StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: CRKVA SV. DONATA

Stigao devetmetarski kip Apoksiomena ukrašen sa 600 mobilnih ogledala

Piše Ana Franić
23. travnja 2018. - 21:10
apoksiomen_donat5-220418.JPG

Crkva sv. Donata od četvrtka 26. travnja postat će "privremeni dom" devetmetarskom kipu Apoksiomena koji će ukrašen sa 600 mobilnih ogledala dominirati središnjim prostorom crkve.

Kip Apoksiomena djelo je Ante Rašića, a nakon izložbe u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i u bazilici Sveta srca u Puli, sada stiže i u Zadar. Rašićev Apoksiomen nastao je inspiriran stvarnih brončanim kipom mladića iz antičkih vremena kojeg su 1996. slučajno otkrili belgijski ronioci u akvatoriju Lošinja.

- Crkva sv. Donata moj je san o idealnom prostoru gdje se spajaju povijest i sadašnjost putem skulpture i ogledala koji odražavaju prostor, ali i samu skulpturu. Apoksiomen na taj način postaje lumino objekt u kojem odrazi svjetla, posjetitelja i samog prostora igraju nestvarnu iluzionističku igra kojoj se pridružje specfična dinamika osvjetljenja crkve, objašnjava Ante Rašić dodajući kako uvijek radi na način da skulpturu ostavlja posjetiteljima i prostoru da je dovrše.

Apoksiomen je dimenzija 900 x 280 x 280 centimetara, a napravljen je od stiropora, gaze, boje, metalne nosive konstrukcije, drva te dvostranih rotirajućih ogledala. Planovi i nacrti izrade Apoksiomena trajali su oko dvije godine, dok je sama izgradnja bila završena kroz tri mjeseca. U Sv. Donat je unesen u dijelovima, njih sedam, koji su onda montirani na mjestu izlaganja.

- Posjetitelji u Crkvi sv. Donata imat će priliku skulpturu sagledati iz dvije osnovne vizure, a to je prizemna i druga – galerijska ophodnja s povišenog motrišta. Tijekom obilaska skulpture posjetitelji će primjetiti da će i ona s njima sudjelovati u kontinuiranom pokretu čime je potvrđena njena interaktivnost, ali moći će i sami namještati ogledala i tako ih prilagođavati prostoru, govori Rašić, napominjujući kako je svako novo postavljanje u novi prostor zapravo i novi kontekst i kvaliteta za ozrcaljenu skulputuru, prostor i posjetitelje.

Izložba "Apoksiomen u sv. Donatu" bit će otvorena do 21. srpnja.

27. travanj 2024 22:06