StoryEditorOCM
ForumVELIKA AFERA

Petek šefu Janafa dao čak 1,96 milijuna mita u kešu!? Stupce crne kronike punio i njegov sin

Piše I.Gjergja
18. rujna 2020. - 11:17

Saborski zastupnici te gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške, HDZ-ovac Dražen Barišić i SDP-ovac Vinko Grgić, kao i predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević našli su se na udaru policije i USKOK-a zbog optužbi za primanje mita i namještanje poslova teških oko 200 milijuna kuna.

Kako pak neslužbeno doznajemo, sva trojica su osumnjičena da su u posljednjih godinu dana namještali poslove vlasniku tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, Kreši Peteku, koji je također jučer uhićen. Optužbe protiv Peteka se odnose na četiri različita slučaja 'lobiranja' da njegova tvrtka i njegovi poslovni partneri dobiju poslove.

Neslužbeno smo doznali da istražitelji sumnjiče Kovačevića da je u zamjenu za namještene poslove 11. studenoga prošle godine od Peteka primio 1,96 milijuna kuna u gotovini.

Drugi krak istrage odnosi se na optužbe za podmićivanje SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške, Vinka Grgića. Njemu je, sumnja se, Petek obećao 100.000 kuna kako bi Peteku i njegovome poslovnom partneru Vinku Marasu sredio posao izgradnje solarne elektrane Biosol vrijedan oko 4 milijuna kuna.

Poslovi s Velikom Goricom

Sljedeće dvije inkriminacije odnose se na poslove koje je Petek htio dobiti na području Velike Gorice, uz pomoć gradonačelnika Dražena Barišića. Radilo se o poslu “projektiranja i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici”. USKOK tvrdi da je Barišić pomogao Peteku spojivši Peteka i njegovu konzultanticu Mirjanu Prodan Tomislavom Jelisavcem, direktorom gradske tvrtke VG Vodoopskrba d.o.o., koje je bilo naručitelj posla. Tajno snimajući telefonske razgovore osumnjičenika policija i USKOK zaključili su da je na traženje Peteka, Barišić tražio od Jelisavca da stalno informira Peteka o planovima ostalih ponuđača na natječaju te da Peteku dopusti da sam izmijeni kriterije bodovanja pri natječaju.

Na kraju je ponuda Petekove tvrtke od 118 milijuna kuna odabrana kao najpovoljnija, odnosno bila je čak 30 milijuna kuna jeftinija od ponude Strabaga. Četvrti inkriminirajući posao odnosi se također na V. Goricu, a radi se o pokušaju utjecaja za dobivanje posla obnove sustava javne rasvjete u gradu težak 33 milijuna kuna. Istražitelji sumnjaju da je Barišić na Petekovo traženje najprije poništio javni natječaj iz listopada 2018. jer Elektrocentar Petek nije dao najpovoljniju ponudu.

Petek je preko Barišića urgirao da se natječaj namjesti tako da se već namjesti “prednatječaj” na kojemu će se birati tvrtka koja izrađuje projekt za glavni natječaj. Tako je na prednatječaju pobijedila tvrtka IPT Inženjering, Petekova poznanika Ljubomira Perušića, koja je trebala, sumnja se, projektirati natječaj da bi pobjedio Petek. IPT Inženjering je prema sadržaju snimljenih razgovora i počeo izradu projektne dokumentacije, no do natječaja nije došlo, nego je jučer policija krenula s uhićenjima. 

Filozofija poslovnog uspjeha

“Najviše poslujemo s javnim i državnim tvrtkama jer s privatnim poduzetnicima nismo imali dobra iskustva”, pojasnio je prije nekoliko godina filozofiju poslovnog uspjeha tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada njezin suvlasnik Miroslav Petek. Tvrtku je osnovao zajedno s Krešimirom Petekom, jednim od sudionika najnovije afere Janaf. Miroslav i Krešimir Petek slove kao najbogatiji i poslovno najmoćniji ljudi tog dijela Moslavine.

O njihovoj moći puno govori i činjenica da niti jedan privatni portal iz Ivanić Grada jučer nije objavio vijest o uhićenju. Na tržištu zapravo nema državne tvrtke pa niti institucije s kojom Elektroinstalacije Petek nisu odradile neki posao - HEP, Plinacro, HAC, HŽ Infrastruktura, Janaf, Ina, Ured predsjednika, MUP, gradovi, županije...

Prema podacima Poslovne Hrvatske, u razdoblju od 2013. do 2020. godine tvrtki je za razne poslove s ministarstvima isplaćeno 78,3 milijuna kuna. Dosad im je u ovoj godini po istoj stavci isplaćeno gotovo 9,5 milijuna kuna. Najviše na ime ugovora s Ministarstvom branitelja - 9,1 milijun kuna. Naime, EC Petek je na natječaju ministarstva dobio posao izgradnje Veteranskog centra u Daruvaru vrijedan 91,4 milijuna kuna. Radovi su počeli u lipnju.

Plinovodi, rafinerije...

Gradili su infrastrukturu uz većinu plinovoda u Hrvatskoj, rekonstrurirali i obnavljali rafinerije u Sisku i Rijeci, rekonstruirali razna postrojenja u Naftaplinu itd. Jedan od najvećih kupaca im je HEP kojem Elektrocentar obnavlja niskonaponsku mrežu i dalekovode. Sudjelovali su i u rekonstrukciji Zračne luke Dubrovnik.

Tvrtka Elektrocentar Petek osnovana je 1993. godine, a danas zapošljava gotovo 400 ljudi. Osim u Hrvatskoj imaju svoje tvrtke u BiH i Albaniji. Poslovanje im je prilično impresivno. Prošlu godinu završili su sa 680,2 milijuna kuna prihoda, što je bilo povećanje od 169,5 milijuna kuna u odnosu na 2018. godinu. U jednom od rijetkih istupa u javnosti Krešimir Petek je pojasnio da je vlastitu firmu osnovao jer je u HEP-u, gdje je radio deset godina, imao malu plaću.

Veze s politikom

Tolike poslove s državnim i lokalnim institucijama tvrtka nije mogli dobiti bez tijesnih veza s politikom. EC Petek godinama je financijski potpomagala HDZ, HNS i HSS. Novosti su zbrojile da je 2017. godine tvrtka dobila čak 186 ugovora s državom. Lokalni mediji su pisali da je nakon donacije lokalnom HSS-u tadašnji gradonačelnik Križevaca, HSS-ovac Branko Hrg s tvrtkom EC Petek 2015. godine ugovorio rekonstrukciju Razvojnog centra tehnološkog parka u vrijednosti od 44,5 milijuna kuna.

Tvrtka EC Petek bila je dio optužnice protiv nekadašnje sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Ona je optužena da je od Željka Žužića primila 100.000 eura mita kako bi njegovoj tvrtki IGM Turopolje pomogla da pobijedi na natječaju za kupnju udjela u tvrtki Ceste Sisak, premda je na natječaju i prije pobijedila druga tvrtka - Elektrocentar Petek.

Stupce crne kronike punio je i sin Krešimira Peteka koji je dvaput u istoj ulici pregazio čovjeka. Prvu je nesreću skrivio 2002. godine, i to tako što je zbog neprimjerene brzine prešao na suprotnu traku te se izravno sudario s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera te kasnije udario u još jedno. Sedam godina kasnije vozio je automobil sa 1,88 promila i opet je prešao u suprotnu traku te se zabio u vozilo koje je nailazilo iz suprotnog smjera. U oba slučaja nesreća je imala smrtni ishod. 2010. godine nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora. 

28. travanj 2024 15:26