StoryEditorOCM
ForumMANTRE O BOMBI

Tonči Tadić podijelio je snimku kakva bi doista eksplozija nastala da je u srušenom dronu bila bomba od 100 kg: ‘Da je to eksplodiralo...‘

Piše PSD
14. ožujka 2022. - 19:32

Dugogodišnji saborski zastupnik, fizičar i stručnjak za nuklearnu energiju s Instituta „Ruđer Bošković“, dr. Tonči Tadić nikako se ne slaže s tumačenjima da je na bespilotnoj letjelici koja se srušila pored Studentskog doma "Stjepan Radić" na Savi, bila bomba s puno kilograma eksploziva.      

- Obzirom na mantru o navodnih 100 kilograma eksploziva u famoznom ruskom dronu koji je pao kod Jaruna, evo vam snimka koje efekte ima eksplozija 100 kg TNT-a. Da je to eksplodiralo, nijedno staklo u krugu od 100 m ne bi ostalo čitavo, a o automobilima na parkingu uz krater, da ne govorimo. Killing zone je krug radiusa 15 metara od mjesta eksplozije.

Od drona ne bi ostalo ništa, odnosno razletio bi se u komadiće u krugu 200 metara - naveo je Tadić. 

Ovakvo tumačenje je na tragu onoga umirovljenog pilota Ivana Selaka, koji je također ustvrdio da su priče o velikoj avionskoj bombi u dronu TU-141 Striž, obične nebuloze.

Po pitanju fragmenata eksploziva, Vilko Klasan, stručnjak za raketne sustave protuzračne obrane slaže se s kolegama da se radi o mehanizmu samouništenja.

“Da se radilo o aviobombi posljedice bi bile puno razornije. Ovo što je palo na Jarunu, sigurno nije aviobomba. Vjerujem da su krhotine koje su pronađene dio mehanizma za samouništenje ili ostataka nekih eksplozivnih materijala u raketi”, rekao je Klasan za N1 televiziju.

Dodaje da će crna kutija biti neupotrebljiva ako je došlo do aktivacije sustava samouništenja.

“Sumnjam da će se iz te crne kutije moći doći do bilo kakvih podataka. Eventualno, ono što bi bilo najkorisnije je – u kojoj mjeri je ona modernizirana i kakvom tehnologijom. To bi onda moglo ukazivati na onog tko je letjelicu modernizirao i poslao na misiju”, kazao je Klasan.

Izostanak sustava uzbunjivanja nazvao je nevjerojatnom i neobjašnjivom činjenicom.

“Ja ne mogu shvatiti da tri članice NATO-a ne postupe po proceduri. Ne znam na temelju čega su donijeli odluku da je letjelica bezopasna. Taj leteći objekt je morao biti srušen pri ulasku u zračni prostor koji štiti NATO”, istaknuo je. 

image
Damir Krajac/Cropix

Pojasnio je da radari vide i preko nacionalne granice.

“Naši radari vide puno dalje od hrvatskih granica, isto je i s mađarskim, i rumunjskim radarima. Svi dobivaju sliku ranije, koju onda dijele s spomenutim zapovjedništvom NATO-a. Bilo je dovoljno vremena u sve tri države da se digne dežurni dvojac i izvršilo bi se rušenje letjelice. Da imamo raketne sustave srednjeg i velikog dosega, onda bi to bila moja zadaća i ja tvrdim da bi to bilo srušeno”, naveo je Klasan na N1 televiziji.

Smatra da bi bilo dobro nakon ovog sukoba da se jedan NATO-ov Patriot razmjesti u Hrvatsku.

Uspoređujući ruski S-300 i američki Patriot sustav, rekao je da su oba sustava visoko sofisticirana i izuzetno dobra.

“I jedan i drugi se nalaze u obrani zemalja članica NATO-a. Grčka, primjerice, ima i S-300 i Patriot. U NATO-u se spajaju oba ta sustava”, dodao je.

26. travanj 2024 20:10