StoryEditorOCM
ForumERUPCIJA VULKANA

Zastrašujuće scene na Islandu: Lava teče ulicama, guta grad, kuće gore: ‘Ne približavajte se!‘

Piše PSD
14. siječnja 2024. - 17:56

Rano ujutro u nedjelju erumpirao je vulkan na Islandu. Lava je popodne stigla do evakuiranog grada, a nekoliko kuća je u plamenu javlja BBC.

Grad je zbog brojnih potresa posljednjih tjedana evakuiran prije erupcije, a prema izvještaju državne televizije RUV, kuće koje su se zapalile su bile prazne. Cesta koja vodi prema gradu je prekinuta, javlja N1.

17:41

Evakuacije

Ovo je druga vulkanska erupcija na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda u mjesec dana, a peta od 2021. 

Prošlog mjeseca, 18. prosinca, započela je erupcija u vulkanskom sustavu Svartsengi. 

Lava je tada zaobišla grad Grindavik, iako je i tada njegovih 4000 stanovnika bilo evakuirano. Stotinjak njih vratilo se kućama prije nego što je u subotu ponovno izdana naredba za evakuaciju, objavile su lokalne vlasti.

image
Halldor Kolbeins/Afp

17:41

Zaštitne barijere

Prema Islandskom meteorološkom uredu, većina lave od erupcije otječe iz Grindavika zahvaljujući zaštitnim barijerama postavljenim oko grada.

image
Halldor Kolbeins/Afp

Radnici su gradili zid oko Grindavika posljednjih nekoliko tjedana, nakon što se počela povećavati seizmička aktivnost na poluotoku Reykjanes. Barijere nisu bile u potpunosti spremne, ali glasnogovornik Met Officea Benedikt Halldorsson rekao je državnoj televiziji RUV da su ipak većinu lave odvele dalje od grada.

17:40

Nova pukotina

Sjeverno od grada Grindavika, koji je najbliži mjestu erupcije, otvorila se nova pukotina u zemlji. Dugačka je oko 150 metara.

image
Halldor Kolbeins/Afp

Gradonačelnik je situaciju ranije opisao kao zlokobnu.

27. travanj 2024 16:33