zaboraviti, ali oprostiti. To je temelj naše vjere. Želim vam uspjeha u budućim izazovima – zaključio je Gotovina. 

26. travanj 2024 06:51