StoryEditorOCM
ForumPRŽUN KABRIOLET

Nije tako ni loš taj zatvor otvorenog tipa. Po Horvatičića dođe Range Rover s vozačicom, odvede ga u konobu na ručak...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/ JL
18. veljače 2024. - 19:48

Kad vide negdje u šetnji Tomislava Horvatinčića (76), za kojeg znaju da je već neko vrijeme na odsluženju zatvorske kazne zbog nesreće prije 13 godina, kada je na moru usmrtio talijanski bračni par Salpietro, građani pomisle da se cijeloj naciji poduzetnik ruga. I ne samo on nego i cijeli sustav.

No, opće je poznato da Horvatinčić (rođen 3. 2. 1948.) ima pravo, baš kao i niz drugih zatvorenika, na zaslužene pogodnosti tijekom odsluživanja kazne, a to su obično dulji posjeti, telefoniranje bez nadzora, boravak s bračnim partnerom u sobi za intimu, kao i izlazak u pratnji ili bez nje u grad, odnosno mjesto prebivališta ili boravišta, piše jutarnji.hr.

Pa je tako, opet, jučer oko podneva Horvatinčića u pratnji jedne ženske osobe i psića snimio fotoreporter Cropixa pred konobom Boccaporta u Puli, na lokaciji sedam kilometara udaljenoj od kaznionice u Valturi gdje je krajem prošle godine prebačen na prijedlog upravitelja kaznionice Lipovača-Popovača i rješenjem upravitelja Središnjeg ureda za zatvorski sustav i probaciju.

image

Tomislav Horvatinčić je u pratnji ženske osobe stigao u pulsku konobu Boccaporta

Duško Marušić/Cropix

U toj kaznionici svoje grijehe ‘otplaćuju‘ osobe osuđene za prometne nesreće, gospodarski kriminal i blaže oblike kaznenih djela, a Horvatinčić spada u ovu prvu skupinu.

Podsjetimo, pravomoćno je osuđen zbog nesreće u akvatoriju na četiri godine i 10 mjeseci, a na odsluženje kazne javio se 14. srpnja 2021. nakon niza ishođenih odgoda, i to desetljeće od nesreće u kojoj je svojim gliserom, zbog sinkope, naletio na jedrilicu talijanskog bračnog para i na mjestu ih usmrtio.

image

Duško Marušić/Cropix

Kad je odlučio krenuti na odsluženje kazne, netom prije ulaska na Odjel dijagnostike u Zatvor Zagreb, dočekali su ga brojni novinari. I tom je prigodom bio u pratnji ženske osobe i dao je izjavu te obećanje da će biti dobar zatvorenik.

- Kada god mogu, izražavam sućut. Žao mi je što sam sudjelovao u toj nesreći. Idem sada u instituciju. Čuo sam puno dobroga o zatvorskom sustavu - rekao je među ostalim Horvatinčić, koji je remetinečku ćeliju potom u rujnu 2021. zamijenio onom u Lipovici. No otamo je u listopadu već bio premješten na rehabilitaciju u Krapinske Toplice na 21 dan gdje je bio pod nadzorom pravosudnih policajaca.

image

Duško Marušić/Cropix

Osim u Krapinskim Toplicama, građani, ali i novinari u međuvremenu su ga viđali i po Samoboru te u centru metropole gdje ima stan, a tu priliku do isteka kazne sad će imati i građani Pule.

image

Duško Marušić/Cropix

S obzirom na to da je Horvatinčić dosad već odgulio pola kazne i uzoran je zatvorenik, ne može se isključiti da bi krajem iduće godine, s obzirom na teško zdravstveno stanje, ali i visoku životnu dob, mogao biti pušten na uvjetni otpust, piše jutarnji.hr.

image

Duško Marušić/Cropix

27. travanj 2024 10:48