StoryEditorOCM
ForumNASILJE NAD NAJMLAĐIMA

Zastrašujući podaci: svako treće dijete bilo je zlostavljano u svojoj obitelji, dobivali su udarce šakom i nogom u glavu, bili vezivani za radijator...

Piše Marijana Cvrtila / SD
18. studenog 2017. - 22:34
profimedia-0295597991

Gotovo polovica učenika u razredu od njih 30 doživjela je neki oblik tjelesnog kažnjavanja kao mjeru "odgojnog postupka", poput batina ili šamaranja.

A gotovo trećina najmanje jednom bila je fizički zlostavljana u obitelji, što znači da je pretrpjela udarac roditelja šakom u glavu, nogom u tijelo, vezivanje za radijator, udaranje teškim predmetom i slično.

Ti zastrašujući podaci iz istraživanja pod vodstvom zagrebačke profesorice Marine Ajduković iz 2011. godine, a koji se u bitnome nisu promijenili do danas, povod su i najnovije nacionalne kampanje zagrebačke udruge roditelja "Korak po korak", koja će se pod sloganom "Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!" održavati u cijeloj zemlji od 15. do 20. studenoga.

U tom razdoblju obilježavaju se datumi koji se odnose na prava djece, uključujući i one o prevenciji (seksualnog) nasilja nad djecom. Kampanja se provodi u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba, pa se na ovaj način želi skrenuti i posebna pozornost na oblike zlostavljanja kojima su izložena djeca s teškoćama.

- Kampanjom ćemo ukazati na različite oblike nasilja nad djecom, poput ekonomskog, koje se odnosi na ilegalan rad ili prosjačenje, zatim trgovinu djecom, razne štetne prakse kao što su prisilni brakovi ili genitalne mutilacije, međuvršnjačko nasilje ili nasilje preko interneta. Pritom treba imati na umu i da velik broj djece izbjeglica koja pristižu u Europu često nemaju osiguran minimum prava na sigurnost – upozorava Marina Trbus iz udruge "Korak po korak".

Slogan kampanje u skladu je s globalnim ciljevima UN-a i mjerom da se do 2030. godine iskorijene svi oblici nasilja nad djecom, objašnjava Marina Trbus, ističući kako u tome smislu žele pridonijeti podizanju svijesti u hrvatskom društvu o tome te očekuju sustavnije akcije državnih institucija.

Istraživanje udruge "Korak po korak" iz 2013. godine na šest tisuća sudionika iz cijele zemlje, podsjeća Marina Trbus, pokazalo je da čak 77 posto mladih procjenjuje kako se njihovim vršnjacima dogodilo da ih je netko u obitelji udario, kao i da dio roditelja te djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, unatoč zakonskoj zabrani, i dalje tjelesno kažnjavanje tolerira kao odgojnu mjeru. U istraživanju je 17 posto mladih navelo da će i sami, kada budu roditelji, koristiti tjelesno kažnjavanje. Podaci su pokazali kako 62 posto roditelja i 44 posto mladih nikada nije bilo ni na kakvoj edukaciji vezanoj uz temu nasilja.

Iz udruge iznose i još nekoliko drastičnih podataka, primjerice, u spomenutom istraživanju prof. dr. Marine Ajdukovićdošlo se do rezultata da je gotovo 11 posto, odnosno čak stotinu tisuća djece u nas bilo izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja. S druge strane, broj prijava višestruko je manji, pa je, primjerice, tijekom 2015. godine, prema MUP-ovu izvješću, prijavljeno tek tisuću slučajeva spolnog zlostavljanja, a sudovi su potvrdili 76 optužujućih presuda. U Europskoj uniji jedno od petero djece žrtva je seksualnog nasilja.

26. travanj 2024 23:16