StoryEditorOCM
ForumNOVI DETALJI TRAGEDIJE

Poznato je tko je preminuli 44-godišnjak: riječ je o ovisniku, starom znancu splitske policije i pravosuđa, osuđivan je čak 18 puta

Piše Vladimir Urukalo, Ivica Marković
2. lipnja 2018. - 20:34
kkkkk

Poznato je tko je preminuli Splićanin koji je preminuo jutros tijekom intervencije splitske policije u splitskom kvartu Table, nakon što mu je pozlilo. 

Riječ je o 44-godišnjem Jerku Bobanu, zvanom Jere. Kako je izvijestila splitska policija, ne navodeći imena sudionika događaja, u subotu oko 4.40 policajci koji su dežurali na blokadnom punktu u Ulici Hrvatske mornarice uočili su da iz pravca Poljuda prema njima ide kombi. Čim ih je ugledao, na semaforu 20-ak metara prije punkta, vozač kombija, a naknadno je utvrđeno da se radi o Mihovilu Biuku, 31-godišnjaku iz Splita, iznenada je skrenuo u Zrinsko-frankopansku ulicu i dodao gas. Vidjevši tako naglo skretanje i zaključivši da nešto očito nije u redu s dvojcem u kombiju, trojica policajaca uskaču u civilno vozilo i kreću za njima. Vozač kombija skreće poviše Arheološkog muzeja, u ulicu Table, i dolazi u slijepu ulicu kod poslovnice Splitske banke i ulaz na pazarić te više nije imao kuda voziti.

Kad je već usporio i neposredno prije nego se zaustavio, iz kombija naglo istrčava suvozač Boban te počinje trčati prema parkiću među zgradama. Usput odbacuje od sebe torbicu i dva smotuljka sa smećkastom materijom, za koju se pretpostavlja da je heroin, a koje su policajci poslije pronašli. Za njim je krenuo jedan od policajaca i ubrzo ga sustiže. Boban u tom trenutku, po neslužbenim informacijama, urla i prijeti policajcu držeći u ruci krvavu špricu, no on ga svladava tako što mu hvata ruke i na njih stavlja lisičine. Zatim ga je, navode u policiji, polegao na pod kako ovaj ne bi mogao pružati otpor i bježati.
Dok su drugi policajci postupali prema vozaču kombija Biuku koji nije pružao otpor, ali je iz kombija počeo bacati nekakve smotuljke, Jerko Boban je, dok je ležao svezan na podu, počeo govoriti da ne može disati, da mu treba zraka.

– Ubrzo su policijski službenici uočili da muškarac teško diše, odmah su mu skinuli sredstva za vezivanje, polegnut je na bok radi pružanja pomoći, pozvana je Hitna pomoć, a policijski službenik mu je do dolaska liječnika pokušao pružiti prvu pomoć. Tijekom liječničke intervencije na mjestu događaja, muškarac je u 5.20 preminuo – navodi se u službenom priopćenju PU splitsko-dalmatinske.

Po nalogu zamjenika Županijskog državnog odvjetnika, tijelo preminulog 44-godišnjaka prevezeno je na obdukciju kako bi se utvrdio točan uzrok smrti jer je moguće da je do problema s disanjem došlo zbog toga što je bjegunac možda progutao nekakav paketić s drogom, a radi se i o dugogodišnjem uživatelju opojnih droga, o čemu svjedoče i ubodne rane od narkomanskih igala na njegovim rukama. 
Preminuli Boban stari je znanac splitske policije i pravosuđa. Osuđivan je 18 puta, a zadnji put na tri godine zatvora pravomoćno u prosincu 2015. godine, i to zbog razbojstva.

Tada je osuđen jer je u studenome 2014. godine u Vinkovačkoj ulici, oko 13.15, ušao u trafiku "RIA" i, držeći skalpel u ruci koji je uperio prema prodavačici, rekao:"Ovo je pljačka, daj sve pare!" Kada je ona u strahu za svoj život pobjegla u skladišni dio trafike, Jerko Boban se nagnuo preko pulta i otvorio ladicu s unutarnje strane i iz metalne kutije uzeo 900 kuna.

Usprkos pravomoćnoj odluci Vrhovnog suda koji je odbio njegovu žalbu, Boban nije odustajao od onoga što je cijelo vrijeme tvrdio, a to je da nije počinio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret i da to proizlazi iz provedenog dokaznog postupka i utvrđenog činjeničnog stanja.
Zbog toga je, dok je bio u zatvoru, podnio i tužbu Ustavnom sudu tvrdeći da je splitski Županijski sud "odbio provesti njegove dokazne prijedloge kojima je imao alibi da on nije počinitelj kaznenog djela za koje je osuđen". Tvrdio je u ustavnoj tužbi da u kutiji gdje se nalazio novac nije bilo tragova njegovih papilarnih linija, no da sudovi nisu te dokaze uzeli u razmatranje zbog čega mu je bilo "povrijeđeno temeljno načelo kaznenog prava in dubio pro reo", a tvrdio je i da ga je svjedokinja, koja ga je prepoznala u policiji, potpuno pogrešno opisala. No, Ustavni sud je njegovu tužbu odbio.
 

Više od 20 godina proveo po zatvorima
Pokojni Jerko Boban imao je stvarno "impresivan" životopis: 
– krađa 1995. godine, osuđen na jednu godinu zatvora 
– razbojstvo 1995. godine, devet mjeseci zatvora 
– razbojstvo i teška krađa 1996. godine, dobio godinu i pol zatvora 
– teška krađa 2000. godine, uvjetna kazna od jedne godine zatvora uz rok kušnje tri godine 
– samovoljno udaljavanje i bijeg iz Oružanih snaga 2000. godine, kažnjen uvjetno sa šest mjeseci zatvora uz rok kušnje godinu dana 
– krađa 2001. godine, uvjetna kazna od godine i dva mjeseca uz rok kušnje tri godine 
– krađa 2002. godine, uvjetna četiri mjeseca uz rok kušnje dvije godine 
– krađa 2002. godine, uvjetna četiri mjeseca uz rok kušnje dvije godine 
– teška krađa 2006. godine, uvjetno šest mjeseci uz rok kušnje dvije godine 
– zlouporaba opojnih droga 2007. godine, jedna godina i tri mjeseca zatvora 
– izazivanje prometne nesreće 2007. godine, šest mjeseci zatvora 
– zlouporaba opojnih droga 2007. godine, godina i pol zatvora 
– zlouporaba opojnih droga i izazivanje prometne nesreće 2008. godine, tri godine zatvora 
– teška krađa u pokušaju i teška krađa 2009. godine, šest mjeseci zatvora 
– razbojstvo 2009. godine, uvjetna kazna 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje tri godine 
– teška krađa 2010. godine, uvjetna kazna šest mjeseci zatvora uz rok kušnje tri godine 
– zlouporaba opojne droge 2012. godine, dvije godine zatvora  
28. travanj 2024 04:26