StoryEditorOCM
ForumDONOSIMO 'CRNU LISTU': VODIČ KROZ ŠTETNU KOZMETIKU

Naša ugledna stručnjakinja napravila je veliku analizu i otkrila koji su proizvodi štetni za zdravlje!

Piše Tena Šarčević/JL
13. lipnja 2017. - 18:50
gali_proizvodi3-120617

Anita Galić, magistrica farmacije i menadžmenta u zdravstvu i predsjednica Sekcije za dermatofarmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva napravila je analizu i „crnu listu“ štetnih sastojaka iz kozmetičkih preparata, donosi jutarnji.hr.

- Unatoč njihovoj sveprisutnosti i praktičnoj korisnosti u suvremenoj kozmetologiji, o nekim sastojcima, primjerice parabenima, već se dulje raspravlja na svjetskoj razini zbog njihova mogućeg rizika na reproduktivno zdravlje, ali i druge organske sustave. Određeni broj toksikoloških preglednih radova upućuje na njihov rizik u razvoju karcinoma dojke, uz sugestiju kako je prisutnost parabena u organizmu povezana s primjenom kozmetike za njegu tijela - navodi farmaceutkinja Galić.

Slično je i s formaldehidom, koji je američka vlada navela kao dokazano kancerogen. Formaldehid se nalazi u brojnim proizvodima za dugotrajno, profesionalno ravnanje kose u frizerskim salonima, tzv. brazilsko feniranje (Brazilian blowout). Nažalost, naši ljudi i dalje previše vjeruju industriji i misle da ono što se nalazi na policama trgovina ne može sadržavati ništa štetno, upozorava Igor Vujović, predsjednik Društva za zaštitu potrošača.

Što se tiče samih etiketa, često na proizvodima koji imaju istaknute sastojke vidimo njihove kratice. Stavljanjem kratica proizvođač ispuni svoju zakonsku obavezu, ali potrošaču to i dalje ništa ne znači. Zbog toga se naše udruge za zaštitu potrošača bore za jasnije deklaracije i povećane fontove.

- Deklaracija je alfa i omega svakog proizvoda. Čitajte je! – poručuje Vujović.

 

VODIČ - čitajte sitna slova, skrivaju spojeve koji uzrokuju hormonske poremećaje, iritaciju kože, ali i rak:

BHT i BHA - Sintetički antioksidansi

GDJE SE NALAZI?

Pojavljuju se u dezodoransima, parfemima, dekorativnoj kozmetici, pastama za zube te proizvodima za bebe.

ŠTO MOŽE PROUZROČITI?

Iritaciju kože (npr. desni ili vlasišta) i alergije, ali nisu definirani kao uzročnici nekih većih bolesti.

Etilheksil metoksicinamat - UV filter

GDJE SE NALAZI?

U proizvodima za njegu tijela, prije svega u onima koji su predviđeni za upotrebu pri izlaganju suncu.

ŠTO MOŽE PROUZROČITI?

Hormonske poremećaje vezane uz rad štitnjače, ali i hiperpigmentaciju ili depigmentaciju kože.

Propilparaben i butilparaben

Konzervansi koji pripadaju skupini parabena jedna su od najčešćih prijelomnih točki kada se govori o štetnim sastojcima u kozmetici.

GDJE SE NALAZI?

Pojavljuju se u šamponima, regeneratorima, losionima i dezodoransima, ali i u dekorativnoj kozmetici.

ŠTO MOŽE PROUZROČITI?

Mogu izazvati poremećaj rada štitnjače i time utjecati na rad cijelog endokrinološkog sustava te uzrokovati probleme poput pretilosti i neplodnosti. Najveća upozorenja stavljaju se na upotrebu roll-onova i dezodoransa koji sadrže te sastojke zbog područja na koje se apliciraju, a zbog kojeg se pretpostavlja da postoji određena korelacija između raka dojke i upotrebe proizvoda s parabenima.

Ciklometikon i ciklopentaksilosan - silikonski derivati

GDJE SE NALAZI?

Najčešće ih je moguće naći u proizvodima za kosu i lice, u kojima se koriste za postizanje glatkoće i podatnosti.

ŠTO MOŽE PROUZROČITI?

S obzirom na silikonsko porijeklo mogu prouzročiti začepljenje pora i alergijske reakcije, ali upozorenja se za njih najčešće odnose na lakše iritacije kože ili očiju.

Benzofenon-3 i benzofenon-1

- u kozmetiku se stavljaju da bi apsorbirali UV zrake te na taj način produljili njezin rok trajanja.

GDJE SE NALAZI?

Šamponi, regeneratori za kosu i ruževi.

ŠTO MOŽE PROUZROČITI?

Dokazano je da mogu potaknuti alergijske reakcije, najčešće na koži ili očima, a povezani su i s poremećajem rada štitnjače. Spadaju u skupinu srednje opasnih sastojaka kozmetike.

Fenoksietanol

Poznat je i kao aromatski alkohol, a najčešće se koristi kao fiksator mirisa ili za sprječavanje razmnožavanja bakterija.

GDJE SE NALAZI?

Dolazi u sapunima, šamponima, kremama za lice i tijelo te u proizvodima za higijenu djece.

ŠTO MOŽE PROUZROČITI?

Njegova upotreba smatra se okidačem za pojavu ekcema i alergijskih reakcija, a posebno je opasan za djecu, kojoj može prouzročiti i probleme sa živčanim sustavom.

Triklosan - antiseptik

GDJE SE NALAZI?

Najčešće se javlja u dezodoransima, pastama za zube, vodicama za usta i antiperspirantima, a koristi se također u proizvodnji sredstava za čišćenje i sapuna. Prema teorijama nekih znanstvenika, nakon nekog vremena bakterije koje triklosan treba uništiti postaju otporne na njega.

ŠTO MOŽE PROUZROČITI?

Može prouzročiti alergijske reakcije i hormonalne disbalanse.

Metilizotiazolinon i metilkloroizotiazolinon - konzervansi koji su pri vrhu liste opasnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima.

GDJE SE NALAZI?

U proizvodima za lice, tijelo i za sunčanje.

ŠTO MOŽE PROUZROČITI?

Pri kontaktu s kožom može doći do dermatitisa kod kojeg koža postaje crvena, otekla i upaljena, a to se može dogoditi i neposredno nakon nanošenja i naknadno. Mogu imati i neurotoksikološke posljedice.

Natrij lauril sulfat

GDJE SE NALAZI?

Najčešće u šamponima, losionima, kremama i pastama za zube. Dodaje se, među ostalim, i zato što izbjeljuje i stvara pjenušavi efekt.

ŠTO MOŽE PROUZROČITI?

Može prouzročiti prilično jako sušenje kože, njezino izbjeljivanje, oštećenja i perut, a opasan je ako ga se približava očima.

 

27. travanj 2024 17:44