StoryEditorOCM
KalelargaBOGOJAVLJENJE

Danas slavimo blagdan Sveta tri kralja: evo što on označava u hrvatskoj tradiciji

Piše Zadarski.hr
6. siječnja 2023. - 09:19

Sveta tri kralja u kršćanskoj tradiciji, koja ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar, kraljevi su, ili mudraci, koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu. U hrvatskoj tradicijskoj kulturi Sveta tri kralja označavaju svršetak božićnoga vremena.

Mudraci ostavljaju kuće i svoja dobra pa kreću na put i iz daleka dolaze u Betlehem. U kršćanskoj tradiciji teolozi iz trećega stoljeća Origen i Tertulijan pridonijeli su stvaranju današnje slike o "tri kralja".

Origenu se pripisuje da je protumačio tri dara simbolično: zlato koje upućuje na Isusovo kraljevsko dostojanstvo, tamjan na njegovo božanstvo, a smirna na njegovu smrt. 

image
Duje Klaric/Cropix

Bogojavljenje je pak kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusa Krista

Na današnju svetkovinu Bogojavljenja svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11,00 sati predvodi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić. Na Bogojavljenje ujedno započinje Devetnica hodočašća župa iz cijele Nadbiskupije u pripremi za proslavu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale.

02. svibanj 2024 00:54