StoryEditorOCM
ForumKVOTE ZA STRANE RADNIKE RAZGRABLJENE U SAMO NEKOLIKO SATI

Za posao od 6.500 kuna interes u inozemstvu nezapamćen, ministar zapanjen: 'To je nemoguće!'

Piše Jutarnji.hr
2. siječnja 2018. - 23:05
ovce_promina14-221214

O svojim kravama Petar Turkalj mora brinuti sam, jer iako želi zaposliti pomoćnog pastira ili stočara - nema kako. Na burzi ih nema, a strance ne može. Jer kvota za ovu godinu, koja tek što je počela - već je popunjena, javlja Dnevnik.hr.

- Na dan kad su ih pustili do 10 sati ih više nije bilo. Nije mi normalno kad vidim da su u turizmu pustili 4.500 kvota, a na nas poljoprivrednike - 35. Nas mljekara u Hrvatskoj ima 7.000 i nepojmljivo mi je da su nam dali tako malo kvota. U ovome poslu teško je naći radnika i vani, a kamoli u Hrvatskoj, kazao je Turkalj.

Kvote su ove, kao i prošlih godina, išle po modelu - tko prvi, njegova djevojka. I ako netko od stranaca zaposlenih preko kvote, da otkaz - ona propada za ostatak godine i na to radno mjesto ne može doći nitko drugi.

Kvote zajednički dogovaraju i određuju Ministarstva rada i unutarnjih poslova, no resorni ministar nije upućen u stanje na terenu.

- Nemoguće je da su kvote već popunjene s obzirom da se tek od danas zapravo taj cijeli posao kreće, doduše od 19.12. je bilo moguće aplicirati, kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Da se ovakve situacije ne bi ponavljale, Udruga poslodavaca želi slovenski model.

- Ako ste vi poslodavac koji dođe i javi se slovenskom zavodu za zapošljavanje s potrebom da vam treba 5 pastira, u tom slučaju oni imaju rok od 5 dana da vam nađu takvu osobu, slovenskog državljanina, a ako ne, vi imate automatski dozvolu za zapošljavanje stranca, rekla je Admira Ribičić (HUP).

Inače, posao pastira je solidno plaćen - početna plaća 6 i pol tisuća kuna, osigurani smještaj i hrana, kako izvještava Dnevnik.hr.

26. travanj 2024 17:22