StoryEditorOCM
ForumDOSTA JE!

Pljačka Ine prelila čašu i gardijskim veteranima, žestoko su opleli po Plenkoviću: ‘Bolje se snalaze u krađi nego u vođenju države‘

Piše Damir Tolj/SD
1. rujna 2022. - 08:58

Ovo se ne viđa često: veterani devet gardijskih postrojbi žestoko su opleli po Vladi Andreja Plenkovića (HDZ), ali i po svim bivšim hrvatskim Vladama, neposredno izazvani neviđenom pljačkom u tvrtki Ina.

"Hrvatske vlade (lijeve i desne, HDZ i SDP) dovele su državu na rub provalije. Hrvatska je izgubila sve elemente suverenosti (gospodarsku, monetarnu, vojnu, energetsku, financijsku), doživjela potpuni demografski slom, a gotovo svi prirodni i gospodarski resursi u rukama su stranih korporacija i banaka čiji je jedini cilj profit i porobljavanje hrvatskoga naroda."

Objavio je to Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, a potpisao predsjednik Željko Dragašević.

Država korupcije

Evo što još kažu nekadašnji gardisti:

"Vladajuće elite Hrvatsku su pretvorile u državu korupcije, kriminala i nepotizma, čemu svjedočimo od kriminalne pretvorbe i privatizacije do najnovije afere u Ini."

Ističu da ne mogu stajati po strani i pasivno promatrati pljačku i devastaciju države za koju su njihovi suborci ginuli, a oni krvarili. Pa zaključuju da država stvarana u krvi nije onakva kakvu su željeli.

Evo kako nam je to iz Tovarnika prokomentirao Ivan Anđelić, legendarni Doktor:

- Pa što oni misle, ti razni političari, jednako desni i lijevi, da je država njihovo vlasništvo, da im nitko ništa ne može?! Spremili državu u svoj džep. Kao da nikog drugog nema! Pred izbore se sjate, obećavaju brda i doline, a onda sve zaborave kad se vlasti domognu.

Pokazali su djelima da se bolje snalaze u krađi nego u vođenju države. Nijedna vlada, poslije Tuđmana i Šuška, nije radila za narod, nego za sebe. Od Račana, koji je prodao Inu, do današnjih dana. Ni ovi danas nisu zaslužili da nas vode: pa najveći četnici i ekstremisti po pravoslavnim selima u istočnoj Slavoniji - a to znam jer tu živim - glasaju za HDZ!

Ističe da je pet puta ranjen u Domovinskom ratu i da se povukao u obiteljski krug. Nije aktivan na društvenoj sceni, ali da je mišljenje slobodan iznositi, pa i kada je u pitanju velika pljačka Ine:

- Ma ne znam samo kako je taj Škugor bio tako pametan da zamrači tolike novce, a tako glup da ih kvalitetno ne opere?! Nego je vlastitog ćaću uvalio u nevolje! Aaaa, ne bi Peđa Grbin tako lako pao - komentirao je Doktor Anđelić.

image

Ivan Anđelić Doktor
 

Goran Mehkek/Cropix

Odbačeni moral

Gardijski veterani, a gardijske postrojbe bile su elitni dio Hrvatske vojske, u priopćenju još ističu:

"Najžalosnije je što nitko ništa ne zna i nitko ni za što ne odgovara. Sustav vrijednosti hrvatskog društva je potpuno uništen i izopačen, odbačene su sve moralne vrijednosti koje je naš narod kroz povijest baštinio, Hrvatska je materijalno slomljena i opljačkana.

Posljedica toga je pola milijuna iseljenih i doslovno protjeranih, među kojima i tisuće hrvatskih branitelja, njihove djece i obitelji. Hrvatsku ne napuštaju jer nije lijepa i bogata država, već zato što su je hrvatske Vlade pretvorile u zemlju beznađa."

Političare nije štedio ni poznati vetreran Ilija Gromovnik Vučemilović:

- Sve što piše u priopćenju, nažalost, surova je činjenica pred kojom mnogi zatvaraju oči. Moje boje su crvena, bijela i plava, a ne žuta, crna ili siva. Mi smo dužni ukazivati na devijacije u državi, dok tu istu državu neki drugi smatraju svojom ćaćevinom. Kunu se u nju, drže ruku na srcu i idu u crkvu, a ukrali bi hostiju s oltara! Možda se za koji dan pokaže da su je već ukrali! Oholost vlada, bahatost...

Pitali smo ga koji je onda zajednički nazivnik lijevim i desnim političarima, što ih povezuje:

- Povezuje ih leglo i korito! A ljubav prema zemlji i narodu sigurno ne.

Ističe Vučemilović da jedni samo naoko propagiraju domoljublje, a drugi čak ni toliko. Zato da je važno suprotstaviti se i reći da tako više ne može.

- Ja sam nedavno javno upitao: koji su političari pogubniji za Hrvatsku - naši ili vaši? A jednako su pogubni jedni i drugi! Ja vas uvjeravam, da su po upravama i nadzornim odborima bili branitelji, razmjeri pljačke društva ne bi sigurno bili ovoliki. I što nam preostaje, što možemo poručiti nego: Bjež‘te odavde dok još možete!

image

Ilija Vučemilović

 

Bruno Konjević/CROPIX

Na leđa naroda

- Pa je li to strašno?

- Dašta je nego strašno! Brutalno je, ali realno - viče Ilija Vučemilović.

Gardijski veterani još naglašavaju da je globalna kriza samo dijelom stvorena ruskom agresijom na Ukrajinu, ali drugim dijelom da je umjetno izazvana, od čega najveću korist imaju upravo oni koji su krizu izazvali, a sav teret i trošak krize prebačen je na leđa naroda.

"Od onih koji nisu sudjelovali u obrani, oslobađanju i stvaranju hrvatske države (a mogli su) ne možemo očekivati da je znaju cijeniti, voljeti i čuvati, ali ne smijemo im dozvoliti da Hrvatsku mogu nekažnjeno pljačkati i devastirati. Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, kao u ratu, tako i danas u miru, stoji uz hrvatski narod."

Borbeno, za veterane.

26. travanj 2024 18:26