StoryEditorOCM
ForumMAJKA ŠKOLARCA (14) KOJI JE PAO S KROVA SPORTSKE DVORANE

'Nemoćna sam, sin me ne sluša. Iz škole bježi, ne želi učiti. Cijelu tu noć bio je budan...'

Piše Hajdi Karakaš Jakubin / Jutarnji list
16. prosinca 2017. - 09:59
koprivnica

Pad 14-godišnjeg dječaka sa sedam metara visokog krova sportske dvorane na krov kotlovnice OŠ Gola u Goli nadomak Koprivnice u petak oko 7,30 sati ujutro zaprepastio je bivšeg zaposlenika škole koji je prvi, dok je prolazio začuo zapomaganje školarca, bivšeg učenika.

VELIKA DRAMA KOD KOPRIVNICE Dječak (14) iz Ivanca koji je prije tri dana proglašen nestalim pao je s krova školske sportske dvorane

Osim Hitne pomoći, dječaku su u pomoć pritekli vatrogasci koji su ga skinuli sa krova kotlovnice te je prevezen u koprivničku bolnicu gdje je hospitaliziran. Dječakova majka za tragediju je doznala od supruga, dječakovog očuha, kojem je kum dojavio da je kod škole drama. Školarac je već duže vremena pod ingerencijom Centra za socijalnu skrb te je proteklih godinu dana proveo po odgojnim domovima u Rijeci i u Ivancu, a dječakova majka nam otkriva da je od utorka njezin sin kod kuće i da je o tome obaviješten dom u Ivancu koji je, svejedno, prijavio dječakov nestanak 12. prosinca.

Zbog tragedije koja se dogodila, dječakova majka je u isto vrijeme šokirana, zabrinuta i ljuta jer jedino 14-godišnjaka, uz ostalo sedmero djece, nije uspjela izvesti na pravi put.

- Osjećam se nemoćno što god da pokušam, ali sin ne sluša, ne želi učiti niti ići u školu. Fala bogu bit će dobro nakon pada. Cijelu tu noć je bio budan. Kad sam ga pitala: 'Kaj delaš, pa tri sata su ujutro. Odi spat!', poslušao me je. No muž me, kad je odlazio na posao, nazvao i rekao da je vidio sina na autobusnoj stanici i nije htio da ga poveze. Ubrzo me ponovno nazvao muž i javio strašnu vijest o padu. Ne znam što je sin radio na krovu škole iz koje je, dok ju je pohađao, bježao. Nije se htio ubiti, već se poskliznuo sa zaobljenog krova, a dok se lovio rukama da ne padne ili da si barem ublaži pad, slomio je nogu – govori za Jutarnji list majka nestašnog 14-godišnjeg školarca koji je kao trogodišnjak ostao bez oca, a očuha koji se za njega brine jednako kao i za njegovu braću, mališan ne podnosi.

 

- Nedaće su krenule kad je krenuo u 7. razred i počeo se družiti s dvojicom 40-godišnjaka sklonih alkoholu i sa još jednim koji je bio domsko dijete. Uvjerili su mi sina da mu moj muž, dakle očuh, nije nitko i ništa i da ga ne mora slušati. Mislim da je nakon svega što mu se izdešavalo uvidio da mu ipak ne želimo loše i da se u školu mora ići. Preko Centra za socijalnu skrb, poslan je u dom u Rijeku i tamo mu je bilo dobro pet mjeseci, no onda je od 1. listopada u domu u Ivancu u kojem je žrtva nasilja druge djece. Centar u tome ne vidi očito problem jer bi zatražili da se prebaci u drugi dom, a ja iako sam majka, nemam ovlasti zbog izgubljenog skrbništva – zaključuje majka 14-godišnjaka strahujući hoće li zbog svega joj sin uspjeti završiti osmi razred u roku.

Inače, u kobno vrijeme u školi nije bilo nastave jer je za navečer zakazana božićna priredba u kojoj sudjeluju učenici škole i vrtićka djeca.

O prikupljenim saznanjima tijekom kojih je isključen pokušaj suicida, koprivnička policija je izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo.

26. travanj 2024 10:43