StoryEditorOCM
KalelargaDILJEM EUROPE NAJAVLJEN NOVI SNIJEG, EVO ŠTO SE SPREMA HRVATSKOJ:

Donosimo prognozu za vikend i naredni tjedan, pripremite se na neugodna iznenađenja...

Piše Zadarski.hr
11. siječnja 2019. - 18:10
bbimagehandler (1)

Dijelovi Europe zameteni snijegom u petak su napokon dočekali malo zatišje, ali su meteorolozi upozorili da se tijekom vikenda očekuje još snijega. Diljem Alpi snižena je razina opasnosti od lavina, ali nije u potpunosti uklonjena. Ekipe u Austriji počele su slati izviđačke letove na najviše pogođena područja.

Međutim, daleko od toga da nema problema, piše agencija dpa. Otkazano je više letova iz zračnih luka u Münchenu i Frankfurtu. Glasnogovornik frankfurtskog aerodroma rekao je da otprilike desetina letova - oko 120 - otkazana zbog loših vremenskih uvjeta.

obuhvaćeno je tristotinjak ljudi koji žive na obroncima planine. 

U drugim dijelovima zemlje stručnjaci za lavine malo su smanjili razinu opasnosti u petak, ali je rizik i dalje velik u Alpama. Turisti u Švicarskoj evakuirani su u petak nakon što se u četvrtak poslijepodne na planinskom prijelazu Schwaegalp na visini od oko 1300 m na hotel obrušila 300 metara široka lavina pri čemu je lakše ozlijeđeno troje ljudi, donosi Slobodna Dalmacija.

Diljem cijele pogođene regije ima od 1,5 do 2,5 metra snijega na visini od 1500 metara i više, dok je na nižim područjima između 10 i 70 centimetara snijega. 
A što se tiče Hrvatske, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, snijega će biti tek ponegdje i bit će oskudan. Na Jadranu će, navodi DHMZ, biti pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Najviše oblaka zadržat će se na krajnjem istoku, a u noći i ujutro ponegdje na kopnu može pasti i vrlo malo snijega.

Vjetar će duž obale biti umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na otocima ponegdje i jak. Najniža temperatura zraka od -10 do -5, a na Jadranu većinom između -2 i 2. Najviša dnevna od 3 do 6 na kopnu te od 7 do 10 °C na Jadranu.

Nešto dugoročniju prognozu pronašli smo na stranici yr.no, gdje za splitsko (a isto vrijedi i za ostatak Dalmacije te Zagreb) područje predviđaju smirivanje vremena i polagan rast temperature. Ipak, naredni tjedan donosi neugodno iznenađenje: pripremite kišobrane...

27. travanj 2024 18:55