StoryEditorOCM
ForumUOČI PROSVJEDA

Udruga Franak: ‘Vrhovni sud mora zaustaviti višegodišnju pravnu agoniju, dosta je bilo pomaganja bankama!‘

Piše Ljubica Vuko
28. ožujka 2023. - 23:01

Već mjesec dana aktivisti Udruge Franak intenzivno rade na organizaciji prosvjeda, koordinatori po gradovima iz cijele Hrvatske primaju pozive građana i pune autobuse kako bi svakom građaninu koji želi biti s nama u Zagrebu na prosvjedu to bilo i omogućeno, kazala nam je Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak uoči prosvjeda koji organiziraju u subotu, 1. travnja 2023. na zagrebačkom Zrinjevcu.

Autobusi u Zagreb dolaze s ljudima iz Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Nove Gradiške, Novske, Varaždina, Čakovca, Rijeke, Pule, Umaga, Pazina, Zadra, Šibenika, Splita, Metkovića i Dubrovnika.

- Podrška građana cijele Hrvatske ovom prosvjedu, kojim želimo okončati bitku za obeštećenje svih hrvatskih građana koje su banke svojim nezakonitim, nepoštenim i nemoralnim poslovanjem izmrcvarile i iscrpile, izuzetno je važna, tim više što se bliži 14. lipnja 2023. godine i sada je krajnji rok za akcije – ističe Sandra Žiga.

Podsjetimo, pravomoćna kolektivna presuda u slučaju franak kojom je utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF donesena je 14. lipnja 2018. i tada je počeo teći zastarni rok za ta potraživanja koji istječe 14. lipnja 2023.godine. Dakle, bliži se trenutak kad potrošači više neće moći tužiti banke, a čekajući na odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske mnogi su u dvojbi podnijeti tužbu ili ne.

- Vrijeme je da se agonija hrvatskih građana završi, jer opljačkano se mora vratiti, lopov mora platiti! Tu pravnu agoniju koja traje više od 10 godina mora zaustaviti Vrhovni sud RH jer dosta je bilo pomaganja bankama, dosta je bilo kupovanja vremena, sve kako bi nastupila zastara i kako bi banke prošle nekažnjeno i zadržale novac hrvatskih građana – ističe voditeljica ureda Udruge Franak.

- Zbog toga pozivamo još jednom sve građane kojima je dosta pravne nesigurnosti, kojima je dosta nepravde i sporosti pravosuđa, kojima je dosta da ih banke i dalje pljačkaju, pozivamo građane kojima su nekretnine temeljem nezakonitih kredita otete i prodane, pozivamo sve, da nam se pridruže na prosvjedu, 1. travnja 2023. u Zagrebu, preko puta Vrhovnog suda s početkom u 12 sati. Dođite, budite i vi pokretači promjena! - poručuju iz Udruge Franak.

image

Potrošači traže pravnu sigurnost

Dragan Matic/Cropix

Kada su početkom ožujka najavljivali prosvjed, u Udruzi Franak istaknuli su glavne prosvjedne zahtjeve upućene Vrhovnom sudu, a to su:

1. Vrhovni sud mora odmah i bez odlaganja donijeti potrebno pravno shvaćanje koje se tiče 55.000 obitelji s konvertiranim kreditima.

2. Vrhovni sud mora hitno donijeti i pravno shvaćanje o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

Doznajemo kako će istovremeno uputiti i zahtjeve hrvatskoj Vladi i Hrvatskom saboru, te prosvjednu notu Hrvatskoj narodnoj banci.

Od Vlade RH i Sabora traže produljenje roka zastare potraživanja do 31. prosinca 2024. za sve potrošačke kredite s valutnom klauzulom CHF koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u slučaju franak. Također zahtjevaju i oslobađanje od sudskih pristojbi te troškova vještačenja svih potrošača koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u slučaju franak.

Hrvatskoj narodnoj banci zamjeraju što je "HNB neaktivno svojim svjesnim i namjernim nečinjenjem pogodovao bankama u višegodišnjem pljačkanju hrvatskih potrošača ugovaranjem i primjenom ništetnih ugovornih odredaba o promjenjivim kamatnim stopama". Upućuju joj prosvjednu notu i zbog toga "jer HNB nije učinio ništa nakon pravomoćnosti kolektivne sudske presude u smjeru preporuke bankama da postupe u skladu s presudom i ponude potrošačima nagodbe, kako potrošači ne bi morali pokretati sudske postupke".

Za komentar i očekivanja od prosvjeda pitali smo i Gorana Aleksića, koordinatora ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

- Zadovoljni smo odazivom građana, očekujemo popunjeni Zrinjevac, i vjerujemo da će prosvjed imati efekt povećanja odgovornosti sudaca, koji eto 5 godina nakon pravomoćne presude nisu još uvijek donijeli potrebna pravna shvaćanja. Očekujemo da konačno, manje od tri mjeseca prije zastare potraživanja, suci prekinu agoniju opljačkanih potrošača, i donesu krucijalna pravna shvaćanja o pravu potrošača s konverzijama na obeštećenje te o ništetnosti svih ugovora u švicarcima – kaže Goran Aleksić.

U Udruzi Franak očekuju ispunjenje zahtjeva u skladu s EU direktivama i presudama Suda Europske unije kako bi potrošači s kreditima u švicarcima, njih 125.000, od kojih je 55.000 s konvertiranim kreditima, napokon dobili pravnu sigurnost.

Kad će, pak, Vrhovni sud Republike Hrvatske donijeti svoje pravno shvaćanje o pravnim učincima sporazuma o konverziji ugovora o kreditu u CHF i pravima potrošača, još uvijek ostaje nepoznanica. Na pitanje planira li se i kada nova sjednica Građanskog odjela VSRH i hoće li ponovno na njoj biti razmatrano to pitanje, na Vrhovnom sudu doznajemo kako sjednica još nije zakazana. Predmeti su na vijećima radi raspravljanja prigovora koje je uputila služba evidentiranja i praćenja sudske prakse.

27. travanj 2024 20:59