StoryEditorOCM
ForumTEŠKO UBOJSTVO

Ubojica iz Lidla pred sudskim vijećem: ‘Kriv sam, ali se ničeg ne sjećam‘; Prijeti mu 40 godina zatvora

Piše Vladimir Urukalo
27. travnja 2022. - 16:01

- Smatram se krivim, ali ničeg se ne sjećam - kazao je Željko Đekić (55) zvani Lika u srijedu u svom očitovanju o optužnici na pripremnom ročištu pred sudskim vijećem splitskom Županijskog suda na čelu sa sucem Dinkom Mešinom. Đekića optužnica ŽDO-a tereti za teško ubojstvo na okrutan način ubio blisku osobu koju je već ranije zlostavljao odnosno svoju bivšu izvanbračnu partnericu Vesnu P..

Brutalno ju je napao 30. studenog prošle godine, a tog je dana, navodi se u optužnici, oko 14.53 sati, prema unaprijed stvorenoj nakani da usmrti bivšu izvanbračnu partnericu, ušao trgovački centar Lidl na Splitu 3 u kojem je ona bila zaposlena kao prodavačica. Tereti ga se da je 44-godišnjakinji prišao s leđa i nožem joj zadao čak 20 ubodno-reznih rana od čega su kobna bila posljednja tri uboda u srce i pluća zbog čega je ona ubrzo preminula. U daljnjem masakriranju nesretne žene spriječile su ga osobe koje su se zatekle u trgovačkom centru.

Đekića se tereti da je bio svjestan da ubodima nanosi teške bolove i patnje žrtvi te da je želio njenu smrt jer je prestao s ubadanjem tek nakon što su ga druge osobe zaustavile i nakon što mu je nož ispao iz ruke. Kako stoji u optužnom aktu, on je svoju nekadašnju družicu prije toga duže vremena ponižavao, novčano iskorištavao, vrijeđao, s njom se svađao i upućivao joj prijetnje, zbog čega se ona s djetetom odselila kod roditelja.

Najvjerojatnije će upravo dio kvalifikacije za teško ubojstvo na okrutan način prema bliskoj osobi koju je već prije zlostavljao, za što mu prijeti do 40 godina zatvora, obrana pokušati osporiti dokazujući da nije bilo nikakvog ranijeg zlostavljanja. Ako uspiju to dokazati, kvalifikacija "pada" na tzv. obično ubojstvo za što je maksimalna kazna 20 godina zatvora. Naime, podatak da je Đekić već prije zlostavljao svoju izvanbračnu družicu u svojim iskazima tijekom istrage su potvrdili kako članovi obitelji pokojne tako i njeni radni kolege, a baš s čitanjem njihovih iskaza se obrana nije usuglasila pa će svatko od njih biti pozvan da svjedoči u sudskom postupku gdje će biti suočen i s pitanjima kako obrane tako i samo okrivljenog Đekića.

01. svibanj 2024 13:36