StoryEditorOCM
ForumDEJAN KOVAČ

Tko je mladi doktor s Princetona koji se odlučio baciti u bitku za Pantovčak? "Karijera nije najvažnija, nakon ovih događaja u obitelji u meni se sve okrenulo. Hrvatska nema vremena, čeka nas velika recesija, prijeti nam bankrot"

Piše Marina Karlović-Sabolić
9. kolovoza 2019. - 01:48
kovac_predsjednik6-070819

 

Presudna je, po svemu sudeći, bila želja za zaokretom. Uz neformalnu kraljicu kiča, propalog bivšeg premijera, popularnog pjevača lakih glazbenih nota i pokojeg šarlatana, za idućeg hrvatskog predsjednika kandidirao se i mladi 34-godišnji znanstvenik s američkog Princetona - piše Slobodna Dalmacija.

Dejan Kovač Slavonac je iz Županje, ekonomist po vokaciji, nekada veliki nogometni talent, prvi je Hrvat zaposlen u Školi javnih i međunarodnih odnosa Woodrow Wilson. I potpuno novo lice u domaćoj političkoj areni.

Tek nešto stariji od zemlje čiji će predsjednik pokušati postati, Kovač je u Hrvatskoj odlučio promovirati američki tip odgovornosti prema državi. Najavljuje bitku za veću transparentnost u trošenju javnoga novca, borbu protiv korupcije, snažne reforme i novi zaokret.

No, građani još uvijek nisu dobili odgovor na pitanje zašto se netko tko je uspio na jednom od prestižnih sveučilišta u SAD-u u svojoj 34. godini odlučio vratiti u Hrvatsku. I – da stvar bude gora – uđe u kloaku domaće politike.

Nova recesija

– Shvatio sam da karijera koju imam nije ono najvažnije u životu. U kratkom vremenu supruzi je umrla mama, preminula je i moja mama, potom je umro i suprugin tata. Tu se u meni sve okrenulo. Moja karijera može čekati. Hrvatska je ta koja više nema vremena.

Hrvatske su građane varali i lijevi i desni. Sada je vrijeme da to zaustavimo, jer će uskoro biti prekasno – kaže nam široj javnosti još uvijek malo poznati Kovač.

Iako već niz godina radi izvan Hrvatske, uvijek se trudio zadržati vezu s Hrvatskom. Oboje mu je djece rođeno ovdje, iako su se mogli roditi i u Americi.

U posljednjih se pet godina kao znanstvenik s pedigreom Princetona trudio u svojim radovima i intervjuima upozoriti na goleme probleme vezane uz korupciju u ekonomiji i u zdravstvu u Hrvatskoj.

– Nemamo novca da djecu liječimo od raka, a imamo za cateringe. To je neodrživo stanje. No, riječi pametnih ljudi nisu se nimalo cijenile – kratko će Kovač, koji je u svojim radovima predvidio i krah "Agrokora" i gospodarske probleme u Italiji, i rast desnog populizma u Europi.

 

Sada, pak tvrdi da nas čeka nova velika recesija. I pritom upozorava da Hrvatskoj, ako ne provede brze reforme, prijeti bankrot.

– Uništili smo malo i srednje poduzetništvo da bi mogao rasti "Agrokor", a onda smo ga dali strancima. I dalje pričamo o ustašama i partizanima, a 300 tisuća mladih je otišlo iz zemlje a nitko okom nije trepnuo. Brodogradnja nestaje, nitko ni da trepne. Više nije bitno jesi li ljevičar, desničar ili centrist. Kada dođe krah, gotovo je za sve. Niz indikatora govori da se bližimo toj situaciji – kaže nam Kovač.

No, takav ga zaključak, kao i izostanak bilo kakve reakcije kod politike na njegova upozorenja, nije obeshrabrio. Upravo suprotno, natjerao ga je na akciju. Ovih je dana objavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike. Kao nezavisni kandidat i uz potporu HSLS-a. Svugdje je, kaže, lijepo, ali je kući najljepše. Samo da je, ističe on, malo bolje uredimo.

Svjetski rang

Potpredsjedniku socijal-liberala i bjelovarskom gradonačelniku Dariju Hrebaku Kovačevo ime prvi je spomenuo Vuk Vuković, viđeniji ekonomist mlađe generacije s kojim je surađivao na projektu transparentnosti u svojem gradu. Prvom u kojemu građani mogu vidjeti u što se troši svaka njihova kuna.

Negdje u tom trokutu pala je i ideja da se Kovač kandidira za predsjednika Republike. Vuković, koji s Kovačem prijateljuje godinama, za njega ima samo riječi hvale.

– Dejan je izvrstan ekonomist, svjetskog ranga, daleko iznad hrvatskog prosjeka. On je znanstvenik u pravom smislu riječi i u ekonomiji koristi znanstvene metode, za razliku od brojnih ekonomista koji još uvijek crtaju grafove i pišu filozofske papazjanije. Dejan je sušta suprotnost tome – ističe Vuković. Pritom naglašava i njegovu edukaciju u inozemstvu i naglašava da je vrlo poduzetan i aktivan.

– On stalno pokreće nove stvari. Ako ga nešto zanima, ne staje dok to ne pokrene. Takav pristup ima i u politici – zaključuje Vuković.

– Dejan Kovač dobar je Americi. Sad ćemo vidjeti može li biti dobar i Hrvatskoj – kaže nam Hrebak, koji će novome predsjedničkom kandidatu biti šef izbornog stožera. Cilj je, ističe on, pobijediti na izborima s idejama normalnog, europskog, uljuđeng, civiliziranog društva. Ali i transparentnosti, moralnosti, meritokracije, gospodarskog napretka i novih tehnologija.

Cilj nam je pokrenuti ljude i stvoriti kritičnu masu onih koji jasno vide da su glomazna administracija, javne nabave kroz koje cure milijuni javnog novca i namještanja natječaja problemi koji vuku Hrvatsku unazad. Prve reakcije na kandidaturu su odlične. Sad samo trebamo nastaviti dalje – zaključuje Hrebak.

Uvjeren da je upravo Kovač ona nova snaga koja Hrvatskoj može donijeti toliko potrebne promjene.

26. travanj 2024 22:15