StoryEditorOCM
ForumTAJNI DOSJEI

Slavni američki zviždač na vlastiti zahtjev dobio rusko državljanstvo, hoće li i njega mobilizirati? Odvjetnik odgovara na to pitanje, spominje i Snowdenovu suprugu

Piše Sandro Pogutz
27. rujna 2022. - 18:39

Vladimir Putin dodijelio je rusko državljanstvo bivšem suradniku američke obavještajne službe Edwardu Snowdenu - javlja Telegraph.

Ovaj 39-godišnjak, koji živi u Rusiji posljednjih devet godina, jedan je od 75 stranaca koji su u ponedjeljak postali njezini novopečeni državljani.

Snowden je pobjegao iz SAD-a i dobio azil u Rusiji nakon što je 2013. objavio eksplozivne tajne dosjee koji su otkrili kako je SAD špijunirao vlastite građane i strane saveznike. Sada živi u Moskvi, nije javno govorio o ruskom ratu u Ukrajini, ali je prošli tjedan "probudio" svoj blog koji je bio u stanju mirovanja od kraja prošle godine, kako bi kritizirao CIA-u.

U objavi pod naslovom "Otvorena rana Amerike" napisao je: "CIA nije vaš prijatelj". Djeluje "bez ikakvih posljedica i odgovornosti".

Neće biti mobiliziran

Bilo je nagađanja da bi Snowden sada, kao ruski državljanin, muškarac star između 18 i 65 godina, mogao biti pozvan u rusku vojsku u sklopu aktualne mobilizacije.

Međutim, njegov odvjetnik Anatolij Kučerena izjavio je za novinsku agenciju RIA da njegov klijent ne ispunjava kriterije za regrutaciju. "Budući da Edward nije služio u ruskoj vojsci, on nema iskustvo vojne službe, tako da ne podliježe vojnoj obvezi."

GRU - najveća strana ruska obavještajna služba koja navodno ima šest puta više tajnih agenata u stranim državama od SVR-a - smatra Snowdena korisnim na drugi način: na njega bi se Kremlj mogao osloniti u prikupljanju obavještajnih podataka. Naime, kao suradnik u američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) imao je uvid u američke špijunske operacije iz prve ruke prije nego što je postao zviždač i pokrenuo globalnu raspravu o masovnom nadzoru.

Američke vlasti godinama su nastojale da se Snowden vrati u SAD kako bi se suočio s kaznenim progonom zbog špijunaže. Dok je bio predsjednik, Donald Trump je rekao da bi "razmotrio" njegovo pomilovanje, ali to nikada nije učinio.

image

Snowdenova knjiga "Trajni zapis"

AFP

Snowden se u Rusiji oženio se svojom američkom partnericom Lindsay Mills, a par ima jednogodišnjeg sina i još jedno dijete. Snowden je dobio dozvolu stalnog boravka u Rusiji 2020. godine i tada je rekao da planira podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo, bez odricanja od američkog. “Nakon godina razdvojenosti od naših roditelja, moja supruga i ja ne želimo biti odvojeni od našeg sina”, rekao je tada u jednom tvitu. "Zato, u ovoj eri pandemije i zatvorenih granica, prijavljujemo se za dvojno američko-rusko državljanstvo."

Dodao je: "Lindsay i ja ostat ćemo Amerikanci, odgajajući našeg sina sa svim američkim vrijednostima kojima smo predani, uključujući slobodu da izrazi svoje mišljenje. I radujem se danu kada ću se moći vratiti u SAD, tako da se cijela obitelj može ponovno okupiti."

Branio Navaljnog

Snowden se u Moskvi drži relativno povučeno, iako i dalje govori i piše o obavještajnom nadzoru i povremeno kritizira rusku vladu. Kada je ruski oporbeni lider Aleksej Navaljni otrovan u kolovozu, Snowden je rekao da je to "zločin protiv cijele Rusije", dodajući da "ne može biti demokracije bez neslaganja".

Putin, koji je i sam bivši šef špijuna FSB-a, rekao je da je Snowden pogriješio što je odao američke tajne, ali da nije izdajica.

Moskva je prije nekoliko godina ublažila svoje stroge zakone o državljanstvu kako bi pojedincima omogućila izdavanje ruskih putovnica bez odbacivanja izvornog državljanstva. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u međuvremenu rekao da je Edward Snowden dobio rusko državljanstvo na vlastiti zahtjev, a Snowdenov odvjetnik rekao je da će i njegova supruga sada također podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo.

26. travanj 2024 15:26