StoryEditorOCM
ForumKONAČNO

Odlična vijest iz Bruxellesa: novac iz EU fondova može se koristiti za ugradnju liftova!

Piše Ljubica Vuko/ Slobodna Dalmacija
14. listopada 2020. - 17:30

Europska komisija u srijedu je objavila dugo očekivanu strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom "Renovacijski val“. Radi se o dugoročnom planu ulaganja kojim se želi potaknuti građevinski sektor, učiniti zgrade energetski učinkovitijima, "zelenijima" i pristupačnijima za građane s teškoćama u kretanju.

O tome je hrvatsku javnost izvijestila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, koja još od 2016. godine podupire program "Dostupnost do stana", koji je inicirao Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika, a za koji unatoč velikom interesu hrvatskih građana i potrebama za ugradnjom dizala u 16.804 višeetažne stambene zgrade hrvatska Vlada i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije nisu pokazali sluha.

- Strategija jasno označava poboljšanje pristupačnosti kao jedan od prioriteta budućih ulaganja te navodi kako će se projekti moći financirati iz NextGeneration EU fonda i proračuna Unije. Izrijekom se navodi kako je jedan od ciljeva pomoći osobama s teškoćama u kretanju poput starijih i osoba s invaliditetom. Vrijeme je da se premijer i ministrica Tramišak iskažu i jedan dio od 22 milijarde eura s kojima se hvale upregnu u izravnu korist građana - istaknula je Borzan.

Ideja umirovljeničkih udruga je bila da se program financira iz EU fondova, a o čemu je hrvatska eurozastupnica dobila potvrdne odgovore u Europskoj komisiji.

- Prije 4 godine su mi iz Junckerove Komisije pismeno odgovorili da je moguće sufinancirati poboljšanje pristupačnosti u stambenim zgradama. Prije nekoliko mjeseci to mi je odgovorila i Komisija Ursule van der Leyen, a sad imamo i strategiju "Renovacijski val“. U njoj se izrijekom navodi zašto je to dobro za EU i kako će se financirati. Nadam se da će to biti dovoljno da se netko u Zagrebu konačno pokrene i prestane tražiti razloge zašto se ne može pomoći tisućama starijih i slabo pokretnih ljudi kojima bi dizala značila spas - kazala je Borzan. 

04. svibanj 2024 07:21