StoryEditorOCM
ForumDRAMA U MAROKU

Svijet danima prati dramatično spašavanje dječaka koji je upao u bunar, spasioci stigli na manje od metra: Nadamo se da nećemo naići na kamenje

Piše JL
5. veljače 2022. - 18:27

Spasioci već danima pokušavaju spasiti petogodišnjeg dječaka koji je pao u bunar u Maroku. Danonoćno su mehaničkim kopačem pokušavali spasiti malenog Rayana koji je upao u 32 metra dubok bunar u brdima blizu Chefchaouena, a čini se da su mu sada posve blizu.

"Imamo još dva metra do Rayana i nadamo se da nećemo naići na kamenje", rekao je glavni spasilac Thamrani Abdelhadi, prenosi The Guardian.

Prema najnovijim informacija BBC-a, čini se da su spasioci sada udaljeni manje od jednog metra od dječak. 

Dodao je i da je teško utvrditi zdravstveno stanje djeteta jer ga kamera, koja je bačena u bunar, prikazuje kako leži na boku, ali se svi nadaju da će ga spasiti i da je živ.

Spasioci ne znaju koliko će još trajati kopanje zbog opasnosti od urušavanja, a upravo im sada slijedi faza koja je najopasnija te iz tog razloga kopaju rukama.

"Skoro smo stigli do dječaka. Umor se javlja, ali cijeli spasilački tim se i dalje drži", rekao je vođa operacije Abdesalam Makoudi. Dječaku su u bunar bacili vodu, hranu i masku s kisikom, no na kameri se ne vidi jasno je li dječak jeo. Helikopter je već spreman kako bi prevezao Rayana u bolnicu.

"Stalno se nadam kako će moje dijete izaći živo iz bunara. Zahvaljujem svima koji su uključeni u akciju spašavanja, kao i svima onima koji su uz nas u Maroku i drugdje u svijetu", rekao je Rayanov otac, prenosi The Guardian.

image
Fadel Senna/AFP

Brojni građani okupili su se kako bi pomogli spasiocima, a cijela zemlja strepi zbog dječaka. Na društvenim su mrežama napravili hashtag #SaveRayan kojime žele skrenuti globalnu pozornost na napore spasilaca.

"Spasioci su doslovno u procesu pomicanja planine kako bi spasili malog Rayana. Nadam se da njihov trud neće biti uzaludan i da će onima koji se mole za dječaka njihove molitve biti uslišene", napisali su na internetu.

image
Fadel Senna/AFP
28. travanj 2024 08:47