StoryEditorOCM
ForumUDARNI TERMIN

Ogromne kolone na izlazu iz zemlje, 200 tisuća Hrvata odlazi na snijeg! Mnogi i ‘izvlače‘ djecu iz škole, a imaju dobar razlog...

Piše Barbara Ban/JL
6. siječnja 2024. - 11:21

Oko 200 tisuća Hrvata i ove godine kreće na skijanje, a udarni termin je baš ovaj vikend. S gužvama na graničnim prijelazima krenuo je Bijeli tjedan ili Hrvatski skijaški tjedan već u subotu, a gužve će se nastaviti i u nedjelju. Iako u ponedjeljak završavaju školski praznici, obitelji sa školskom djecom, kao i godinama prije, odlučili su ‘izvući‘ djecu iz škole kako bi mogli uživati u snježnim radostima, piše Jutarnji.

Glavni razlog zašto se u većem broju ne odlučuju za skijanja u veljači, kada je organiziran drugi dio školskih zimskih praznika, visoke su cijene. Tada su, naime, kako saznajemo iz brojnih turističkih agencija, cijene više za 30 do 40 posto. A to je pozamašan izdatak za jednu obitelj. Tim više kada se zna da su cijene skijanja ove godine, što zbog porasta cijene smještaja, što zbog porasta cijene skijaških karata, porasle i do 20 posto.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Zimski mjeseci tradicionalno su period kada veliki broj Hrvata svoj godišnji odmor provodi na skijalištima diljem svijeta. Iznimke nema ni ove godine. Dapače, unatoč rastu cijena od oko 15-tak posto u odnosu na proteklu godinu, prema dostupnim informacijama, bilježi se porast broja Hrvata koji odlaze na skijanje. Kada govorimo o terminu, najtraženiji termini su oni koji odgovaraju školskim praznicima, a to je ove godine 30.12.2023. - 6.1.2024. i 17.2.-24.2.2024.

S obzirom da je riječ o terminu koji obuhvaća i Novu godinu, dosta roditelja ‘izvlači’ djecu iz škole te na skijanje odlaze 6.1.-13.1.2024. jer je tada značajno jeftinije nego tjedan prije, kaže nam Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Naime, objašnjava nam dalje, već godinama udruge putničkih agencija apeliraju da se zimski praznici vrate na staro kako djeca ne bi izostala iz škole, a skijanje ne bi roditelje koštalo skuplje. No, iz nadležnog ministarstva nisu promijenili datume.

- Problem je u tom periodu što djeca izostaju iz škole, no roditelji se radije odlučuju za to u cjenovno prihvatljivijem terminu nego da si organiziraju skijanje u veljači. Osim toga, mnogi roditelji u veljači, kada su djeca kod kuće, moraju organizirati bake i djedove ili nekog drugog za čuvanje djece jer nisu na godišnjim odmorima. Zbog svega toga bilo bi dobro da se praznici vrate kako su bili, smatra ovaj turistički djelatnik.

image
Goran Mehkek/Cropix

Ako govorimo o najčešćim destinacijama koje biraju Hrvati, to su već tradicionalno Italija, Austrija, Slovenija, Francuska i BiH: - U svakom slučaju, možemo reći da od skijaške sezone očekujemo dobre rezultate, ponuda je vrlo raznolika u pogledu destinacija, usluga i, naravno, cijena te sam siguran da svatko može pronaći ono što mu najviše odgovara, smatra Žgomba.

Poseban je interes za skijanja vladao u prosincu kada su agencije bile okupiranje upitima putnika.

- Prema zaprimljenim upitima, gotovo je sigurno da će mnogi i ove godine ponovo uživati na skijalištima. Stoga je posljednjih 20-ak dana posebno je velik interes. Prema izvršenim rezervacijama i ove godine, veći dio roditelja odlučio je izvući iz škole djecu i otići na snijeg u tom tjednu kada su cijene aranžmana puno povoljnije nego u ostatku zime, a i na skijalištima tada nema gužvi, užitak je skijati u tom terminu. Kao i prethodnih godina, definitivno najpovoljnije cijene su od 7.1. U ovom tjednu cijene su puno veće, kaže nam Floris Milohanić iz pulske turističke agencije Zeatours, koja već godinama organizira skijanja u Italiji.

image
Goran Mehkek/Cropix

A cijene skijanja su različite od zemlje do zemlje. Zbog porasta troškova skijanja, mnogi će skratiti svoj boravak na snijegu na pet dana. Ove godine najjeftinija je Francuska, iako je putovanje do te destinacije najduže i autobusom traje 14 sati. Najskuplja je Austrija, ali je tradicionalno uz Italiju najposjećenija.

Italija je uvijek popularna, posebno za skijaše iz Istre i Kvarnera jer je najbliža i uvijek ima puno snijega, a dobre cijene aranžmana nalaze se preko pojedinih agencija koje imaju dogovorene jeftinije skijaške karte. Za obitelji s manjom djecom, parove ili kraći skijaški odmor, najčešće se izabire Slovenija koja se već godinama na svojim skijalištima bori s manjkom snijega.

Nešto manje hrvatskih skijaša ove će godine u Bosnu i Hercegovinu jer također ima manje snijega, a i cijene su u međuvremenu porasle jer u zadnjih nekoliko godina ulažu u smještajnu i skijašku infrastrukturu. Inače, cijene ski aranžmana kreću se u ovom periodu od 1.500 do 2.300 eura za četveročlanu obitelj u što je uključen smještaj, ski karte i škola skijanja za djecu.

26. travanj 2024 10:09