StoryEditorOCM
ForumSASTANAK VRHA HDZ-A

"Očito je da iz institucija cure informacije, očekujemo da DORH otkrije tko ih i na koji način pušta. Horvatov nasljednik bit će poznat ovaj tjedan"

Piše JL
21. veljače 2022. - 20:28

Predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskom saboru Branko Bačić rekao je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da se stranka, Vlada, vladajuća većina i Klub zastupnika HDZ-a zalažu za potpunu neovisnost pravosudnih institucija.

- Predsjednik nas je upoznao s onim saznanjima koja ima on, a koja su uglavnom ista ona koja u najvećem dijelu možemo iščitati iz medija. Stav Predsjedništva je da se Vlada, stranka, vladajuća većina i klub HDZ-a zalažu za potpunu neovisnost pravosuđa i sudbene vlasti. To smo ne samo više puta komunicirali, takvo je naše postupanje od prvoga dana. Potpuna neovisnost i od zakonodavne i od izvršne vlasti. Prije određenog vremena je u Saboru raspravljeno izvješće glavne državne odvjetnice gdje smo njoj i DORH-u dali podršku, prije svega u borbi protiv kourpcije i organiziranog kriminala. Nulta stopa tolerancije na to treba biti, bez obzira o kome se radi, DORH ima otvorene ruke da postupa sukladno zakonu, u tom smislu smo i na Predsjedništvu dali punu podršku - rekao je Bačić.

- Ono što je nama sporno je da čitavo ovo vrijeme, ne samo od subote i Horvatova uhićenja, nego već dugi niz godina očito iz institucija cure određeni podaci koji idu u javnost i odaju dojam da je osoba protiv koje se vodi postupak ustvari i kriva. To ne možemo podržati, očekujemo da DORH i glavna državna odvjetnica utvrde na koji način ovakve selektivne informacije cure u javnost i tko ih pušta da se unaprijed stvara slika o predmetu - dodao je.

Bačić je otkrio i da će, zbog važnosti obnove, nasljednik Darka Horvata biti poznat već ovoga tjedna te da će se o tome raspravljati već sutra na sastanku vladajuće koalicije.

- Aktualna događanja nikako ne možemo povezivati s rekonstrukcijom Vlade. Predsjednik Vlade je mandatar i na njemu je da u svakom trenutku, ako procijeni da pojedini ministar ne ispunjava kriterije, predloži vladajućoj većini promjenu određenih ministara. U ovome trenutku to nije na stolu. Obnova je važna i smatramo da u ovom trenutku treba što prije imenovati novog ministra graditeljstva. U ovom trenutku nema govora o rekonstrukciji Vlade. O tome nismo razgovarali - rekao je Bačić.

Bačić je upitan je li na sjednici bilo riječi o istragama protiv ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

- Koliko mi znamo, ni potpredsjednik Vlade ni ministar Aladrović nisu pozvani na obavijesne razgovore. Kada budemo imali neke informacije, onda ćemo o tome otvoriti razgovore na razini Vlade - rekao je Bačić.

- U ovom trenutku nemamo informacija zbog kojih bismo na bilo koji drugi način mogli postupati prema ministrima koji imaju povjerenje premijera. Predsjednik nas je upoznao s informacijama koje ima. Svi su ministri dok imaju povjerenje predsjednika Vlade. Za sada očekujemo da se navodi koji se njima stavljaju na teret DORH priopći i njima i javnosti. Kada budemo imali takve informacije, koje bi teretile potpredsjednika i ministra, onda će predsjednik Vlade donijeti odluku - dodao je Bačić

Bačića su novinari pitali što bi on napravio da se našao u sličnoj situaciji.

- Kada bih bio u toj poziciji i osjećao da sam napravio nešto protivno zakonu, kada bi taj postupak pretpostavljao zloupotrebu položaja i ovlasti, ne bi me nitko trebao uvjeravati da trebam odstupiti. No, u takvu se poziciju sigurno ne bi doveo - rekao je Bačić.

Bačić je upitan o najavi predsjednika Socijaldemokratske partije Peđe Grbina da će novac koji dobio za odvojeni život donirati u dobrotvorne svrhe.

- Ako se gospodin Grbin ne osjeća krivim, onda nema potrebe vraćati ono što mu prema zakonu pripada - rekao je Bačić.

Bačić je odbacio bilo kakva nagađanja da su uhićenja i istrage protiv ministara u Vladi plod unutarstranačkih sukoba.

- Ovako jak HDZ smeta onima izvan HDZ-a. Svaki tjedan su rasprave na sjednicama HDZ-a, predsjednik uživa punu potporu članova i previranja u stranci nema. To je netočno i laž je - rekao je Bačić.

Bačić je, inače, napomenuo da u trenutku njegova obraćanja novinarima sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a još uvijek traje.

--------------------------------------------------------------------------------------

Nakon uhićenja sada već bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata u središnjici vladajuće stranke sastao se vrh HDZ-a.

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održava se hibridno - dio vodstva za stolom, a ostali preko Zooma.

Od stranačkih teškaša pored novinara, osim šefa Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, prošli su zamjenik predsjenika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednici Branko Bačić, Ivan Anušić i Oleg Butković, zatim predsjednik Sabora Gordan Jandroković, uvijek prisutni Vladimir Šeks...

Nitko od njih novinarima nije dao niti jednu korisnu izjavu.

Nakon sastanka pred kamere neće Plenković, nego šef saborskog Kluba zastupnika Branko Bačić.

27. travanj 2024 08:40