StoryEditorOCM
ForumI KOŠULJE MU PEGLALA

Tko je savjetnica koja je Trumpu prenijela koronu? Bivša manekenka u Bijeloj kući je bila s navodnim obiteljskim nasilnikom, kontaktira s Rusima?

Piše Marija Mlačić
2. listopada 2020. - 14:13

Cijeli svijet sada već zna da su Donald i Melania Trump pozitivni na koronu, a isto tako je poznato da su je najvjerojatnije dobili od Hope Hicks, zadužene za odnose s javnošću, kada je s njima putovala avionom na nedavno sučeljavanje.

S Trumpom je od samog početka kada se tek rađala ideja za kandidaturu, a ona imala samo 26 godina. Osim što ga savjetuje u pitanjima komunikacije, poznat je bizaran detalj da je peglala njegovu košulju dok ju je nosio na sebi, a u Bijeloj kući je bila u vezi s Robom Porterom, kojeg su bivše djevojke optužile za psihičko i fizičko nasilje. Tko je ta pomalo sramežljiva, ali jako, jako talentirana savjetnica, kako je opisuje i sam predsjednik?

Hope Hicks rođena je 1988. godine u Greenwichu u Connecticutu. Dolazi iz obitelji s prošlosti u vladinoj upravi i komunikacijama: majka je bila pomoćnica demokratskog kongresmena iz Tennesseeja, a otac je, među ostalim, bio i izvršni potpredsjednik odnosa s javnošću za Nacionalnu nogometnu ligu.

Hope je već s 13 godina izjavila da se uvijek može baviti politikom, ako ne postane glumica. U čemu je uopće razlika, pitala se. Uz predsjednika Trumpa pokazalo se da je njezino pitanje u potpunosti na mjestu.

Od malih dana bavila se manekenstvom, pozirala je za kampanju Ralpha Laurena i bila lice na koricama romana "The It Girl", po čijim kasnijim knjigama je nastala mega popularna serija "Gossip Girl", u kojoj se epizodno pojavila i Trumpova kći Ivanka. Upravo će kroz poznanstvo s njom Hicks doći do Bijele kuće.

Poslije fakulteta preselila se u New York i zaposlila u PR kompaniji koja predstavlja brojne kompanije i poznate klijente, a ona je bila zadužena ponajprije za modnu liniju Ivanke Trump, ali i druge ogranke velikog Trump carstva.

Oduševljeni Trump ju je 2015. zamolio da radi za njega kao savjetnica za tisak, dok se pripremala predsjednička kampanja. U početku je bila zadužena za njegov danas već ozloglašeni Twitter profil te je birala novinare s kojima će se susresti. Njezina funkcija zapravo je bila da predsjednik ima dojam da ga javnost voli i podržava.

Najmlađa savjetnica ikada

Nakon pobjede republikanaca, na putu za Bijelu kuću prekinula je s dečkom s kojim je bila 6 godina u vezi, a mediji su prenosili da je tamo započela aferu s oženjenim muškarcem. Ispostavilo se da je riječ o tamošnjem tajniku osoblja Robu Porteru, koji je u to vrijeme ipak već bio rastavljen.

To ga ne čini nimalo manje kontroverznim s obzirom na to da su ga njegove bivše djevojke optužile za psihičko i fizičko nasilje prinoseći pritom i dokaze, fotografije s ozljedama lica koje im je navodno nanio on. Kao dio tima za odnose s javnošću, upravo ona je pomogla da se te optužbe prikažu neistinitima u očima javnosti.

U Trumpovoj administraciji savjetnici za komunikacije izmjenjivali su se rapidno brzo tako da je Hope Hicks, tada 29-godišnjakinja, postala 4. savjetnica u manje od godinu dana, k tome najmlađa osoba u povijesti na toj poziciji.

image
AFP

Njezin posao ipak nije uključivao samo komunikacijske vještine, pa je tako rečeno da je peglala predsjednikovu odjeću dok je bila na njemu! Da nije riječ o izoliranom slučaju već jednoj od njezinih uobičajenih obveza, pokazalo se kada se Trump navodno izderao na nju jer je na putovanje zaboravila ponijeti peglu. Ona mu je pokorno odgovorila da je to pogreška koju nikada ne namjerava ponoviti.

O odnosu prema ženskom dijelu predsjednikova tima doznajemo i iz knjige bivšeg šefa osoblja Coreya Lewandowskog u kojem prepričava jedan od razgovora u kojem se spominje Hicks. Dok su se prisjećali početaka kampanje, Trump je rekao kako nisu imali ništa osim jedan drugoga i avion.

– Imali smo i Hope (nada) – dodaje dvoznačno Lewandowski.

– Ona je imala znanja i iskustva koliko i šalica kave – odgovara Trump.

– Ali je zato zgodna.

– To uvijek pomaže – primijetio je predsjednik u svojoj tipičnoj šovinističkoj maniri.

Izgled joj ipak nije pomogao kada je krenulo istraživanje o ruskom uplitanju u američke izbore zbog kojih je bila primorana 2018. dati ostavku. Ispitana je više puta i pritom je priznala da je povremeno morala govoriti "bijele laži" koje nemaju osobitu težinu niti su mogle imati stvarne posljedice, ali je negirala kontakte s Rusima.

Na svjedočenju 2019. odvjetnici Trumpove administracije su čak 155 iskoristili pravo prigovora kako bi joj zabranili da odgovara na pitanja, tvrdeći da zbog apsolutnog imuniteta Hicks "ne smije govoriti ni o čemu što se dogodilo za vrijeme njezina zaposlenja u Bijeloj kući kao bliski savjetnik predsjednika".

Ona je udovoljila svim zahtjevima Bijele kuće da ne odgovara na pitanja. Ta lojalnost joj je itekako isplatila.

Odmah nakon što je podnijela ostavku zaposlila se u Trumpu bliskom Fox Corporationu obitelji Murdoch. Ondje je u godinu i pol zaradila nešto manje od 2 milijuna dolara o čemu su pisali brojni američki mediji. Otkaz je dala samo da bi se vratila na mjesto Trumpove komunikacijske savjetnice početkom ove godine.

Tijekom prosvjeda povodom ubojstva Georgea Floyda upravo Hicks je savjetovala predsjedniku da na opće zgražanje Amerikanaca s obje strane političkog spektra prošeta od Bijele kuće do crkve svetog Ivana držeći u ruci Bibliju. Policija je koristila suzavac i druge taktike kako bi rastjerala mirne prosvjednike u okolici, otvarajući put Donaldu Trumpu do crkve, do koje je s njim hodala i Hicks.

27. travanj 2024 14:04