StoryEditorOCM
ForumRASTE BROJ MRTVIH

Strašne snimke stižu: potres jačine 6,8 pogodio obalu Ekvadora, epicentar u gradu Balao

Piše Jutarnji.hr
18. ožujka 2023. - 23:40

Prema izvještajima lokalnih medija, u strašnom potresu jačine 6,8, koji je iza podneva po lokalnom vremenu pogodio obalu Ekvadora poginulo je četrnaest osoba. Epicentar potresa bio je u gradu Balao, navodi CNN, a prenosi Jutarnji.hr.

Fotografije i snimke koje pristižu iz potresom najpogođenijih regija svjedoče o strašnim posljedicama razornog udara.

Predsjednik Guillermo Lasso u televizijskom je obraćanju javnosti potvrdio dvanaest žrtava te stanovnike zemlje pozvao da ostanu mirni, dodavši da su sve službe na terenu.

Također je sazvao hitnu sjednicu Nacionalnog odbora za hitne operacije (COE) u gradu Guayaquilu. Cilj je, rekao je, što prije poduzeti sve kako bi se pod ruševinama pronašne potencijalne žrtve.

Hitni centri za pomoć aktivirani su i u drugim gradovima. Prema izvješću službe za upravljanje rizicima, potres se osjetio u 13 provincija zemlje i prouzročio je štetu u Cuenci, Machali i Guayaquilu.

Lokalni mediji naveli su da su brigade Uprave za zoravljanje rizicima Guayaquila i Vatrogasne službe Guayaquila odgovorile na najmanje 35 hitnih poziva koji su stigli u prvim trenucima nakon potresa.

Potres magnitude 6.8 stupnjeva po Richteru pogodio je obalno područje u blizini Cencue i Guayaquilae, a većina stradalih je poginula u urušavanju kuća. Odmah nakon potresa društvene su mreže preplavile snimke na kojima se vide ceste zatrpane odlomljenim dijelovima zgrada, ljudi koji bježe iz supermarketa, automobili su zatrpani gromadama, a na ulicama pogođenih gradova vlada opća panika.

Većina žrtava je u pokrajini El Oro, u Machali, Cuenceu i drugim naseljima.

Potres je osjetilo više od 15,6 milijuna ljudi, a bio je toliko snažan da se osjetio i u susjednom Peruu gdje je poginula četverogodišnja djevojčica na koju se urušila kuća. Osjetili su ga i stanovnici Kolumbije, javlja BNO News.

Osim ljudskih žrtava, velike su štete i na stambenim objektima, ali i na infrastrukturi te prometnicama. Državna energetska kompanija priopćila je kako plinovodi i naftovodi nisu oštećeni. Štete su pretrpjeli i brojni kulturni i gospodarski objekti.

26. travanj 2024 19:02