StoryEditorOCM
ForumKOBNI TIROL

Već se javilo 400 turista spremnih na tužbu protiv austrijskih skijališta: iz tamošnje udruge potrošača pozivaju i Hrvate da se pridruže

Piše PSD.
30. ožujka 2020. - 19:27

Oko 400 turista koji su se izložili koronavirusu dok su bili na skijanju u Austriji, izrazilo je spremnost za podizanje tužbi i zahtjeva za naknadu štete.

Bit njihova tužbenog zahtjeva je u tome da su ski-centri i nadležne austrijske vlasti dopustile ljudima da dođu na skijanje znajući da postoje slučajevi koronavirusa, odnosno da je posrijedi "nepromišljeno ugrožavanje ljudi putem zaraznih bolesti".

Na ovakav potez oštećene su potakli brojni lokalni odvjetnici koji su ih pozivali i uvjeravali, ali i Austrijsko udruženje za zaštitu potrošača (VSV).

- Poštovane žrtve koronavirusa, globalna pandemija smatra se višom silom i nitko ne može biti odgovoran za pretrpljenu štetu. Međutim, održavanje skijališta otvorenih, iako su vlasti znale ili trebale znati da postoji prijetnja od masovne zaraze, svakako je razlog da razmotre zahtjeve za naknadu štete. VSV je prema tirolskim vlastima, kao i drržavnom tužitelju u Beču dostavilo opis činjenica. Državni odvjetnik morat će ispitati je li nešto pošlo po zlu i ako jest, što je točno pošlo po zlu – naveli su u priopćenju iz VSV-a s potpisom predsjednika Petera Kolbe, a koje se ubrzo proširilo po skijaškim forumimam i specijaliziranim web-stranicama koje okupljanju ljubitelje skijanja.

- Ako ste 5. ožujka 2020. ili kasnije bili na skijalištima Ischgl, Paznauntal, St. Anton am Arlberg, Sölden ili Zillertal i ubrzo nakon toga dobili dijagnozu koronavirusa, možda ćete imati pravo zahtijevati odštetu od tirolskih vlasti i također protiv Republike Austrije, pod uvjetom da možemo iznijeti dokaze za nepažnju putem relevantnih izvještaja ili u kaznenom postupku. Naš je cilj sastaviti popis osoba - bez ikakvih troškova za vas - koje smatraju da su im nanesene povrede i ponuditi vam redovita ažuriranja podataka putem biltena – još su dodali.

U prvih 400 skijaša spremnih na tužbu najviše je njemačkih državljana. Posebice su ogorčeni oni koji su bili na Ischglu, jer je zadugo ostao otvoren bar na stazi, iako je konobaru koji je tamo radio Covid-19 dijagnosticiran u prvim danima ožujka.

Ne treba sumnjati da će se pridružiti i oni iz Skandinavije, jer je na Islandu, Norveškoj i Danskoj već ustanovljeno kako su se njihovi državljani doma iz Austrije vratili zaraženi. Osim toga, putovali su zrakoplovima, mahom iz Minhena i zarazi izložili brojne druge putnike.

Skijališta u Tirolu, pogotovo u ožujku, privlačna su i skijašima iz Hrvatske. Ovaj poziv iz VSV-a tiče se i njih.

28. travanj 2024 07:22