StoryEditorOCM
Forum‘ČOVJEK JE DUH‘

Tko je misteriozni hercegovački poduzetnik, osnivač kladionice prodane za skoro milijardu eura? ‘Da ga sretneš, mislio bi da postavlja pločice‘

Piše psd
20. kolovoza 2022. - 17:57

Dogovorena je kupovina 75 posto SuperSporta od britanske investicijske grupe EMMA Capital. Realizacija transakcije očekuje se do kraja godine, a njena ukupna vrijednost biti će ukupno 920 milijuna eura, prenosi Jabuka.

SuperSport je osnovan 2000. godine. Baziran je na sportskom klađenju, ali djeluje i u drugim segmentima poput online casina. Ima 54 posto tržišnog udjela na hrvatskom tržištu, a ima ključne sponzorske ugovore kao što su prava na klađenje za sve lige Hrvatskog nogometnog saveza za razdoblje od 2022. do 2026. godine.

Prošle godine prihodi tvrtke su iznosili oko 950 milijuna kuna. Neto dobit bila je čak 586 milijuna kuna, što je skok od 27 posto. Prema financijskim izvještajima, Supersport ima oko 1000 radnika čija je prosječna neto plaća lani iznosila oko 6.500 kuna, što je za 7 posto više nego preklani.

Inače, zagrebačku kompaniju Supersport osnovao je hercegovački poduzetnik Danko Ćorić koji je većinski udio u tvrtki prije tri godine prodao češkom investitoru EMMA Capital. Ćorić je zadržao manjinski udio i odlučio se posvetiti ulaganjima u turizam.

Širokobriježanin Ćorić jedan je od najbogatijih Hrvata, a mediji pišu kako je riječ o izrazito samozatajnom biznismenu. Da ga sretneš, mislio bi da postavlja pločice: Izbacivač njemačkih kockarnica, šljaker bez formalnog obrazovanja izgradio je carstvo s godišnjom dobiti do 500 milijuna kuna, napisao je Jutarnji list. Također se navodi kako u javnosti ne postoji nijedna Ćorićeva fotografija. Hercegovački “kralj kladionica” o svojem poslovanju i životu nikada nije govorio javno.

Čovjek je duh, piše Jutarnji. Na internetu, pak, teško je naći ijednu aferu, skandal ili optužbu za malverzaciju koja bi se uz njega vezala, jedine vijesti su šture i dosadne crtice u poslovnim rubrikama o kupnji, prodaji ili preuzimanju raznih kompanija kojima je vlasnik. Tako je bilo kada je 2019. njegova tvrtka PND Strategija, za 153,5 milijuna kuna, kupila Hotele Maestral u Dubrovniku, posljednju veliku hotelsku kuću u Hrvatskoj u većinskom državnom vlasništvu, ili kada je Društvo za upravljanje investicijskim fondovima Zodaks Investments u njegovom vlasništvu dobilo odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za osnivanje tri fonda, među kojima su po prvi puta dva hedge fonda.

Hrvatski mediji pisali su ranije kako je uz Super Sport, Ćorić vlasnik još nekoliko kompanija među kojima su Puni broj i Minus5 koje su također prodate Britancima, te HOK – osiguranje, Mobilnet,  Posejdon nautika… Čorić je bio i član uprave Mobilgradnje te  suvlasnik kompanije Jahting sport Agana koja upravlja lučicom Agana u Marini kraj Trogira.

Oni koji kažu kako ga poznaju tvrde da se radi o čovjeku koji je na poslu 24 sata dnevno i nikada ne odaje svojim ponašanjem da je na čelu velikog poslovnog carstva.

26. travanj 2024 14:00