StoryEditorOCM
ForumSLAMAJU SRCA

Svijet plače nad ovim prizorima, najteže je kad se pod ruševinama čuju dječji vapaji

Piše Vinko Vuković
8. veljače 2023. - 22:07

Samo tuga može ujediniti svijet. Ona nas čini sve jednakima. A veća tuga od one iz Turske i Sirije na svijet odavno nije došla.

U razornim potresima, koji su početkom tjedna pogodili te dvije napučene zemlje, život je izgubilo na tisuće ljudi, u srijedu je broj mrtvih prešao 12.000, a strahovi da će se popeti i do 20.000 čine se sve opravdanijima jer je do mnogih nestalih i zatrpanih pod ruševinama nemoguće doći. Prema procjenama stručnjaka, ovom je katastrofom pogođeno više od 23 milijuna ljudi.

image
Ozan Kose/Afp

Led i olujni vjetar

Spasilačke ekipe iz cijeloga svijeta tragaju za preživjelima, a potragu im u mnogim predjelima otežavaju vremenski uvjeti, hladnoća, led i olujni vjetar. Preživjeli nemaju velik izbor: ili se vani, na otvorenom, smrzavati, ili se unutra, na toplom, izložiti novom urušavanju. I dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u deset najteže pogođenih pokrajina proglasio tromjesečno izvanredno stanje, u Siriji je posebno dramatično jer je ta zemlja, zbog 12-godišnjega građanskog rata, medicinski i infrastrukturno opustošena. Više od 300.000 Sirijaca napustilo je svoje potresima načete domove, na tisuće ozlijeđenih nema tko zdravstveno zbrinuti, a mrtvi će se brojiti još tjednima.

Djelatnici humanitarnih organizacija javljaju o masovnim grobnicama i manjku vreća za leševe, a mediji prenose dirljiva svjedočanstva spasilaca i spašenih. Svi su, naravno, posebno osjetljivi na djecu pa su tako jučer udarne vijesti bile izvlačenje iz ruševina neozlijeđenog osmogodišnjeg dječaka Yigita Cakmaka, koji je u razorenom Hatayu bio zatrpan 52 sata. Prizor njegova zagrljaja s majkom mnogima će ostati urezan u sjećanje, kao i video sedmogodišnje djevojčice iz sjeverne Sirije, iz sela u Haramu, koja je pod ruševinama njihove kuće čuvala svog mlađeg brata. Kako prenosi CNN, malena je Mariam više od 36 sati strpljivo čekala na spasioce, a rukama je pokrila brata Ilafa kako bi ga zaštitila od daljnjih ozljeda.

Potresni video

Iz Sirije je stigao i osmijeh dječačića koji je pod ruševinama proveo 30 sati, dok su Bijele kacige objavile sretnu vijest kako su u Salqinu, gradiću nedaleko od Idliba, spasili djevojčicu koja je zatrpana provela više od 40 sati. Poljski spasioci objavili su pak kako su dosad izvukli devetero živih ljudi iz ruševina, uključujući roditelje s dvoje djece i 13-godišnju djevojčicu iz Besne.

Iz turske provincije Hatay, jedne od najteže stradalih u razornom potresu, u ruševinama je ostao zarobljen i maleni Muhammed, dvogodišnji dječak iz Sirije. Nakon gotovo 45 sati provedenih pod ruševinama, spasioci su mališana uspjeli izvući, a tijekom izvlačenja davali su mu da pije vodu iz čepa.

Na žalost, nemaju sve priče sretan kraj. Na društvenim mrežama osvanula je snimka sirijskog dječaka koji je također nakon potresa završio pod ruševinama. “Snimam ovaj video, ne znam hoću li preživjeti ili umrijeti. Ako se ovaj video podijeli, znači da sam preživio”, rekao je u videu.

”Ne možete znati ovaj osjećaj ako ovo niste doživjeli. Ovo mogu razumjeti samo oni koji su jednom bili ispod ruševina”, rekao je na snimci pa dodao kako su u zgradi u kojoj je živio prije potresa bile još tri-četiri obitelji.

image
Louai Beshara/Afp

’Tamo je apokalipsa’

Sirijske vlasti do trenutka pisanja ovog teksta još uvijek nisu bile objavile jesu li uspjele spasiti dječaka ili ne.

Antonija Blažević, Zadranka koja živi u Švicarskoj, a suprug joj je iz Turske, u potresu koji nije zaobišao ni njezin grad Kahramanmaras ostala je bez petero članova obitelji. Tu informaciju u suzama je potvrdila za Zadarski list, kazavši kako su svi članovi suprugove obitelji pod ruševinama, dok spasioci izvlače samo žive ljude.

- Tamo je apokalipsa. Mome mužu rodica je javila da su svi mrtvi, tetka i njezino dvoje djece, sin od dvadeset i djevojčica od četiri godine, druga tetka... - kazala je Blažević.

Objasnila je kako spasioci iz ruševina izvlače samo žive ljude, čim psi tragači osjete da nekog ima, dok mrtve uopće ne izvlače.

- Prvi dan smo čuli kako su svekra izvukli živog iz ruševina, ali sada ne znamo više ni što je s njim, je li živ, ozlijeđen, gdje je… Suprugova rodica ostala je bez djeteta, muža, majke, žena je slomljena. Situacija je užasna, ne možemo nazvati nikoga, poslati poruku, pomoć, ništa… Ulice su razrušene, nema dovoljno spasilaca, strojeva da se ruševine uklone, ne može se do grada doći nikako, a temperature su niske, snijeg pada i velika je hladnoća - ispričala je plačući Antonija. 

Telefonska linija za prikupljanje pomoći

Hrvatski Crveni križ otvorio je telefonsku liniju preko koje prikuplja pomoć za stanovnike Turske i Sirije. Broj donatorskog telefona je 060 90 11, a cijena poziva je 0,83 eura/6,25 kuna. U Crvenom križu napominju kako su PDV i naknada teleoperateru uključeni u cijenu te objašnjavaju kako su od Vlade RH tražili da se odrekne PDV-a, ali im je rečeno kako to nije moguće jer prihod od PDV-a nije prihod Republike Hrvatske, nego je riječ o prihodu Europske unije.

Preživjela beba Aja

Tek novorođena beba, koja je pod ruševinama pronađena u sirijskom Jandairisu, stabilno je i više nije životno ugrožena, objavilo je osoblje bolnice u obližnjem Afrinu.

Mala Aja, kako joj je bolničko osoblje dalo ime, jedina je od svoje obitelji preživjela razorni potres koji je u zoru u ponedjeljak pogodio i njihov gradić u pokrajini Alepo. U mjestu na granici s Turskom spasioci su izvukli tijela njezina oca, majke, triju sestara, brata i tetke, a dramatična snimka njezina spašavanja, dok je još
bila s pupčanom vrpcom, obišla je svijet.

- Beba je stabilno, ima nekoliko polomljenih rebara, ali to će s vremenom zacijeljeti. Kada je stigla u bolnicu, bila je u jako lošem stanju, ruke i noge bile su joj plave i imala je porezotine po cijelom tijelu prekrivene prašinom. Da je nisu našli, umrla bi za sat vremena - rekao je liječnik Hani Maruf.

26. travanj 2024 21:46