StoryEditorOCM
ForumINVAZIJA NA UKRAJINU

Ruski tenkovi ušli u Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini; Osude Putinove osvajačke politike pljušte sa svih strana

Piše psd, Hina
24. veljače 2022. - 11:34

11:25 Prema najnovijim izvještajima, koje je, kako se neslužbeno doznaje, potvrdio i ukrajinski dužnosnik, ruski se tenkovi već nalaze u Harkovu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, prenosi BBC.





11:15 Guardianovi novinari razgovarali su s Julijom, novinarkom iz Mariupola, koja svjedoči da je čula zvukove eksplozije iz istočnog dijela grada, u blizini teritorija pod ruskom okupacijom. “Tamo je bilo granatiranja. Granata je pogodila stambenu kuću i zapalila je”, rekla je. Julia i njezin sinčić žive u Primorskoj četvrti na jugozapadu grada i rekla je da je tamo mirno. “Spakirali smo svoje stvari i spremni smo pobjeći u sklonište ako bude potrebno”, rekla je. Dodala je da je zabrinuta jer ne može telefonom dobiti svoju majku koja živi u istočnom dijelu grada. “Nadam se da je to samo zato što joj se baterija telefona ispraznila.”



11:10 Finska je spremna primiti izbjeglice iz Ukrajine, rekla je finska premijerka Sanna Marin u četvrtak i oštro osudila rusku vojnu akciju. Marin procjenjuje da bi se mogao očekivati velik broj izbjeglica iz Ukrajine koji bi mogli pokušati bježati prema Europskoj uniji. Finski predsjednik Sauli Niinisto snažno osuđuju ruski napad na Ukrajinu, ali je isključio mogućnost da Finska reagira na događaje tako da odmah podnese zahtjev za članstvo u NATO savezu. "Vidimo pozive na brzu prijavu danas i pridruživanje sutra. Te osjetljive reakcije su razumljive, ali ne može to tako funkcionirati u stvarnom svijetu", rekao je.



11:05 Napad Rusije na Ukrajinu dovodi u pitanje ne samo opstanak te zemlje nego ugrožava cijelu istočnu Europu, ali i stabilnost zapadnog Balkana, ocijenio je u četvrtak predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Michael Roth založivši se pritom da Zapad što prije "zaustavi separatiste" u BiH. Ovaj istaknuti član njemačkog SPD-a i bivši ministar za Europu u vladi Angele Merkel, upozorio je kako ovo može imati ozbiljne posljedice ne samo na istoku Europe nego i na Balkanu, gdje je niz država suočen s nestabilnošću i različitim prijetnjama. Pojasnio je kako bi stoga morale biti riješene dvojbe o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije Uniji te je pozvao Bugarsku da prestane blokirati taj proces.

Za Kosovo je predložio što bržu viznu liberalizaciju, a u odnosu na BiH upozorio je na separatističke tendencije koje prijete opstanku te zemlje, čime je očevidno aludirao na politiku koju vodi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. "Treba zaustaviti separatiste u Bosni i Hercegovini", poručio je Roth.



11:00 Francuski predsjednik Emmanuel Macron oštro je osudio odluku Rusije da uđe u rat u Ukrajini i zahtijeva hitan prekid vojnih operacija. Macron je rekao da je Francuska stala uz Ukrajince i da će raditi s partnerima i saveznicima na zaustavljanju rata. Francuski predsjednik razgovarao je jutros u 8 sati na mobitel sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim na mobitelu, a trenutno održava hitan obrambeni sastanak s premijerom i ministrom obrane.
image
Panika jutros u kijevskom metrou
Daniel Leal


image
Redovi za bankomat u Kijevu
Daniel Leal


10:40 Premijer Andrej Plenković na Twitteru je napisao da će Hrvatska podržati paket sankcija Rusiji te da je spremna humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini, istovremeno pozvavši Moskvu da obustavi vojne operacije. Šef vlade primio je danas ukrajinskog veleposlanika Vasilija Kriliča i ponovio da "hrvatska vlada najoštrije osuđuje rusku invaziju i agresiju na Ukrajinu".



10:30 Saborski klubovi Socijaldemokrata, Za pravednu Hrvatsku i Hrvatskih suverenista u četvrtak su na početku sjednice izrazili su podršku Ukrajini izloženu ruskoj agresiji, pozvavši da se učini sve što je moguće da se zaustavi ratni sukob.



10:25 Slovenski predsjednik Borut Pahor i premijer Janez Janša osudili su u četvrtak rusku vojnu agresiju u Ukrajini. "Zajedno sa svojim saveznicama u NATO-u i EU-u oštro osuđujemo rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine bez presedana", naveo je u tvitu na engleskom Janša, dodavši kako Rusija  mora "odmah povući svoju vojsku i u cjelini poštivati teritorijalnu cjelovitost Ukrajine".



10:20 Australija će proširiti financijske sankcije Rusiji te na svoj popis stavlja još 25 vojnih osoba, četiri tehnološke kompanije za proizvodnju oružja i četiri banke, objavio je u četvrtak premijer Scott Morrison. On je pred novinarima najavio da će sankcije stizati u valovima i da će njima biti obuhvaćeno "preko 300 zastupnika ruskog parlamenta". Među 25 vojnih osoba koje su se danas našle na popisu za sankcije su generali, zamjenici ministra obrane i plaćenici te također tvrtke uključene u razvoj i prodaju vojne tehnologije i oružja. Uz pet banaka koje su već pod sankcijama, Australija je danas dodala još četiri financijske institucije, poručivši da je "važno da svijet zajednički djeluje".



10:20 Britanski oporbeni čelnik Keir Starmer rekao je da se "utjecaj ruskog novca mora odstraniti iz Velike Britanije". Čelnik laburista rekao je da će naredba Vladimira Putina o slanju trupa "imati užasne i tragične posljedice koje će odjeknuti u cijelom svijetu i kroz povijest". Svi oni koji vjeruju u trijumf demokracije nad diktaturom, dobra nad zlom, slobode nad čizmom tiranije sada moraju podržati ukrajinski narod, rekao je.



10:15 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najoštrije je u četvrtak osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, dok je vlada te zemlje osigurala rezerve hrane i goriva. Đukanović je kazao da Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva eurosku sigurnost te ugrožava njezinu stabilnost.

image
Harkov nakon granatiranja
Wolfgang Schwan

10:10 Reuters prenosi informaciju iz ukrajinskog Ureda predsjednika koja kaže: "Situacija je pod kontrolom, neće biti blitzkriega".

10:08 Litvanski predsjednik Gitanes Nausėda zatražit će od NATO-a sigurnosne konzultacije. Litva se želi pozvati na članak 4 obrambenog saveza, koji dopušta bilo kojoj zemlji NATO-a da zatraži razgovore o pitanju kojeg drži zabrinjavajućim, "posebno povezano sa sigurnošću zemlje članice".



10:05 Rusija je do daljnjega obustavila kretanje komercijalnih brodova na Azovskom moru, objavila je u četvrtak novinska agencija Interfax, pozivajući se na rusku Upravu za pomorski i riječni promet. I Rusija i Ukrajina imaju luke na Azovskom moru, uglavnom manjeg kapaciteta, zbog male dubine. Ukrajina na Azovskom moru ima značajniju luku Mariupol. Rusija kontrolira Kerčka vrata, koja povezuju Azovsko i Crno more. Najveći je izvoznik pšenice u svijetu koju uglavnom izvozi iz luka na Crnom moru, a zajedno s Ukrajinom drži 29 posto globalnog izvoznog tržišta.

image
Rusi premještaju oklopnjake s Krima
-


Ukrajina je od Turske zatražila da ruskim brodovima blokira prolaz kroz Bospor i Dardanele, izjavio je danas ukrajinski veleposlanik u Ankari. Ankara zasada nije odgovorila na taj zahtjev, dodaje Reuters.  

Nakon eskalacije rusko-ukrajinske krize cijene pšenice porasle su jutros na čikaškom robnom tržištu 5,6 posto, na najvišu razinu od sredine 2012. godine.

image
Istok Ukrajine nakon jutrošnjeg napada
Aris Messinis


10:05 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak da bjeloruske snage ne sudjeluju u vojnoj operaciji u Ukrajini, javila je novinska agencija Belta. Ukrajinske pogranične snage ranije su objavile da ruske snage napadaju Ukrajinu i iz Bjelorusije i to s bjeloruskom potporom. 

image
Posljedice napada ruskih snaga na istoku Ukrajine
Aris Messinis


10:00 Talijanski premijer Mario Draghi pridružio se osudi ruske invazije na Ukrajinu. Draghi je rekao: "Talijanska vlada osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. To je neopravdano i neopravdano. Italija je u ovom dramatičnom trenutku bliska ukrajinskom narodu i institucijama. Radimo s europskim i NATO saveznicima kako bismo odgovorili odmah, jedinstveno i odlučno".



9:55 Rusko ministarstvo obrane objavilo je da njihovi zračni napadi nisu ciljali civilno stanovništvo te da ne predstavljaju prijetnju civilima, objavila je novinska agencija RIA. Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je na Facebooku da ruske vojne snage granatiraju istočnu Ukrajinu, ali situacija je "pod kontrolom". Stožer je dodao da nije bilo iskrcavanja ruskih vojnika u lučkom gradu Odesi.

"Operacija oslobađanja bit će gotova prilično brzo", obećao je čelnik tzv. Narodne Republike Donjeck, nekoliko sati nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu s ciljem potpore neovisnosti ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk pod kontrolom proruskih pobunjenika.

"Mogu reći da će to uskoro završiti", rekao je Denis Pušilin, napominjući da je vojni pothvat u punoj snazi i da će svi gradovi i sela u regiji "uskoro biti oslobođeni". Separatisti u Ukrajini kažu da su zauzeli male gradove Stanicja Luhanska i Ščastija, dok vlasti u Kijevu potvrđuju da su proruske snage napredovale na teritorij pod kontrolom vladinih snaga. 

Rusko ministarstvo opovrgnulo je izvješća da je jedan od njegovih zrakoplova oboren iznad Ukrajine. Ukrajinska vojska ranije je priopćila da je iznad Luganske regije oboreno pet ruskih zrakoplova i jedan helikopter.



9:50 Ukrajinska veleposlanica u Irskoj Larysa Gerasko jutros je susprezala suze kako "ne može vjerovati da se ovo događa u 21. stoljeću", javlja dopisnica Guardina iz Irske Lisa O'Carroll. “Moje misli su s mojim ljudima, s mojom obitelji”, rekla je. Ona je osudila "cinični" napad Rusije na njezinu zemlju, za koji je rekla da je započeo upravo u trenutku kada je Ruska federacija držala svoj govor pred hitnim Vijeću sigurnosti UN-a. “Putin testira Ukrajinu i sigurnosnu arhitekturu cijelog svijeta”, rekla je. I dodala: "Milijuni života su u pitanju, demokratski svijet mora svim sredstvima izolirati Rusiju. A Ukrajini treba financijska potpora i humanitarna pomoć, i naravno vojna".



9:40 Ruski državni mediji jutros hvale vojnu operaciju u Ukrajini, nazivajući je vojnom intervencijom u Donbasu, dok su uglavnom ignorirali raketne udare na infrastrukturu i neke gradove diljem zemlje, javlja za Guardian Andrew Roth iz Moskve. Dok su ruski tenkovi prelazili granice s Ukrajinom, Rossiya-24, 24-satni informativni kanal, prikazao je natpis: “Ukrajinski neonacionalisti čekaju pravi trenutak za napad na Rusiju”. Sve se intonira kao tek novi incidenti u pograničnoj zoni.



9:30 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović snažno su u četvrtak osudili agresiju Rusije protiv Ukrajine najavivši kako će njihova zemlja učiniti sve što je u njezinoj moći ne bi li pomogla napadnutim Ukrajincima. Komšić je objavio kako ga je otpravnik poslova ukrajinskog veleposlanstva u BiH u 6 sati izvjestio o ruskom napadu.

"Službeno nas je izvjestio i da je počeo napad na Ukrajinu i da Ukrajina traži našu potporu i ubuduće. Država Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi zemalja članica EU o situaciji u Ukrajini. U skladu sa svojim mogućnostima nastaviti ćemo pružati potporu Ukrajini", kazao je Komšić u objavi na Facebooku. Ubrzo mu se pridružio Džaferović koji je također na društvenim mrežama iznio oštru ocjenu stanja. "Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civiliziranog svijeta na ovaj mračni i uznemirujući dan. U mislima i molitvama sam s ljudima u gradovima širom Ukrajine koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga", napisao je Džaferović.



9:20 Kina je u četvrtak sve strane uključene u događanja u Ukrajini pozvala na suzdržanost te je odbacila izvješća stranih novinara koji postupanje Rusije opisuju kao invaziju. Stajalište Kine objavila je na redovitom brifingu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. Kinesko veleposlanstvo u Kijevu nije pozvalo svoje građane da napuste Ukrajinu, ali im je savjetovalo da ostanu kod kuće ili, ako se trebaju negdje odvesti, istaknu kinesku zastavu na automobilu kao mjeru opreza.

Tijekom vojnog sukoba Libanona i Izraela 2006., kinesko diplomatsko osoblje je prilikom evakuacije na vozilima istaknula nacionalnu zastavu kako ni izbjegli da budu nasumična meta. Veleposlanstvo je ranije ovaj tjedan izdalo upozorenje svojim državljanima da se opskrbe nužnim stvarima, poput vode i hrane.

9:21 Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sazvao je hitan sastanak nacionalnog vijeća za vanjske poslove i obranu, kako bi razgovarali o invaziji i kako najbolje zaštititi etničke Grke koji žive u Ukrajini. Očekuje se da će se vladino vrhovno tijelo za kreiranje politike, KYSEA, usredotočiti na planove Atene da podrži zajednicu od 120.000 ljudi na istoku zemlje. Većina dijaspore živi u obalnom gradu Mariupolju, koji bi vrlo brzo mogao i sam postati bojište, sudeći po tome kako se razvija invazija. 



9:20 Španjolska i Portugal osudile su napad Rusije na Ukrajinu. Španjolski premijer Pedro Sánchez napisao je na Twitteru: 'Vlada Španjolske osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu i izražava svoju solidarnost s ukrajinskom vladom i njezinim narodom. Ostajem u bliskom kontaktu s našim partnerima i saveznicima u Europskoj uniji i NATO-u kako bismo koordinirali naš odgovor”



9:15 Europske dionice naglo su pale nakon što je Rusija napala Ukrajinu, javlja CNN. Nešto ranije, "zaronili" su indeksi na azijskim burzama.  STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks pao 2,47 posto, na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,65 posto, na 14.095 bodova, a pariški CAC 3,12 posto, na 6.569 bodova. Zbog napada Rusije na Ukrajinu rano jutros sve su svjetske burze pod snažnim pritiskom. S druge strane, snažno su porasle cijene nafte, pa se cijena barela na londonskom tržištu, po prvi put nakon više od sedam godina, probila iznad psihološki važne razine od 100 dolara. Trgovci se plaše da će napad Rusije na Ukrajini poremetiti opskrbu svjetskih tržišta naftom i plinom iz Rusije. A rast cijena energenata mogao bi dodatno potaknuti ionako visoku inflaciju, što bi negativno utjecalo na oporavak gospodarstava od koronakrize.



9:05 Na nebu iznad Ukrajine više uopće nema civilnih letova, pokazuju snimke stranice Flightradar.

9:00 Agencija Reuters citira ukrajinsku graničnu stražu koja navodi da su odvojene ruske vojne kolone prešle ukrajinsku granicu u regije Černihiv, Harkov i Lugansk. Ukrajinske oružane snage ranije su objavile da su oborile pet ruskih aviona i jedan helikopter. Nema potvrde te informacije.

8:55 Bjeloruski Lukašenko sazvao je sastanak s vojskom, javljaju državni mediji, kako javlja CNN. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko sazvat će sastanak sa svojom vojskom, izvijestila je u četvrtak državna novinska agencija Belta.
 

image
Ruski tenkovi kreću
Afp


8:50 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko sazvao je sastanak s vojskom, javljaju državni mediji, kako javlja CNN. 

8:30 Najmanje osmero ljudi je ubijeno, a devetero ih je ranjeno u ruskom granatiranju, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, prenosi The Guardian agenciju Reuters.



8:20 Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je vojne akcije u Ukrajini i pozvao Moskvu da ih odmah okonča. "Francuska snažno osuđuje odluku Rusije da počne rat s Ukrajinom. Rusija mora odmah okončati vojne operacije", napisao je na Twitteru Macron.

8:10 Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najoštrije su u četvrtak osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu te najavili nove sankcije protiv Ruske Federacije.

image
Mads Claus Rasmussen

“Najoštrije moguće osuđujemo rusku vojnu agresiju bez presedana na Ukrajinu. Neisprovociranim i neopravdanim vojnim akcijama Rusija grubo krši međunarodno pravo i potkopava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost”, kaže se u zajedničkoj izjavi. Michel i von der Leyen pozivaju Rusiju da odmah obustavi napade, povuče svoje snage iz Ukrajine i u potpunosti poštuje njezin teritorijalni integritet, suverenost i neovisnost.



8:05 Njemački kancelar Olaf Scholz je ruski napad na Ukrajinu u četvrtak ujutro okarakterizirao kao povredu međunarodnog prava te je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim izrazio solidarnost Njemačke.

"U ovom teškom trenutku Vam jamčim punu solidarnost Njemačke", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke) u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. "Ruski napad na Ukrajinu predstavlja eklatantnu povredu međunarodnog prava i on se ničim ne može opravdati. Njemačka najoštrije osuđuje ovaj bezobzirni čin predsjednika Putina", poručio je Scholz preko Twittera.

"Ovo je grozan dan za Ukrajinu i mračni dan za Europu", poručio je Scholz.

image
Broj žrtava stalno raste - istočna Ukrajina
Aris Messinis

Ruski napad je osudio i njemački ministar gospodarstva i vicekancelar Robert Habeck (Zeleni).

"Sada se dogodilo nešto nepojmljivo. Mi smo sada u Europi svjedoci jednog kopnenog rata za što smo vjerovali da je stvar povijesnih knjiga", rekao je Habeck. On je najavio da ruska akcija neće ostati nekažnjena.

"Za Rusiju će ovaj potez imati teške političke i gospodarske posljedice".

image
Ruska vojska kod Donjecka
Stringer

8:05 Lideri NATO-a i skupine G7 danas će se sastati zbog zapleta sigurnosne krize u Ukrajini. Zakazan je i izvanredni samit čelnika EU-a.



8:00 Ukrajina je objavila da Rusija premešta vojnu opremu na jugoistok zemlje. Također, Ukrajina je optužila Rusiju da je prebacila vojnu opremu s anektiranog Krima, navodi Reuters.

7:22 - Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, poslao je jasnu poruku međunarodnoj zajednici i složio je listu stvari koje se pod hitno moraju odraditi.

1. Snažne sankcije Rusiji ODMAH!

2. Potpuna izolacija Rusije

3. Poslati oružje Ukrajini

4. Financijska pomoć Ukrajini

5. Humanitarna pomoć

7:14 - CNN je objavio snimku trenutka kada su ruski tenkovi prošli bjelorusko-ukrajinsku granicu. Zanimljivo, i bjeloruske vojne snage prave društvo Rusima.

7:03 - Na Twitteru se dijele snimke građana kako napuštaju Kijev. Među njima je i Ruslan Stefančuk, šef ukrajinskog parlamenta, snimljen je kako u velikom automobilu sa svojom obitelji napušta glavni grad.

7.00 - Sve je više više izvještaja koji otkrivaju da se i ruske trupe u Bjelorusiji pridružuju napadu na Ukrajinu, što znači da kreće i ofenziva sa sjevera.

7:00 - Kijevom odjekuju sirene koje upozoravaju na zračne napade, a građani, čini se, pokušavaju pobjeći iz grada. The Guardian izvještava o velikim gužvama na izlazu iz Kijeva u četvrtak ujutro. Uplašeni građani su nakrcali automobile i bježe od rata, a gužve su i pred bankomatima te na benzinskim crpkama.

image
afp

6:50 Proruski separatisti u četvrtak su objavili da su pokrenuli ofenzivu protiv grada Ščastije, pod ukrajinskom kontrolom, u pokrajini Lugansk, a u pokrajini Donjeck pokrenuli su vojnu operaciju velikih razmjera duž crte razdvajanja, prenijela je ruska novinska agencija Interfax. Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini.

U zasebnom priopćenju, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da je svrha ruske vojne operacije uništenje ukrajinske države. Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov kazao je da su neprijateljske snage počele topništvom snažno gađati ukraijnske jedinice na istoku zemlje, kao i vojne kontrolne centre te piste. Po ukraijnskim izvorima, napadi na Ukrajinu vrše se i s Krima.

Ukrajinska granična služba izvijestila je da ruske snage iz Rusije i Bjelorudije napadaju državne granice Ukrajine i da se napadi na jedinice uz granicu, graničke poatrole i kontrolne točke odvijaju uz pomoć topništva, teške opreme i ručnog vatrenog oružja.

Britanska agencija Reuters javlja pozivajući se na svjedoke da su se sirene čule u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, te da su se čule snažne eksplozije kod obalnog grada Mariupolja na istoku zemlje. Po ukrajinskim izvorima gori skladište streljiva u Kijevu. Ukrajinska vojska objavila je da je protuzračna obrana srušila ruski zrakoplov na istoku Ukrajine. 

image
Stanari na ulicama nakon ruskog granatiranja
Aris Messinis

6:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je ratno stanje za cijelu zemlju.

U obraćanju koje objavljeno na Facebooku Zelenski je rekao da Rusija napada vojnu infrastrukturu i granične postrojbe. Nemojte paničariti, spremni smo na sve, pobijedit ćemo, rekao je Zelenski koji je potom razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov izjavio je da je neprijatelj započeo intenzivno granatiranje ukrajinskih jedinica na istoku, kao i vojnih kontrolnih centara i aerodroma.

Reuters javlja pozivajući se na svjedoke da su se sirene čule u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, te da su se čule dvije velike eksplozije kod obalnog grada Mariupolja na istoku zemlje. Separatisti koje podržava Rusija u ukrajinskom Donjecku izjavili u četvrtak ruskoj novinskoj agenciji Interfax da su pokrenuli velike napade na ukrajinske snage duž linije dodira.

Rusija je privremeno obustavila letove na brojnim zračnim lukama do 2. ožujka, javlja Reuters.

6:45  CNN je, pozivajući se na novinare i svjedoke, objavio popis mjesta u u Ukrajini kojima su se u četvrtak rano čule eksplozije, a britanska veleposlanica u Ukrajini kazala je da počinje "ničim izazvan napad" na tu zemlju.  

Počinje "ničim izazvan napad" na miroljubivu zemlju Ukrajinu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji. "Užasno", rekla je britanska veleposlanica Melinda Simmons na Twitteru.CNN je, pozivajući se na novinare i svjedoke, objavio više mjesta na kojima su se u četvrtak rano u Ukrajini čule eksplozije

CNN je naveo niz gradova u kojima su novinari i svjedoci čuli eksplozije.  Eksplozije su se čule Istočno od Kijeva iz smjera međunarodne zračne luke. CNN-ova ekipa u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, koji nalazi na sjeveroistoku zemlje, čula je "stalan tok glasnih eksplozija". Također, eksplozije su se čule kod Kramatorska na istoku, zatim istočno od Mariupolja, kod Odese i kod Zaporižžja.

image
Rusi u koloni
Stringer


6:40 Na azijskim su burzama u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, dok su cijene nafte, zlata i dolara snažno porasle, nakon vijesti da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio specijalne vojne operacije u ukrajinskoj regiji Donbas. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 1 i 3,3 posto.

Nedugo nakon vijesti da je Putin odobrio specijalne vojne operacije u ukrajinskoj regiji Donbas, nekoliko eksplozija čulo se u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, izvijestio je Reutersov svjedok. Putin je pozvao ukrajinske vojnike da odmah polože oružje te je rekao da će odgovornost za svako krvoproliće biti na savjesti ukrajinskog režima, prenose ruske novinske agencije.

Agencija Interfax Ukrajina izvijestila je i da su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju.

„Tržišta sada shvaćaju da će Rusija učiniti štogod želi, s obzirom na slabe sankcije, i sada se u cijene uračunava invazija na Ukrajinu”, kaže Ray Attrill, strateg u National Australia Bank.

„Ulagači se plaše da će Europa biti odsječena od ruskog plina, da se EU ne može nositi s takvim šokom u opskrbi i da će morati obuzdati potražnju, što bi bilo ekonomski iscrpljujuće. Više cijene energije mogle bi ugroziti rast globalnog gospodarstva, a to je loše za rizičnije investicije", objašnjava Attrill.

6:38 Nakon vijesti o napadu na Ukrajinu, cijene nafte snažno su porasle. Cijena barela na londonskom tržištu skočila je 3,5 posto, pa se, po prvi put od rujna 2014., probila iznad psihološki važne razine od 100 dolara. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,5 posto, na 96,20 dolara.

Kako se jedna od najvećih kriza u Europi nakon Hladnog rata produbljuje, oštro su, više od 2 posto, jutros pali i američki terminski indeksi, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom. 

Kako se ulagači sklanjaju iz rizičnijih investicija, jutros je osjetno porasla i cijena unce zlata, za 1,2 posto, na 1.930 dolara, najvišu razinu od siječnja prošle godine. „Tržišta sada ugrađuju u cijene rizik da će se dogoditi nešto strašno. A to je, u kombinaciji s nesigurnošću, grozno okruženje u kojemu nitko ne želi biti previše izložen u rizičnijim investicijama”, kaže Rob Carnell, direktor u tvrtki ING.

6:40 Sjedinjene Države i njezini saveznici će ujedinjeno i odlučno odgovoriti na "neisprovocirani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga" na Ukrajinu, izjavio je američki predsjednik Joe Biden nakon što su se čule eksplozije u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

"Predsjednik Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje", prenose svjetki mediji reakciju američkog predsjednika Joea Bidena na rusku invaziju.

"Samo Rusija je odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti. Svijet će Rusiju smatrati odgovornom."

Biden je rekao da će u četvrtak objaviti daljnje mjere koje će Sjedinjene Države i njihovi saveznici uvesti Rusiji.

On je dodao da će pratiti situaciju iz Bijele kuće prije nego što se u četvrtak rano sastane sa svojim kolegama iz G7, grupe sedam naprednih ekonomija. Zatim će, kako je rekao, "razgovarati s američkim narodom" kako bi najavio posljedice koje će Sjedinjene Države, saveznici i partneri nametnuti Rusiji zbog toga "nepotrebnog čina agresije na Ukrajinu i globalnog mira i sigurnosti". Biden je rekao da će Washington također koordinirati sa saveznicima u NATO-u "kako bi osigurao snažan, ujedinjen odgovor koji odvraća svaku agresiju protiv saveza".

6:35 Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je da je ruski napad na Ukrajinu grubo kršenje međunarodnog prava ističući da Rusija mora odmah prekinuti s vojnom operacijom.

"Ovo je užasan dan za Ukrajinu i mračni dan za Europu", napisao je Scholz u priopćenju.

Britanski premijer Boris Johnson napisao je u tvitu da je zgožen događajima u Ukrajini te je telefonski razgovarao s ukrajinskim predsjednikom o sljedećim koracima.

Separatisti potpomognuti Rusijom u ukrajinskom Donjecku pokrenuli su u četvrtak ujutro napade velikih razmjera protiv ukrajinskih snaga duž crte razdvajanja, izvijestila je ruska novniska agencija Interfax pozivajući se na glasnogovornika separatista. Sazvan je hitan sastanak veleposlanika članica NATO-a.

6:30: Interfax Ukrajina izvijestio je o raketnim napadima na vojne objekte diljem Ukrajine i da su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju. Također je izvijestio osoblje i putnike koji evakuiraju kijevsku zračnu luku Borispilj.

"Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Ovo je agresija! Ukrajina će se braniti i pobijedit će. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje."

Predsjednik SAD-a Joe Biden oštro je osudio napad Rusije na Ukrajinu i rekao da se već čuo s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim.

- Osudio sam ovaj ničim izazvani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga. Izvijestio sam ga o koracima koje poduzimamo kako bismo na međunarodnoj razini osudili ovaj napad, a to se odnosi i na Vijeće sigurnosti UN-a, prenosi Jutarnji list Bidenove riječi.

6:25 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oštro je osudila 'neopravdani' napad Rusije na Ukrajinu.

- U ovim mračnim trenucima, naše misli su s Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i djecom dok pate zbog ničim isprovociranog napada i strahuju za svoje živote. Za ovo će biti odgovoran Kremlj, napisala je rano jutros u 5:55 sati na Twitteru.

Kijevom odjekuju eksplozije, javlja reporter CNN-a u javljanju uživo iz glavnog grada Ukrajine.

RANIJE:
Ruska vojska je napala Ukrajinu. 

- Donio sam odluku o provođenju specijalne vojne operacije. Njezin cilj je zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima. I stoga ćemo pokušati demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu. I također ćemo privesti pravdi one koji su počinili brojne krvave zločine nad civilima, uključujući građane Ruske Federacije, rekao je Putin na početku svog obraćanja emitiranom rano jutros u ruskim medijima.

- S uvažavanjem se odnosimo prema svim novonastalim zemljama nakon raspada SSSR-a. Primjer za to je naša pomoć Kazahstanu. Rusija ne može živjeti uz stalnu prijetnju koja dolazi s teritorija Ukrajine. Nije nam ostavljena nijedna mogućnost da zaštitimo svoj narod, osim ove koju danas koristimo.

Djelovanja Ruske Federacije nisu povezana sa zadiranjem u interese Ukrajine, već sa zaštitom od onih koji su Ukrajinu uzeli za taoca. Naši planovi ne uključuju okupaciju Ukrajine. Rusija neće dozvoliti Ukrajini da posjeduje nuklearno oružje. Rusija smatra da je važno da svi narodi Ukrajine mogu iskoristiti pravo na samoopredjeljenje. Sudbina Rusije je u pouzdanim rukama njezinog naroda, što znači da će ciljevi biti postignuti, a sigurnost zemlje je zajamčena. Vjerujem u vašu podršku, rekao je Putin u svojem govoru.

image
Twitter

Ruska vojska gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protuzračnu obranu i zračne snage visoko preciznim oružjem i ne napada ukrajinske gradove, objavila je u četvrtak ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo obrane.

Kijev je rekao da je Moskva pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu, s vojnim zapovjednim centrima u brojnim gradovima pogođenim projektilima.

Prethodno je na  izvanrednoj sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres uvodno kazao:

- Ako se doista priprema vojna operacija, onda imam samo jednu poruku, Zaustavite svoje trupe, predsjedniče Putin. Dajte šansu miru. Previše je ljudi već izgubilo živote, rekao je između ostalog.

Rusija je prije napada djelomično zatvorila zračni prostor u regiji Rostov istočno od svoje granice...

27. travanj 2024 21:42