StoryEditorOCM
KalelargaREZERVNI PLAN

Biogradska bolnica danas se počinje iseljavati i dezinficirati, a ispred OB Zadar Hrvatska vojska će podignuti šator za 50 pacijenata! 

Piše Ivica Nevešćanin
26. ožujka 2020. - 12:00

Zbog zatvaranja bolnice u Biogradu, koja će tijekom četvrtka i petka biti ispražnjena i dezinficirana, bez obzira hoće li u Biogradu biti proglašena karantena ili ne, na prostoru OB Zadar Hrvatska će vojska podignuti šator s 50 kreveta za smještaj oboljelih pacijenata s blažim simptomima zaraze, potvrđeno je u četvrtak iz Županijskog stožera civilne zaštite (ŽSCZ).

Na tu se mjeru Stožer odlučio kao osiguranje zbog mogućnosti širenja broja zaraženih osoba. Biogradska bolnica je u tom scenariju bila predviđen kao lokacija za smještaj 30 do 50 zaraženih pacijenata s blažim simptomima, no kako je tamo očito došlo do širenja zaraze unutar bolničkog sustava, morala se naći rezervna lokacija. Čim Nacionalni stožer da zeleno svjetlo, šator će podići pripadnici jedinice za potporu kojom zapovjeda general bojnik Mladen Fuzul.

To znači da će teži pacijenti biti smješteni na COVID odjel zadarske bolnice i u jedinicu za intenzivno liječenje. Zadarska bolnica raspolaže s 14 respirator, a dva su u nabavi.

U biogradskoj bolnici inače nema puno pacijenata osim nekoliko hitnih slučajeva koji su primljeni zadnjih nekoliko dana tako da njenim zatvaranjem na dva tjedna koronici bolnice neće biti puno zakinuti, a svima će se osigurati primjeren smještaj u drugim zdravstvenim ustanovama.

26. travanj 2024 14:04