StoryEditorOCM
ForumMIMO MJERA

Spriječen ‘korona party‘: hrvatski poduzetnik organizirao putovanje privatnim avionom, francuska policija ih otjerala s aerodroma

Piše PSD
10. travnja 2020. - 20:58

Posljednjih tjedana, u jeku strogih mjera socijalnog distanciranja, zatvorenih granica i zabrane putovanja bez valjanog razloga, putovati privatnim avionom iz jedne zemlje u drugu čini se nemogućom misijom, no izgleda da je jedna manja skupina ljudi pomislila da ne vrijede ista pravila za svakoga.

Grupa ljudi, predvođena hrvatskim poduzetnikom, tako se odlučila otići na putovanje iz Londona u Francusku, no francuska policija pozdravila ih je s velikim 'ne' i vratila u Veliku Britaniju, prenosi Guardian.

Skupina ljudi, željna odmora na Azurnoj obali, sastojala se od sedam muškaraca, u dobi između 40 i 50 godina, te tri žene u ranim dvadesetima, hrvatske, njemačke, rumunjske, ukrajinske i francuske nacionalnosti.

Pokretač ideje, hrvatski poduzetnik koji, kako Guardian navodi, radi u sektoru za financije i nekretnine, unajmio je privatni avion te su putnici krenuli do zračne luke Marseille-Provence, gdje su ih čekala tri helikoptera koja su ih trebala prevesti do luksuzne vile u Cannesu.

Iako su francuske vlasti zabranile slijetanje aviona, pilot je ipak učinio suprotno. Policijski izvor za BFMTV izjavio je da su putnici pokušali ostati u Francuskoj, obavivši nekoliko poziva, no nakon četiri sata morali su se vratiti u Veliku Britaniju.

Za tri helikoptera koja su ih čekala, izrečena im je kazna zbog zanemarivanja mjera koje brane sva nebitna putovanja, a koja je izrečena 17. ožujka. Nedavno pooštravanje ograničenja znači da bi svatko tko ulazi u zemlju trebao posjedovati međunarodnu putnu ispravu koja pokazuje da je putovanje neophodno.

Vlasti u Francuskoj i Britaniji jasno su objasnile da se putovanje u drugi dom u bilo kojoj zemlji ne smatra bitnim.

- Prelazak granica treba legitiman ili hitan razlog, rekao je glasnogovornik francuske policije.

Ponukani ovim primjerom, iz francuske policije priopćili su kako će provoditi stroge provjere privatnih zrakoplova koji u Francusku stižu tijekom uskrsnog razdoblja.

30. travanj 2024 19:25