StoryEditorOCM
ForumKAKAV KAOS

Tenis, tulumi, virus, izbori i teorije zavjere o tome zašto je Dimitrov sve to napravio!

Piše Tvrtko Puljić/Sportske novosti
24. lipnja 2020. - 09:25

Da Grigor Dimitrov na Instagram profilu nije u nedjelju navečer, nešto prije nego što je trebalo započeti zadarsko finale Adria Toura, meč Novaka Đokovića i Andreja Rubljova, objavio kako je pozitivan na Covid-19, Goran Ivanišević ne bi uzeo mikrofon u ruke i morao istrpjeti zvižduke prilično popunjenih tribina objavljujući kako se finale zbog novonastale situacije neće igrati.

Ta “novonastala situacija” bila je prethodnih dana posve neočekivan rasplet, tako se barem činilo. Tribine su bile pune domaćih celeba i političara, djeca su se družila s teniskim zvijezdama, pjevao je Gibonni, trebao je i Petar Grašo, večeralo se kod Nike, a sami tenisači su čak odigrali i košarkašku utakmicu protiv dijela igrača Zadra. Kasnije će epidemiološki autoritet u Hrvata, trenutačno u samoizolaciji, Krunoslav Capak ustvrditi da je ta utakmica bila jedan u nizu rizičnih događaja tih dana u Zadru.

Iako je nešto ranije HZJZ preporučio, a Stožer za civilnu zaštitu objasnio kako su i dvoranske utakmice, pa tako i one košarkaške, što se njih tiče, u nas opet dopuštene.

Na toj je utakmici Grigor Dimitrov bio silno motiviran, bacao se po svojim i suparničkim igračima. Imao je, bio je dojam, nešto više energije od ostalih. Za razliku od jedinog meča na turniru koji je odigrao, jer tu nije postojao u duelu s Bornom Ćorićem. Koji je, kasnije se ustvrdilo, također pozitivan na Covid-19. Odmah se proširila glasina da je večer ranije Bugarin opasno zaružio, pa su se posljedice osjetile na tom meču, išla je priča.

Kako bilo, Dimitrov nakon toga više nije igrao, zaputio se u Monte Carlo i uoči finala objavio je da zaražen. Nakon toga su uzeti brisovi ostatka teniskog društva u Zadru, ali ne i od samog inicijatora cijele ideje oko Adria Toura, Novaka Đokovića. Je li ga netko pitao da napravi test, pa je ovaj odbio, je li itko pitao Grigora Dimitrova uopće da napravi test, ili se on uopće nije osjećao loše, pa mu je pozlilo tek u Monte Carlu. Ili mu uopće nije pozlilo, nije jasno.

Gdje se zarazio Dimitrov?

Kao što nije jasno gdje su se svi zarazili. Dimitrov je bio i u Beogradu, iza toga i u Bugarskoj, a iz Beograda su u međuvremenu stigle snimke razuzdanog partyja, na kojemu Đoković i teniski prijatelji goli do pasa i zagrljeni uživaju u tulumu. Tamo nije, recimo, bilo Borne Ćorića. Koji je sada zaražen.

Zaražen je, pak, i to se doznalo tijekom ponedjeljka, jedan od sudionika beogradskog turnira, Viktor Troicki. A i neki novinari koji su bili u Zadru.

Novak Đoković se u ponedjeljak vratio u Beograd i tijekom ponedjeljka se on, zajedno s ostatkom svoje obitelji s kojom je bio u Zadru, testirao. Nalaz jednog od najboljih sportaša današnjice bio je pozitivan, kao i nalaz njegove supruge Jelene. Đoković je odaslao i priopćenje...

“Odmah po dolasku u Beograd otišli smo na testiranje. Moj i Jelenin rezultat je pozitivan. Djeca su negativna. Sve što smo uradili u proteklih mjesec dana radili smo čistog srca i iskrenih namjera.

VEZANE VIJESTI

NOVAK NA UDARUSvjetski mediji nagazili Đokovića, neki ga pretvorili u dvorsku ludu: ‘Treba li tko zagrljaj!?‘

‘JAPANAC‘, A NE ŠAKAAlemka Markotić odgovorila na pitanje koje zanima cijeli svijet: ‘Nema dokaza o tome!‘

Capakovo upozorenje

Naš turnir je bio humanitarnog karaktera s idejom da pomognemo tenisačima iz regije, da im omogućimo uvjete da igraju, ostvare prihode i na taj način lakše prebrode ovaj težak period...”

Kad smo već spomenuli Krunoslava Capaka, on je prije nego se doznalo kako je Đoković pozitivan, kazao i ovo, valjda se referirajući na situaciju u Hrvatskoj i broj ljudi koji su bili u prilično bliskom kontaktu s prvom zvijezdom Zadra...

- Neće biti dobro ako je Đoković pozitivan.

Tko je bio odgovoran za pridržavanje mjera na zadarskom turniru, također je još uvijek nejasno. U međuvremenu diljem regije u nekim medijima kruže teorije zavjere, poput one kako je Grigor Dimitrov, valjda, namjerno zarazio društvo u Zadru, jer se nekome nije dopadala ideja oko Đokovićevog povezivanja regije kroz humanitarne turnire u doba dok većina sporta stoji. ​

Netko će tu spomenuti i odnose pokrovitelja Adria Toura, United Medije (SportKlub, N1. Nova TV) s Telekomom Srbija (ArenaSport).

Ili se, na kraju dana, radi samo o činjenici kako smo se svi, pa tako i tenisači, opustili. Đokovićeva nevolja u toj priči jest što je tijekom ove krize, i ne samo tijekom ove krize, davao izjave koji nisu bile “mainstream”, jer je imao, kao i njegova supruga Jelena “zanimljivo” mišljenje o cijepljenju, pa i u startu oko testiranja na Covid-19. A Novak Đoković je onaj čije izjave o bilo kojoj temi nevezanoj za sport imaju šire društveno značenje.

I sve to skupa treba staviti u kontekst. Nema dvojbe kako je ideja oko turnira u Zadra bila pozitivna, nema zbora niti u tome da se nije dogodilo sve što se dogodilo od nedjelje navečer naovamo, kako bi cijela ta priča bila sjajna za promociju i te kako posrnulog hrvatskog turističkog sektora.

'Svijet nam se smije'

No, nije se dogodilo. I sada je Zadar, pa i Hrvatska u svim svjetskim medijima. Netko je rekao: “Cijeli svijet nam se smije. A to nije malo.”

Kad na sve to nalijepite skorašnje parlamentarne izbore u nas, nazočnost na turniru premijera koji ide po novi mandat Andreja Plenkovića u Zadru, oporbu koja je zbraja vrijeme koje je on proveo u društvu s Đokovićem i Ćorićem, dobit ćete kompletni cirkus.

28. travanj 2024 02:30