StoryEditorOCM
ForumNAJOČEKIVANIJA STVAR

U Hrvatsku stiglo cjepiva protiv koronavirusa. Capak je dočekao kamione i poručio: "Ovo je najvažniji događaj od početka pandemije!"

Piše PSD
26. prosinca 2020. - 08:44

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i koordinatori distribucije dočekali su danas u 6 sati ujutro prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech. Cjepivo se mora skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva, a sutra, 27. prosinca, će krenuti u distribuciju po županijama.

Prema riječima Krunoslava Capaka, ovo je najvažniji događaj od početka pandemije. Od sutra krećemo s cijepljenjem najugroženijih skupina stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Cjepivo se sutra distribuira županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s covid cjepivom i djelatnika hitne medicine.

Kako dalje navodi,  za sada to je simbolična količina cjepiva koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. Nakon toga svakog tjedna nam stižu nove doze što očekujemo sukladno planu cijepljenja. Pozivamo sve građane da se odazovu cijepljenu sukladno našem sloganu „Misli na druge – cijepi se“.

image
Stiglo cjepivo
Hzjz

Iz Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu čekaju potvrdu da će to biti upravo njihov štićenik. U Dubrovniku će prvu dozu primiti zdravstveni djelatnici. U Šibenik stiže 155 doza cjepiva.

Kako smo već pisali, cjepivo će u Splitsko-dalmatinske županiju (SDŽ) stići najdalje večeras ili u nedjelju tijekom dana. Samo cijepjeljenje će početi najkasnije u ponedjeljak, 28. prosinca, rekla nam je prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ.

U Split bi za prvu ruku trebalo doći oko 800 doza cjepiva.

-  Prvo ćemo cijepiti djelatnike u Respiracijskom centru KBC-a Split, naravno tko od njih to hoće, jer je cijepljenje dobrovoljno. Potom djelatnike Hitne pomoći koji izlaze na teren i koji su u doticaju sa zaraženima, pa zatim i one koji borave u domovima za starije i nemoćne. Cijepljenje je na dobrovoljnoj bazi- kazala je dr. Karin.

27. travanj 2024 23:26