StoryEditorOCM
ForumNOVI CRNI REKORD

U Hrvatskoj danas 2776 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u bolnici preminulo 18 pacijenata

Piše PSD, Hina
29. listopada 2020. - 10:12

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2776 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14031, objavio je jutros Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 985 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 71 pacijent. Preminulo je 18 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 43775 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 511 preminulo, ukupno se oporavilo 29233 osobe od toga 1463 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 21592 osobe. Do danas je ukupno testirano 475 994 osobe, od toga 9679 u posljednja 24 sata.

Još uvijek pristižu i podaci po županijama.

Zadarska županija

U Zadarskoj su županiji u protekla 24 sata potvrđena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, većinom je riječ o kontaktima s oboljelima i obiteljskim kontaktima, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je u županiji 325 aktivnih slučajeva, 178 žena i 147 muškaraca, a među novozaraženima 22 ih je iz Zadra, po dvoje iz Novigrada, Poličnika i Starigrada te po jedna osoba iz Benkovca, Bibinja, Polače, Posedarja, Sukošana i Sv. Filipa i Jakova.

U samoizolaciji je 638 osoba, nadzor je istekao za njih 8805, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 226 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 oboljelih, od kojih je dvoje na respiratoru. Četiri pacijenta s lakšim simptomima liječe se na covid odjelu u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

Zagrebačka županija

U posljednja 24 sata zabilježen je 181 slučaj zaraze koronavirusom u Zagrebačkoj županiji, izvijestio je u čevrtak Županijski stožer civilne zaštite.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 88 novih pozitivnih osoba na COVID-19, a tri osobe su preminule.

Trenutno je u županiji 36 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 263 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 16680.

U samoizolaciji na području županije je 776 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivan 31 radnik iz sustava zdravstva (10 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 4 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 47 radnika (14 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 11 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 6 nastavnika i 15 učenika. U samoizolaciji se nalazi 31 nastavnik i 314 učenika.

Grad Zagreb

Epidemiolog Branko Kolarić komentirao je u Novom danu televizije N1 pogoršanu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Podsjetimo, u srijedu je u Hrvatskoj zabilježeno 2378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a danas se očekuje još veći broj novozaraženih. Županije već objavljuju najnovije podatke.

"Ako računamo da pet do deset posto zaraženih osoba treba hospitalizaciju, to zabrinjava, ubrzano se puni bolnički sustav, a broj zaraženih je u porastu neko vrijeme", kaže Kolarić.

Više od 70 ljudi je na respiratorima: "Rastu teže kliničke slike, raste broj umrlih, to nije čudno. Što se Zagreba tiče, ponovno ćemo imati između 700 i 800 novozaraženih, još prikupljamo podatke", dodao je.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 319 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 38 novozaraženih osoba s područja županije.

Kod 10 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (2), Republika Italija (6), Zagreb (2)). Za 17 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Epidemiološka obrada je u tijeku za 11 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je 31 novi slučaj zaraze, a dvije osobe su preminule.

Po 9 novozaraženih osoba s područja je gradova Bjelovara i Garešnice, 7 novozaraženih osoba s područja je grada Daruvara, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Hercegovac, a po 1 novozaražena osoba s područja je općina Končanica i Đulovac.

Među novooboljelim osobama jedan je zdravstveni djelatnik. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 479 osoba, javlja lokalni stožer.

Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjska županija na konferenciji za novinare javila je o 219 novozaraženih te jednoj preminuloj osobi s koronavirusom.

Bolnica u Našicama postaje COVID bolnica, a dvorana Gradski vrt ponovno se stavlja u funkciju i idućih dana će se napuniti krevetima.

Šef stožera Petar Lagator rekao je da će se ići će s pooštravanjem mjera, ograničiti okupljanje i obavezne maske na otvorenom, ako se nastave takve brojke.

Karlovačka županija

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 65 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 1133 osobe.

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 40 COVID pozitivnih osoba, od toga je jedna osoba na respiratoru. Dvije osobe su otpuštene na kućno liječenje, 7 je novoprimljenih, a na žalost su dva pacijenta preminula (starija ženska osoba u dobi od 92 godine i muška starija osoba od 77 godina, obje sa pridruženim bolestima).

U OB Karlovac se u samoizolaciji nalazi 116 djelatnika bolnice. U OB Ogulin na COVID odjelu leži 14 pozitivnih bolesnika. U samoizolaciji se nalazi 53 djelatnika te bolnice od čega 7 liječnika.

U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 367 osoba.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji je danas 150 novozaraženih osoba, ozdravilo je njih 50. Ukupno je 885 aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti u PGŽ, a jučer su testirane 703 osobe.

Najviše je novozaraženih među radno aktivnim stanovnicima, a udio starijih osoba u broju ukupno zaraženih je najmanji, javlja lokalni stožer.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 139 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 123 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalazi 380 osoba, a ukupno je testirano 12175 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 165 uzoraka, od kojih je 14 pozitivnih.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji je pedeset novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o dvadeset i devet osoba s područja grada Kutine, trinaest osoba s područja grada Popovače, tri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja općine Velika Ludina i dvije osobe s područja općine Lipovljani, javlja lokalni stožer.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 39 novih slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 213 slučajeva bolesti COVID-19, 18 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 21 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 583 slučajeva bolesti COVID-19.

U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, a riječ je o osobi starije životne dobi, štićeniku Doma za starije i teško bolesne osobe „Senior care“ iz Križevaca, koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

27. travanj 2024 14:51