StoryEditorOCM
ForumDISTANCIRANJE

Što nam točno donose stroge mjere zaštite: granični prijelazi već su zatvoreni, od četvrtka zatvara većina trgovina, ostale ipak neće raditi skraćeno

Piše Hina
19. ožujka 2020. - 09:35

U četvrtak iza ponoći na snagu stupa odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se na mjesec dana otkazuju svi javni događaji i zatvara većina trgovina u Hrvatskoj kao mjera sprječavanja širenja epidemije koronavirusa čime se stubokom mijenja društveni život u zemlji.

Otvorene ostaju trgovine prehrambenih namirnica i one koje prodaju higijenske proizvode, uključujući i one u velikim trgovačkim centrima.

Otvorene će biti i benzinske crpke, kiosci, pekarnice i specijalizirane trgovine s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, te prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala. Trgovine koje ostaju otvorene ipak neće raditi skraćeno, kako se ne bi stvorio kontraefekt okupljanja velikog broja ljudi na jednom mjestu u kraćem vremenskom razdoblju.

Stroge mjere

Stroge mjere socijalnog distanciranja uvode se radi ublažavanja mogućnosti širenja epidemije koronavirusa, a vrijedit će 30 dana.

U Hrvatskoj se od četvrtka otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja rad svih uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice. Zatvaraju se muzeji, kazališta i kina.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane te rada pučkih kuhinja.

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Također, obustavljaju se vjerska okupljanja.

Rad tržnica

Voditelj Stožera Davor Božinović u srijedu je na konferenciji za novinare rekao da tržnice, prema preporuci epidemiologa, ostaju otvorene.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika i mjere socijalne distance. Moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, kao i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštiti.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja i zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Za provedbu ovih, do sada nezapamćenih mjera u povijesti Hrvatske, zaduženi su lokalni stožeri civilne zaštite.

Izuzeci

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje i putnike u tranzitu.

Sve trgovine koje će raditi moraju poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Stožer podsjeća na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca - u zatvorenim prostorima treba držati distancu od dva metra, na otvorenom prostoru od jedan metar.

Osobe u samoizolaciji moraju se striktno pridržavati danih uputa.

U Hrvatskoj je u srijedu bilo potvrđeno ukupno 89 slučajeva zaraze koronavirusom. Također je otkriven još jedan slučaj zaraze liječnika u bolnicama, do sada ih je ukupno devet.

Zabrana kretanja

Na snagu stupa i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza, s tim da će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u Hrvatsku, a državljanima članicama EU-a povratak u matične države.

Radi zaštite od koronavirusa, od ponoći je na snazi odluka kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza, upozoravaju u četvrtak iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Hrvatski državljani mogu se vratiti u Hrvatsku i otići u zemlje u kojima rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (14 dnevna samoizolacija). Povratak u matične države omogućuje se građanima država članica Europske unije, odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području, te državljanima trećih zemalja sa dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka ili nacionalne dugoročne vize.

Izuzeci od te Odluke su zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači i suradnici stručnjaci za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje u mjerama u kojima je to potrebno, diplomati, policijski službenici u obavljaju svojih poslova, službe i timovi Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje te putnici u tranzitu. Na sve izuzetke primjenjuju se upute i mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zbog koronavirusa zatvoreni su granični prijelazi sa Mađarskom, Srbijom i Crnom Gorom. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.

Korisni savjeti

Iz HAK-a poručuju da se savjeti o putovanjima u susjedne države, osobito u Italiju, mogu pronaći na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite (https://vlada.gov.hr/koronavirus) i Stanja u prometu HAK-a (www.hak.hr).

Na njima će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa.

HAK savjetuje vozačima da pokušaju odgoditi svoja putovanja na rizična područja.

Za sve upite vezane uz Sloveniju, više informacija mogu se pronaći na stranicama slovenskog Informativnog centra – www.promet.si.

27. travanj 2024 05:58