StoryEditorOCM
FotoreportSAVRŠEN MALI DRAGULJ

Ova vrlo posebna dalmatinska crkvica možda izgleda nespretno građena, ali ona je sve samo ne produkt neznanja. Tepaju joj da je hrvatski Stonehenge

Piše Dalmacija SD
16. rujna 2022. - 23:04

Kraljevski grad Nin važan je u hrvatskome nacionalnome narativu. A u njemu je podjednako važna i crkva Svetog Križa, kojoj zovu crkvom starohrvatskih kraljeva i najmanjom katedralom na svijetu.

Crkvom Svetog Križa bio je oduševljen i jedan inozemni posjetitelj koji je vlastitu impresioniranost podijelio na Twitteru.

"Savršeno oblikovan mali dragulj, crkva Svetog Križa koja također djeluje kao sezonski sunčani sat sa Suncem koje udara u središte sićušnog poda broda na ljetni ekvinocij. Briljantno", napisao je on.

image

Sunčani sat u crkvi Svetog Križa koji je oduševio korisnika Twittera

Screenshot Twitter

I zaista, crkva Svetog Križa projektirana je da služi kao sunčani sat i kalendar.

- Na prvi pogled crkvica izgleda kao da su je gradili ne posebno vješti graditelji. Puno je tu neobrađenoga kamena, čudnih kuteva, nepravilnih kvadrata, sve zajedno građeno i pravokutnicima i nepravilnim kružnicama, i potpuno nesimetrično. No, ona je sve samo ne produkt neznanja.

Sve su te nepravilnosti posljedice svjesne odluke graditelja i mudrih pravila. Stari su graditelji pomno izračunali položaj Sunca i gradili po tom izračunu. Točno su znali gdje ostaviti otvor kroz koji će Sunčeve zrake prolaziti i pokazivati vrijeme – istaknuo je dr. Mladen Pejaković u knjizi "Broj iz svjetlosti", objasnila je u Večernjem listu Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Nina.

image

Crkva sv. Križa, ‘hrvatski Stonehenge‘

Joško Šupić/Cropix

Ona je dodala kako svaka strana crkve ima ovalni otvor, a njihova je pozicija prilagođena položaju Sunca tijekom cijele godine te je cijela crkva građena tako da služi kao sunčani sat. U crkvi, kojoj tepaju da je hrvatski Stonehenge, na prvi dan ljeta godinama se održava Festival sunca i svjetlosti.

Inače je crkva, koja datira iz devetoga stoljeća, sagrađena na ostacima rimskih zgrada. Dugačka je samo 7,80 metara, a široka 7,60.

Budući da je otvorena cijele godine, ne treba čekati proljetni ekvinocij ni ljetni solsticij, može je se posjetiti bilo kada, makar da vidite koja je ura. Sa crkvom Svetog Križa ne može se promašiti.

image

Ninski biskup i ninska crkva

Marko Miščević/Cropix
29. travanj 2024 13:56