StoryEditorOCM
FotoreportXXL FOTOGALERIJA: LUDNICA NA VIŠNJIKU

Fenerbahce po četvrti put pobjednik ZBT-a!

24. rujna 2018. - 00:58
fener_cska29-230918

Slavljenici petog po redu Zadar basketball tournamenta, igrači su turskog Fenerbahcea koji su finalu u podosta  zanimljivoj i kvalitetnoj  utakmici, bili bolji od moskovskog CSKA. Ovo je njihov  četvrti naslov kojeg su osvojili u Zadru.

Inače, svjetla reflektora ZBT-a uvelike su bila usmjerena prema zbivanjima na središnjem terenu dvorane "Krešimir Ćosić", ali se i izvan nje moglo vidjeti i čuti niz korisnih, susreta, odnosno , razgovora poznatih košarkaških faca. U jednoj od četiri male dvorane na Višnjiku, gotovo svakodnevno u terminu od 16 do 18 sati igra Giuseppe Giergia, svjetska košarkaška legenda. Ta činjenica nije promaknula Nevenu Spahiji treneru Maccabija Tel Aviv, bivšem izborniku kao što je i Pino, pa je svoju momčadi te čelne ljude ponosa Izraela odveo  da vide kako igra čovjek iza kojeg  je 81. godina života. Mnogi su ostali u čudu , jer njihovi djedovi uglavnom sjede na kauču uz TV ekrane....

- Istina, iznenadilo ih je, ali mene nije , jer stalno ističem kako je košarka moj život i to su čuli izravno od mene. Ono što me razveselilo jest to kako je Spahija biranim riječima govorio o meni i Kreši Ćosiću. A rekao im je golu istinu, da je  zadarska košarka , uz veliko  uvažavanje ostalih, počivala na leđima nas dvojice. Ali, to je vrijeme prošlo neka sad drugi kroče put, međutim, vidim da im ne ide baš najbolje – kazao je Giergja.

O tome je li pratio turnir ne treba dvojiti , međutim, iz objektivnih razloga nije mogao uživo nazočiti utakmicama , zato je pomoć potražio posredstvom televizijskog prijenosa....

- Ono što sam vidio zorno svjedoči kako je Zadar ovih dana bio u središtu europske, čak i svjetske košarke jer su NBA skauti bili na turniru. Vidio sam pet euroligaških momčadi koje u svojim redovima imaju po nekoliko izvrsnih igrača. Usudim se kazati kako je među njima podosta NBA potencijala, štoviše, neki su bolji od onih koji se hvale "odlaskom preko bare". Organizatorima svaka čast što su petu godinu za redom u Zadar uspjeli dovesti velike europske klubove  – zaključio je Giergja.

Udruga hrvatskih košarkaških trenera dodjelila je prof. dr. Slavku Trniniću nagradu za životno djelo , koje mu je pak uručio jedan od najtrofejnijih europskih trenera Željko Obradović.

 

Rezultati: Fenerbahce – CSKA Moskva 86 :76   , Olimpia Milano – Bayer Munchen 82:77 , Maccabi Tel Aviv – Liaoning 100:64.

Poredak: 1. Fenerbahce    2.  CSKA Moskva    3. Olimpia Milano , 4.Bayer Munchen , 5. Maccabi Tel Aviv, 6. Liaoning.

Trofej za prvo mjesto i zlatna odličja momčadi Fenerbahcea uručila je Zdenka Zrilić, predsjednica Organizacijskog odbora ZBT-a, dok je drugoplasiranima, igračima moskovskog CSKA, srebrna odličja i pehar  podijelio je  Željko Jerkov proslavljeni košarkaš Splita. Za osvojeno treće mjesto momčadi Olimpije Milano, odličja i pehar uručio je  Slavko Trninić. MVP igračem turnira proglašen je Mike James (Olimpia Milano), koji je ujedno i prvi strijelac(74) ZBT-a. Njemu su priznanja uručili, Doron Jamschy i Željko Pavličević. 

28. travanj 2024 13:49