StoryEditorOCM
ForumDOBA SKUPOG NOVCA

Stručnjak otkriva trikove za preživjeti ova teška vremena: ‘Može se uštedjeti, a i cijene moraju doseći svoj vrhunac, zna se kad one prestaju rasti‘

Piše PSD
3. rujna 2022. - 14:27

Ekonomski analitičar dr.sc.Petar Vušković gostovao je u studiju Net.hr-a gdje je govorio o inflaciji te rastu BDP-a u Hrvatskoj, a čitateljima je otkrio i male trikove kako uštedjeti u ovim kriznim vremenima.

- Tendencija je da će cijene još uvijek nešto rasti, no projekcije kažu da će tako biti negdje do kraja godine, kada bi se cijene trebale zadržati na postojećoj razini. Cijene ne mogu ne znam koliko visoko rasti, jednom i one moraju doseći taj ‘peak‘, svoj vrh. Odgovor na to što se treba dogoditi da cijene prestanu rasti je pad potražnje, dakle pad osobne potrošnje. Dok se to ne dogodi, trgovci će zadržavati cijene dovoljno visoko jer im to odgovara zbog njihove profitabilnosti i marži - kazao je.

Smatra i da će inflacija dalje rasti zbog turističke potrošnje.

- To će pokazati novi podatak za osmi mjesec gdje očekujemo inflaciju oko 15 posto- kazao je.

Vušković je građanima savjetovao da donesu svoje male programe za suzbijanje inflacije, a u intervjuu je detaljno pojasnio kako bismo mogli uštedjeti.

- Rekao bih da je ta sfera povezana s karakternim crtama pojedinca - neki su štedljivi, neki nisu, neki malo više razmišljaju prilikom kupovine. Ono što svako može napraviti je donijeti svoj mali antiinflacijski program. Prvo trebamo postaviti pitanje što mi to imamo od prihoda, navesti iznos plaće i eventualno neke druge dohotke koje obitelj ostvaruje. Trebamo znati koji su ti prihodi da bi s druge strane mogli znati koliko možemo potrošiti. Nakon toga imamo rashodovnu stranu, koju možemo podijeliti u tri kategorije. U to ulazi osnovni trošak koji je neizbježan, to je osnovna potrošačka košarica, drugo je dodatni trošak koji je mimo ovog osnovnog i na posljetku onaj luksuzni trošak koji je vezan za putovanja, učenje stranih jezika i slično.

Na svakome je da vidi koliko i gdje mu odlaze troškovi. Sigurno je da se može uštedjeti novac. Treba se pretplatiti na newslettere da se dobiju informacije o određenim popustima. Moramo raditi neke stvari koje su mimo našeg komoditet, primjerice ne otići u prvu trgovinu i potrošiti novac nego trebamo gledati po trgovinama gdje su određeni popusti, gdje bolje možemo proći, gdje možemo više toga kupiti. Uvijek se isplati i kupnja na količini. Dodatno trebamo raditi nekakve planove kuhanja, to je također što građani mogu napraviti, da znaju što će kuhati, a time će bolje upravljati rokovima valjanosti hrane- pojasnio je Vušković na Net.hr, gdje možete pročitati ostatak intervjua.

 

25. travanj 2024 08:16