StoryEditorOCM
KalelargaŽURNI POSTUPAK

"Eniovci" od gradskih vijećnika traže da dvorana Jazine dobije status kulturnog dobra - konzervatori se slažu

Piše I.I.
6. svibnja 2022. - 11:08

Nezavisni vijećnici Enija Meštrovića žele žurnim postupkom na iduću sjednicu Gradskog vijeća, koje se održava u utorak, uvesti prijedlog "Odluke o proglašenju kulturnog dobra od lokalnog značaja - dvorana Jazine". 

- Sukladno želji i potrebi mnogobrojnih građana, kao i našoj, a cilju sprječavanja daljnjih špekulacija o mogućnosti eventualnog rušenja dvorane Jazine, te kako bi dodatno ukazali na njenu enormnu povijesnu i emotivnu vrijednost, stavljamo ovaj Prijedlog Odluke o proglašenju dvorane Jazine kao kulturnog dobra od lokalnog značenja pred Gradsko vijeće, navela je u obrazloženju točke Adela Frank, predsjednica Kluba nezavisnih vijećnika. 

Uz prijedlog odluke da dvorana Jazine postane kulturno dobro, nezavisni vijećnici su dokumentaciju potkrijepili i mišljenjem Konzervatorskog odjela u Zadru. 

U njemu je navedeno da se dvorana Jazine već nalazi u zoni B kulturno-povijesne cjeline Zadra upisane u Registar kulturnih dobara RH što znači da , iako nije zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro, na njoj se primjenjuje Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i svih drugih propisa koji se odnose na kulturna dobra. 

U dopisu je navedeno na koji način se može provesti zaštita nad kulturnim dobrom, ali je i pojašnjeno kako kulturno dobro može proglasiti i jedinica lokalne samouprave, točnije Gradsko vijeće Grada Zadra uz prethodnu suglasnost nadležnog konzervatorskog odjela. 

U dopisu koji potpisuje pročelnik Konzervatorskog odjela Igor Miletić, navode se i neke zanimljivosti vezane uz izgradnju dvorane Jazine. 

- Dvorana Jazine sagrađena je nad otvorenim košarkaškim igralištem koje je, zajedno s atletskim stadionom, bilo dio sportskog centra izgrađenog za vrijeme talijanske uprave. Prvu javnu košarkašku utakmicu u Zadru odigrali su zadarski studenti u ltaliji za vrijeme božićnih blagdana 1929. godine. Košarkaški „bum" u Zadru nastao je nakon Drugog svjetskog rata, posebno od 1951. godine kada se košarkaški klub izdvojio iz Fiskulturnog društva Zadar, u kojem je košarka do tada bila jedna od sekcija. Utakmice su se igrale na otvorenom igralištu sve do 1968. godine kada je, zbog obaveze da prvoligaši moraju imati dvoranu u svojem gradu, iznad igrališta za 70 dana podignuta nova dvorana. Projekt dvorane izradilo je poduzeće „Donat" iz Zadra, a projekt rešetkaste krovne konstrukcije poduzeće „Metalprodukt" iz Zagreba, prema kojem je izgrađena u „Željezari" Sisak. Dimenzija 40,80 x 41,80, metara, korisne visine 11 metara i kapaciteta 2550 sjedala, dvorana je svečano otvorena 19. veljače 1968. godine. Projekt dvorane Jazine čuva se u Državnom arhivu u Zadru, navodi se u Miletićevom dopisu vijećnici Frank. 

 

28. travanj 2024 07:31