StoryEditorOCM
FotoreportVIDEO / FOTO: NOVO ČUDO IZ RADIONICE MATE RIMCA

Ovo je novi Greyp, prvi pametni električni bicikl na svijetu: Vaše srce je povezano s motorom, a ako ga netko pokuša ukrasti možete mu poslati poruku 'Miči ruke s mog bikea!'

Piše JL
15. ožujka 2019. - 23:24
Greyp Rimac elektricni bicikl4

Greyp G6, prvi pametni električni bicikl te vrste na svijetu iz radionice domaćeg poduzetnika Mate Rimca, večeras je i službeno predstavljen u domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Prema riječima Rimca, G6 mogao bi biti prekretnica u biciklističkoj industriji jer, osim što je pogonjen električnim motorom koji biciklistu pomaže pri pedaliranju, dolazi s posebnim ugrađenim sustavom spojenim na internet preko kojeg G6 prikuplja podatke u vožnji, prati i pazi na biciklista, pa čak i s njime komunicira preko mobilne aplikacije.

Prodaja novog Greypa upravo je krenula na webshopu, kupce čeka već 70 primjeraka bicikla, cijena im se kreće od 6500 do 7500 eura (cca 48.200 - 55.600 kuna), a kako doznajemo Rimčev je tim već prodao nekoliko primjeraka na neviđeno. Prema njihovoj računici najviše očekuju od izvoza na njemačko, austrijsko i švicarsko tržište, što se tiče Europe, a ozbiljno su ambiciozni i oko izlaska na globalno tržište.

Mate Rimac je na večerašnjem predstavljanju u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika objavio i da je prodaja novog Greypa krenula putem njihove web stranice koja se, vjerojatno zbog velikog interesa, tijekom večeri srušila.

- Za razliku od tradicionalnih biciklističkih kompanija, mi smo bicikl razvili oko pogona, ugradnjom hrpe senzora i naprednih mogućnosti povezivanja. Ta je tehnologija, koju danas predstavljamo, važnija i od samog bicikla - naglašava mladi poduzetnik iz Svete Nedelje, čija je tvrtka Greyp Bikes na razvoju modela G6 radila četiri godine.

Naime, visoka tehnologija novog G6 plod je suradnje Greypa i Hrvatskog Telekoma (HT). HT je razvio eSIM, tehnologiju temeljenu na Internetu Stvari, koja omogućava Rimčevom e-biciklu da prati preko 50 telemetrijskih podataka u vožnji.

Među ostalim, mjeri snagu biciklista, nagib bicikla, G-silu, barometarski tlak, a na temelju tih podataka bicikl sam sudjeluje u vozačkim odlukama. Tako će prateći otkucaje srca vozača prilagoditi snagu električnog motora koji pomaže u pedaliranju ili prateći rutu poslati poziv u pomoć ako detektira da je biciklist u opasnosti. Budući da je neprestano povezan na internet korisnik biciklu može slati naredbe, čak i kada nisu na istoj lokaciji. Može mu, primjerice, u realnom vremenu izdati naredbu „Ugasi se“ sumnja li da ga netko pokušava ukrasti, uslikati sliku preko ugrađenih kamera i objaviti na društvenim mrežama ili mu poslati poruku.

- Kao lideri digitalne transformacije Hrvatske stvaramo poticajno okruženje za inovacije i korištenje novih tehnologija. Ponosni smo na partnerstvo s jednom od najinovativnijih domaćih tvrtki Greyp Bikes u kojem smo zajedno uspjeli u potpuno novi proizvod implementirati tehnologiju eSIM, u čijem je razvoju HT predvodnik - ističe Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za privatne korisnike.

Uza svu elektroniku i software, G6 je i punokrvni off-road brdski bicikl i nimalo ne zaostaje za prethodnim modelom iz 2015. godine. Pogonjen je baterijom od 700 vatsati, a motor od MPF Drive-a specijalno je prilagođen za Greyp. Novi Greyp dolazi u tri verzije, G6.1, G6.2 i G6.3. Maksimalna brzina G6 iznosi 25 km/h, a domet s jednim punjenjem je oko 100 kilometara. Okvir je napravljen od kompozita ojačan karbonskim vlaknima, enduro geometrije na 27,5+ gumama, s ovjesom od 150 mm hoda izrađen s RockShox komponentama.

26. travanj 2024 16:49