StoryEditorOCM
KalelargaPODUZETNIČKI USPJEH

Dubrovnik Republic Gin iz zadarske destilerije osvojio zlatnu nagradu na ISCRO 2018.!

Piše M. Kalajžić
7. prosinca 2018. - 14:36
IMG-ec6457eebfaeec9ffa9b8a8896517fb8-V 2

Dubrovnik Republic Gin kojega u zadarskoj destileriji kao dalmatinski craft džin "kuhaju" Mario Matošević i Marcus Weischoff iz Austrije, osvojio je zlatnu medalju na 4. međunarodnom ocjenjivanju kvalitete jakih alkoholnih pića ISCRO 2018., koje je u Zagrebu organizirala Gospodarsko-interesna udruga proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH).

- Zlato! Jedina zlatna medalja za džin na Giupph natjecanju u Zagrebu. Ponosni smo k'o vrag... - objavili su na facebook stranici Dubrovnik Republic Gin Mario i Marcus.

Ovogodišnji šampion natjecaja je lozova rakija ŽTA Strela Imako vina iz Štipa. Zadarski Maraschino tvrtke Maraska iz Zadra bio je šampionski pobjednik na prvom međunarodnom ocjenjivanju kvalitete jakih alkoholnih pića, ISCRO 2015. Šampionom kvalitete 2016. godine proglašen je Korlat šipak i divlja ruža tvrtke Badel 1862 iz Zagreba, a prošle godine Maraskin Pelinkovac, Medica i Amaro Zara osvojili su srebrne medalje.

The Gin Guide uvrstio je ove godine Dubrovnik Republic džin u uži izbor najboljih tradicionalnih džinova na svijetu, što je veliki uspjeh dalmatinskog džina koji se prvi put ove godine pojavio na tržištu. Nema sumnje da će i zlato iz Zagreba dati novi vjetar u leđa zadarskom džinu koji se uspješno prodaje i online u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Prvu seriju dalmatinskog džina napravili su u Zadru Mario Matošević i Marcus Weischoff, dva prijatelja iz Austrije. U maloj destileriji na zadarskoj obilaznici, u posebno dizajnirane butelje od pola litre punila se prva "šarža" njihovog džina u ograničenoj seriji od 500 butelja. Svaka boca od pola litre džina vrijedna je 300 kuna koliko košta u maloprodaji, a Mario i Marcus zovu ga dalmatinskim jer se u njemu nalazi svega pet sastojaka isključivo iz Dalmacije: klek ili borovica iz zaleđa Zadra, smilje s otoka Paga, motar s otoka Iža, dubrovačka naranča s Elafitskih otoka i stonska sol. Vrlo važna u procesu proizvodnje je voda i to iz rijeke Une koja se smatra jednom od najboljih na svijetu.

O poduzetničkom pothvatu Matošević i Weischoffa pisali smo nakon što su prvi put plasirali svoj džin na tržište.

 

Evo gdje se u Hrvatskoj za sada može naći Dubrovnik Republic Gin: Cocktail Bar "Pocco Locco", Biograd na Moru, 360°, Local one, Hotel Zagreb, Levanat, Life according to KAWA, Dalmatino i D'Vino u Dubrovniku, Za Pod Zub, Hvar, Coretto Bar, Murter, ma:TONI i Štorija Split, Corte Bar, Trogir, Barrel Wine Store, Zadar, Arbaro Wine and Snack, Craft Room, Double Tree by Hilton, Tekka, Time Restaurant & Bar i Vinoteka Svijet Vina u Zagrebu.
27. travanj 2024 16:38