StoryEditorOCM
ForumSVE IDE PO PLANU

Zamjenica guvernera HNB-a: Ozbiljno se radi na tome da do uvođenja eura dođe baš 1. siječnja 2023., a građani se ne moraju bojati rasta cijena

Piše PSD
8. rujna 2020. - 08:03

Hoćemo li uvesti euro baš 1. siječnja 2023. godine to nije zahvalno govoriti, međutim, svi preduvjeti postoje i ozbiljno se radi na tome da se to upravo i dogodi - prenijela je mrežna stranica HNB-a riječi Sandre Švaljek, zamjenice guvernera Hrvatske narodne banke na temu zamjene kune eurom.

- Do 1. siječnja 2023. imamo još dvije i pol godine, to je dovoljno dugo razdoblje da se provede sve što treba provesti prije uvođenja eura, s time da već sada postoji vrlo jasan plan aktivnosti da se provedu sve pripreme za uvođenje eura i u tom planu aktivnosti nema prostora za predah, ali on je ostvariv.

Upitana imaju li građani razloga za strah od rasta cijena, odgovorila je:
- Stvarno mogu umiriti javnost jer kad pogledamo iskustvo zemalja koje su prije nas uvodile euro, kao što su baltičke zemlje, Slovačka, Slovenija, u njima je porast cijena uvođenjem eura bio marginalan, dakle radi se o prosječnom povećanju cijena u visini 0,23%, to znači ako je nešto 100 kn koštalo prije, 100 novčanih jedinica prije uvođenja eura, ta cijena je porasla samo za 0,23, to je doista marginalno povećanje cijena.

Nema razloga za strah niti kad je riječ o bankovnim depozitima ili kreditima:
- Dakle, neće biti prodajnog i kupovnog tečaja nego jedinstveni konverzijski tečaj. Vrlo velika vjerojatnost postoji da će konverzijski tečaj biti identičan sada određenom središnjem paritetu. Taj središnji paritet je određen na razini 7,53450, dakle sa svih 5 decimala i 6 znamenki i znači postoji najveća vjerojatnost da će upravo to biti taj jedinstveni tečaj konverzije... Za sve konverzije vrijedit će taj jedan jedinstveni tečaj, znači samo plaće koje su sada u kunama po tom tečaju će se konvertirati u eure. Zbog uvođenja eura nema baš nikakvog razloga za smanjenje plaća, prenosi  mrežna stranica HNB-a razmišljanja zamjenice guvernera. 

27. travanj 2024 04:32