StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: ZADAR DOBIO DIZAJNERSKU SLASTIČARNICU

70-ih je tu bio Zadranima omiljeni mliječni restoran, a sada je ugodan i topao prostor u kojem su gotovo svi elementi unikatni ručni rad

Piše Ana Vučetić Škrbić
3. ožujka 2017. - 13:39
coffe_cake18-140217

Možda zvuči nevjerojatno, ali do nedavno u cijelom Zadru nije postojao kafić u kojemu ste se mogli počastiti kolačem uz kavu ili čašu vina, laganu glazbu i zabranjeno pušenje. Ako volite putovati, znate da su takvi kafići nezaobilazni dio urbanog đira u mediteranskim gradovima, a osim ponudom i atmosferom, ovakvi lokali na prvu osvajaju i ugodnim, maštovitim i originalnim interijerima koji su počesto i njihov zaštitni znak.

Baš to bilo je motiv 30-godišnjem Zadraninu da krene u veliki pothvat i u Ulici braće Vranjanina na zadarskom Poluotoku otvori slastičarnicu Coffee&cake koja na jednom mjestu spaja baš sve od navedenog: nesvakidašnju ponudu sirovih torti, ugodnu kućnu atmosferu i za zadarske prilike potpuno netipičan interijer koji je odmah prigrljen kao zaštitni znak ove neobične zadarske slastičarnice.

Ideju vlasnika koji je želio jedno lijepo mjesto, prostor nalik cafe slastičarnicama uređenima u industrijskom stilu, gdje i sam voli provoditi vrijeme kada putuje, ali istovremeno lišen elemenata koji se često pojavljuju u takvim lokalima, u djelo su proveli zagrebački arhitekti iz "Mins studija".

Bivši mliječni restoran

Riječ je o ukupno 76 četvornih metara prostora gdje je nekada, 70-ih godina prošlog stoljeća, bio smješten Zadranima omiljeni mliječni restoran. No, vrijeme je učinilo svoje, namjena tog prostora više se puta promijenila, a zadnji u tom prostoru bio je butik s brojnim pregradama i policama. Zato je uređenje lokala ujedno značilo i kompletnu adaptaciju i prenamjenu prostora s građevinskim i obrtničkim radovima.

Kombinacijom sive i bijele boje s prirodnim drvom i metalnim elementima finalni proizvod je originalan, moderan i svijetao prostor pročišćen od svih suvišnih detalja, ali istovremeno topao i ugodan interijer u kojemu su gotovo svi elementi unikatni ručni rad. Rasvjeta, stolovi, šank...sve je rađeno po nacrtu arhitektice baš za ovu slastičarnicu, te maštovito spojeno s pažljivo odabranim dizajnerskim komadima sjedalica poput Polygona, Hay Hee i Hay Copenhague.

Kako to obično biva, ideja uređenja cijelog prostora krenula je od jednog detalja, u ovom slučaju višebojnih keramičkih podnih pločica u obliku šesterokuta, koji se kao zanimljiv detalj provlači na više mjesta u prostoru, pa i u samom logu Coffe&cake koji je efektno utisnut u sivi zid u stražnjem dijelu lokala.

Taj dio slastičarnice zamišljen je za duže zadržavanje pa je i inventar za sjedenje biran za tu namjenu, za razliku od prednjeg dijela lokala koji je prilagođen kraćem boravku gdje su sjedalice visoke. Fotelje Polygon, čiji dizajn potpisuje hrvatsko-austrijski dizajnerski tim Numen/For Use savršeno su se uklopile u ovaj prostor.

Na zidovima s vidljivim premazom u toploj nijansi sive boje, osim utisnutog loga po ideji vlasnika, nalazi se tek nekoliko filmskih i glazbenih plakata, istovremeno primjetnih, a nenametljivih.

Stolove, koji su maleni i intimni, po nacrtu arhitektice izradio je jedan zagrebački bravar, baš kao i rasvjetu koja dominira ovim prostorom. Masivni lusteri izrađeni su od crne bravarije, za razliku od prednjeg dijela lokala gdje je centralno rasvjetno tijelo bijele boje.

'Barski' stol

Još jedan netipičan detalj: u ovoj slastičarnici nema sjedalica uz šank. Ali se zato kao centralni element koje dominira prednjim djelom slastičarnice nameće grupni, dva i pol metra dugi bijeli pravokutni stol s osam visokih barskih stolaca koji savršeno funkcionira kao mjesto za kojim na brzinu popijete svoju kavu, prolistate novine i krenete dalje. I njega je izradio bravar po nacrtu arhitektice dok su barski stolci poznati dizajnerski rad Hay Copenhague.

Isti stolci nalaze se i uz zid gdje je, pak, posebno zanimljivo riješeno pitanje stolova. U ovoj neobičnoj slastičarnici, naime, ti visoki stolovi imaju integriranu rasvjetu pa će posjetitelj iz prve primijetiti kako je stol istovremeno i rasvjetno tijelo.

Jedina dva elementa u prostoru od drukčijeg materijala i boje su šank i vitrina s kolačima presvučeni su u neobrađeni hrđavi čelik bakrene boje. To nije slučajno jer ideja je bila da se baš ta dva elementa mogu uočiti kroz izlog slastičarnice koji se nalazi u jednoj od šarmantnijih i prometnijih ulica stare gradske jezgre. Tome je prilagođen i mali štekat kojemu potrebnu dozu živosti daju Ikeine narančaste sjedalice i gdje rijetko kada možete uhvatiti slobodno mjesto.

10. svibanj 2024 03:47