StoryEditorOCM
ForumČEKA SE OBDUKCIJA

Nizozemska policija istražuje Praljkovu smrt: potvrđeno da je u bočici koju je popio pronađena supstanca koja može izazvati smrt, inspektori utvrđuju tko je pomogao generalu da počini samoubojstvo

Piše PSD
1. prosinca 2017. - 10:42
Slobodan Praljak Haag

- Istraga nizozemske policije u slučaju samoubojstva Slobodana Praljka u sudnici vjerojatno će ići u dva smjera, prvo će se pokušati otkriti tko je unio otrov, a drugo će se tražiti je li bilo i zanemarivanja dužnosti od strane osoblja zaduženog za sigurnost na sudu - izjavio je jučer odvjetnik Anto Nobilo, piše Jutarnji list.

Nizozemska policija potvrdila je jučer da je pokrenula istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka, a glasnogovornik Haaškog suda Nenad Golčevski potvrdio je za medije da je Praljak preminuo u bolnici i izrazio sućut njegovoj obitelji.

 - Gospodin Praljak je prevezen u obližnju bolnicu kako bi mu se pružila daljnja medicinska pomoć i tamo je preminuo. U skladu sa standardnim procedurama, nizozemske vlasti su pokrenule nezavisnu istragu. Međunarodni sud izrazio je sućut članovima obitelji - kazao je Golčevski, prenosi N1.

Brza obdukcija Praljka ima, izjavio je za AFP Frans Zonneveld, glasnogovornik haaškog tužiteljstva, “najviši prioritet” za nizozemske istražitelje.

- Istraga se usmjerava na pomoć samoubojstvu i kršenje propisa o lijekovima - objavilo je tužiteljstvo u srijedu navečer. No, jučer su mediji objavili da su prvi rezultati istrage već pokazali prisutnost “kemijske supstance koja može izazvati smrt” u bočici koju je Praljak izvadio iz džepa. Pravila UN-ova pritvora nalažu da svi koji ulaze u kompleks moraju na ulazu biti podvrgnuti kontroli, što podrazumijeva provjeru identiteta, prolazak kroz detektore metala i, po potrebi, pretragu odjeće.

Svi predani ili poslani predmeti moraju biti provjereni, otvoreni i/ili pregledani rengenskim zrakama prije nego što mogu biti uneseni u centar. Praljak je, podsjetimo, počinio samoubojstvo tijekom izricanja pravomoćne presude šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Hrvata iz BiH za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom sukoba Hrvata i muslimana u ratu u BiH.

28. travanj 2024 10:04