StoryEditorOCM
ForumVIDEO, FOTO: VELIKA GRMLJAVINSKA OLUJA U ISTRU DONIJELA PIJAVICE!

Nestabilna atmosfera donijela opasne zračne vrtloge, meteorolozi upozoravaju da bi ih moglo biti još: Evo gdje je sve moguće nevrijeme praćeno izrazito obilnom kišom i vrlo jakim vjetrom

Piše Zadarski.hr
7. rujna 2019. - 13:35
pijavica111

Nestabilno vrijeme koje je diljem Hrvatske obilježilo petak, nastavilo se i u subotu. Kako javlja portal Istramet, u sklopu manjih grmljavinskih sustava na jugu Istre oko 8:30 h razvilo se nekoliko pijavica.

Prema potvrđenim izvješćima, kod Rta Kamenjaka razvile su se dvije pijavice koje su bile jasno definirane nekoliko minuta. Zabilježen je jedan veći i jedan manji vrtlog.

Nedugo zatim oko 9 sati u nestabilnoj atmosferi na moru kod Brijuna razvio se novi sustav koji je iznjedrio vrlo definiranu i dugoživeću pijavicu. Prema informacijama kojima raspolaže Istramet, pijavice su se držale mora i nisu pričinile štetu.

U nastavku dana očekuje nas nastavak nestabilnog vremena, stoga razvoj novih pijavica na istarskom poluotoku ne bi trebao pretjerano iznenaditi, upozorava Istramet, koji je objavio i video te nekoliko fotografija jutrošnjih pijavica.

Video: Martina Záhorszká via Istramet

Istramet

Pijavica iz Pule, foto: Luka Šarić

Istramet

Pula, Stoja, foto: Patrik Toma

Istramet

Banjole, foto: Ivan Vidovic

Istramet

Pijavica iz Pule, foto: Elvis Radulovic

Istramet

Pijavica kod Rta Kamenjaka, foto: Ana Ćerimović

 

Što se tiče prognoze za cijelu Hrvatsku, Državni hidrometeorološki zavod za subotu najavljuje promjenljivo, povremeno uz kišu. Na Jadranu će lokalno biti i pljuskova praćenih grmljavinom, uglavnom u Dalmaciji gdje je moguće i nevrijeme te obilnija oborina. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će uglavnom puhati umjereno jugo i istočnjak.

Najviša temperatura uglavnom od 17 do 23, a u Dalmaciji i na krajnjem istoku od 23 do 28 °C.

U nedjelju i dalje promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom. Kiša će biti izraženija krajem dana, osobito na sjevernom Jadranu gdje je velika vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i vrlo jakim vjetrom. Duljih sunčanih razdoblja bit će na jugu i istoku zemlje.

Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će zapuhati umjereno do jako jugo.

Jutarnja temperatura zraka većinom od 12 do 15, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 16 i 22, a najviša dnevna od 18 do 23, na obali i otocima između 22 i 27 °C.

U ponedjeljak još u prvom dijelu dana povremeno kiša, potom smirivanje vremena, prestanak oborine uz postupno razvedravanje. U utorak sunčanije, ujutro ponegdje na kopnu uz maglu. U srijedu ponovo nestabilnije uz povremenu kišu i pljuskove.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, u ponedjeljak i umjeren zapadni. Na Jadranu u ponedjeljak umjeren, povremeno i jak sjeverozapadnjak i zapadnjak, potom umjereno jugo, u srijedu u jačanju.

 
27. travanj 2024 01:32