StoryEditorOCM
FotoreportFOTO - STOTI LET "KRILA OLUJE"

Najviše guštamo izvoditi Dia, element koji je ime dobio po bivšoj članici Diani Doboš!

Piše Iva Ivanac i Ana Franić
5. svibnja 2017. - 13:50
krila_oluje4-040517

Jubilarni stoti let "Krila oluje" pred domaćom publikom izveden je u četvrtak ujutro u sklopu prezentacije letačkog programa akrobatske skupine za sezonu 2017. godine. Osvježeni s dva nova člana, pred zadarskom publikom izveli su kompletan program koji traje više od 20 minuta.

- Ovo je moj treći nastup kao vođe grupe "Krila oluje" i velika mi je čast što smo uspjeli ovako dobar nastup izvesti. Vrijeme nas je isto tako poslužilo te je bio pravi gušt i užitak letjeti. Nismo mijenjali program naspram prošle sezone, koja je bila jako uspješna, jer smo dodali dva nova člana koji su trenutno na obučavanja. Ove godine zato želimo odraditi naše standardne elemente kako bi se što bolje uvježbali i stekli sigurnost, rekao je vođa akrobatske skupine, natporučnik Darko Belančić.

Uz sveukupno 22 elementa jedan od najzahtjevnijih, ali i pilotima omiljeni, je Dia, odnosno trostruko ogledalo. Ovaj element ime je dobio po bivšoj članici "Krila oluje" Diani Doboš, jednoj od svega tri žene u svijetu pripadnice neke akrobatske skupine.

- Dia je element u kojem najviše uživamo, a specifičan je zato jer su u tom pokretu tri aviona u negativnom letu, odnosno okrenuti su naopako, a ostala trojica ih prate te su vrlo blizu jedan drugome. Razmak između aviona je svega tri metra te je upravo ta formacija jedna od najzahtjevnijih i najdražih elemenata, kazao je bojnik Zvonimir Mravunac, repni pratitelj "Krila oluje".

Svoj osmi nastup za ovu akrobatsku skupinu imao je natporučnik Ivan Rendulić.

- Osjećaj je izvanredan, pravi je gušt letjeti s ovakvim pilotima. Najveći izazov mi je bio uskladiti se s ostatkom grupe, ali imao sam dovoljno sati leta pa sam vrlo brzo sve savladao, iskreno je rekao natporučnik Rendulić, vanjski desni pratitelj akrobatske skupine.

Prezentaciju letačkog programa nadgledao je i bivši vođa, a današnji savjetnik grupe pukovnik Damir Barišić.

- Prije svega, program koji su momci prezentirali je dokazao da njima savjetnici praktički ne trebaju jer su odradili vrhunski posao pogotovo kada je riječ o nastupima na međunarodnim preletima. Prezadovoljan sam s današnjim nastupom i ovo je jedan od rijetkih puta kada sam ih imao priliku gledati sa zemlje jer sam većinu nastupa bio u grupi, rekao je pukovnik Barišić koji je za kraj poručio da se u ulozi savjetnika osjeća kao da mu je dijete napunilo 18 godina, koliki god mu je užitak bio odgajati ga, toliki će mu užitak biti i gledati ga kako dalje raste.

27. travanj 2024 21:01