StoryEditorOCM
ForumZAPREŠIĆ TUGUJE NAKON SMRTI MLADIĆA

'Umro mi je na rukama... Tehničaru i sestri sam vidio strah u očima kad su vidjeli u kakvom je stanju'

Piše JL
13. kolovoza 2018. - 21:32
zapresic11111

Zaprešićani su u ponedjeljak još uvijek bili pod šokom nakon što je u nedjelju popodne njihov sugrađanin M.R. (21) tragično izgubio život. Zapalili su svijeće ispred zaprešićkog poglavarstva, obitelji se izražava sućut na društvenim mrežama, a za 20 sati najavili su okupljanje u znak prosvjeda ispred gradske vijećnice kako bi zahtijevali da im netko odgovori na pitanja "tko je kriv?" i "tko će odgovarati za dječakovu smrt?".

Mladić je tragično poginuo u nedjelju oko 18 sati, a svjedoci koji su mu prvi pristigli u pomoć objasnili su kako u kolima Hitne pomoći nije bilo liječnika već su ga reanimirali prolaznici i medicinska sestra koja je u tom trenutku bila u blizini. Vlasnik fitness teretane Energy ispred koje se M.R. srušio, Damir Pungartnik, ispričao nam je kako od šoka nije mogao spavati cijelu noć jer mu kroz glavu prolaze misli o tome je li učinio sve što je mogao.

- Umro mi je na rukama. Oživljavao sam ga sve dok nije došla Hitna, ali nije bilo pomoći. Dok je došla druga iz Jastrebarskog, 25 minuta nakon što se srušio, više nije imao pulsa. Bilo je gotovo - govori nam Damir.

On je, kao i ostali građani, frustriran i ogorčen na ministarstvo, gradonačelnika i propise struke zbog kojih se šalju vozila Hitne koja nisu dovoljno opremljena.

- Tehničar i sestra nisu krivi za to što se dogodilo. Vidio sam im strah u očima i paniku kad su vidjeli u kakvom je stanju dečko. Oni su ga trebali spasiti, ali nisu smjeli ništa napraviti bez liječnika. Pitam vas, koliko vrijedi jedan ljudski život? - kroz bijes nam govori Damir.

Jedan od svjedoka koji je u tom trenutku bio u obližnjem kafiću GT, kaže nam kako je čuo da je mladić čuvao psa poznaniku u Ulici Stanka Vraza, a inače živi nedaleko, u naselju Marles.

- Izletio je iz kuće i počeo vikati 'zovite Hitnu', 'zovite Hitnu'. Išao sam pogledati što se događa i vidio mladića koji se ruši. Potom je dotrčao Damir iz teretane i počeo ga oživljavati. Da netko umre zbog astme jer nema doktora? Kao da nismo u 21. stoljeću! - kaže nam.

Kako ovo nije prvi put da je Hitna zakazala, objasnio nam je Kristijan Jakovina, direktor farmaceutske tvrtke Salveo.

- U drugom mjesecu ove godine, moj tada osmomjesečni sin dobio je alergijsku reakciju opasnu po život. Odmah smo otišlu u Hitnu u Zaprešiću, bilo je nekoliko minuta prije 21 sat, a tamo nikog nije bilo! Srećom, medicinski smo radnici pa smo znali da trebamo odmah ići u Klaićevu, iako su nam u Hitnoj rekli da pričekamo vozila koja će doći do nas nakon što završe s drugom intervencijom. Nasreću, za 14 minuta smo stigli u Klaićevu i uspjeli dobiti lijek koji je trebao da se on spasi - govori nam Jakovina.

Dodaje da u Zaprešiću ne postoji dežurna ljekarna pa kad nekome pozli iza ponoći, treba putovati do prve ljekarne u Zagrebu koja je udaljena 20-ak minuta.

- Ovo što se dogodilo velika je tragedija. Kako se moglo dogoditi da mladi dečko umre jer ne postoji adekvatne zdravstvene skrbi? Za zdravstvo nemamo novca, a u svim jedinicama lokalne uprave i samouprave ima za sve drugo - od komunalne infrastrukture, spomenika, preuređenja trgova, preimenovanja ulica... - kaže Jakovina.

28. travanj 2024 13:12