StoryEditorOCM
ForumIDEMO U AMERIKU

Naš novinar obišao je pola svijeta, malo je reći da ga je ‘Velika Jabuka‘ oborila s nogu. Friško se vratio iz New Yorka, koji nije za svačiji džep

Piše Vinko Paić
9. listopada 2022. - 22:49

U svojih 38 godina obišao sam gotovo pola svijeta, ako ne i više, a kad bi me netko tko se sprema negdje otputovati pitao gdje ići, moj bi odgovor bez puno razmišljanja bio – New York!

Iako sam ljubitelj egzotičnih i pomalo "divljih" zemalja Latinske Amerike i Bliskog istoka (upravo istražujem kako ući u Siriju kao turist), New York City grad je koji će vas očarati na prvu i doslovno oboriti s nogu. Grad koji barem jednom trebate vidjeti u životu! Zaboravite sad na London, Pariz, Madrid, Rim... i druge europske metropole jer jednom kad nogom kročite u New York, zakoračit ćete u prijestolnicu svih prijestolnica koja je baš kao što kaže onaj poznati slogan - grad koji nikad ne spava!

Jer tamo ćete i u pet ujutro i u pet popodne na šarolikom Times Squareu naći slučajne prolaznike ili turiste zapanjenih pogleda kako promatraju filmski prizor ispred sebe. Da, da! Doslovno filmski budući da imate osjećaj kao da ste upravo ušetali u neki film, a kako i ne bi kad je upravo New York poslužio kao kulisa mnogobrojnih hollywoodskih blocbustera poput King Konga, megapopularna šestorka iz "Prijatelja" živjela je tu, baš kao i Carrie Bradshaw iz "Sexa i Grada", dok se Joaquin Phoenix kao Joker u istoimenom filmskom hitu prešetavao sada nadaleko poznatim stepenicama u Bronxu.

image

Šestorka iz serije ‘Prijatelji‘.
 

AFP

Ma sigurno vam je jedna od asocijacija na New York i serija "Seinfeld", kao i maleni Kevin koji se u ovom gradu izgubio u drugom nastavku filma "Sam u kući" ili neprežaljeni član Beatlesa John Lennon, kojem je pomahnitali obožavatelj Mark David Chapman oduzeo život ispred zgrade "Dakota" davne 1980. u neposrednoj blizini Central Parka.

image

John Lennon bio je član legendarnih Beatlesa.

AFP

Ne treba vam PCR test

Lokacije na kojima su se snimale popularne serije i filmovi svakog dana u NYC privlače horde turista, jednako kao i mjesto na kojem se 11. rujna 2001. dogodio najcrnji dan u američkoj povijesti (ostatke Blizanaca danas predstavljaju dvije velike udubljene zemljane površine s imenima žrtava i memorijalni muzej 9/11). Tu su još brojne druge atrakcije poput simbola grada Kipa slobode, Central Parka, druge najveće zgrade na svijetu Empire State Building, Rockfeller centra ispred kojeg se svake godine postavlja veliko božićno drvce, o predstavama na glasovitom Broadwayu da i ne pričam...

image

Mjesto na donjem Manhattanu gdje je srušena jedna od zgrada Blizanaca

Vinko Paić

Sve su to razlozi zašto grad na istočnoj obali SAD-a na ušću rijeke Hudson i East Rivera svake godine posjeti impresivna brojka od čak 50 milijuna turista i zbog čega je najguglaniji od svih gradova na planetu.

Prvi sam put u New York trebao ići u lipnju 2020., no budući da se dogodilo što se dogodilo, a cijeli svijet u to vrijeme bio pod karantenom, odlučio sam posjet ostaviti za neka bolja vremena. Iako sam u vrijeme pandemije turistički putovao, zbog rigoroznih pravila za ulazak u SAD nisam tamo išao. S obzirom na to da su ovog lipnja prestala važiti pravila da prilikom ulaska u zemlju morate predočiti svježe napravljen negativni PCR test na koronu, što jako olakšava putovanje, odlučio sam da je sada napokon došlo vrijeme da vidim Veliku Jabuku.

Jedan od razloga zbog kojih sam kupio avionsku kartu bila mi je i prijateljica Maysie, Njujorčanka koju sam upoznao dok sam 33 dana na sjeveru Španjolske pješice prelazio 800 kilometara dugu čuvenu stazu Camino de Santiago, "najdužu ulicu Europe". Budući da imam važeću američku vizu, nisam se trebao prijavljivati na posebnoj internetskoj stranici za ESTA-u, koja vam, ako je dobijete, omogućuje da iduće dvije godine možete putovati u SAD.

Od 23. listopada prošle godine, hrvatski građani, naime, mogu putovati u Ameriku bez vize, jedino što trebaju je ishoditi spomenutu ESTA-u i to najkasnije 72 sata prije putovanja. Postupak je vrlo jednostavan i uključuje nekoliko jednostavnih klikova mišom, morate obavezno imati putovnicu s ugrađenim računalnim čipom, a sve će vas doći oko 20 dolara.

image

Vožnja trajektom prema Kipu slobode

Vinko Paić

Odgovor je li vam odobren ulazak u zemlju dobit ćete mailom kroz dan do dva. Ako čitajući ovaj tekst razmišljate o tome da uskoro otputujete u SAD, svakako imajte na umu da morate biti cijepljeni protiv koronavirusa barem dva puta, jer je bez toga nemoguće ući u zemlju. Međutim postoje naznake da bi se i ova odluka uskoro mogla poništiti, pa je preporuka da svakako pratite novosti vezane za putovanja na stranicama američkog ministarstva zdravstva.

image

Brooklynska promenada i pogled na Manhattan

Vinko Paić

Pitate se kada je najbolje vrijeme za posjetiti New York? Pripremajući se za putovanje naišao sam na podatak da su cijene rekordno niske zadnjeg tjedna kolovoza zbog sparine, vlage i ugrijanog asfalta, ali i da je dobro doći za vrijeme rasprodaja, posebno u vrijeme Božića.

Povratna karta već od 350 eura

Iz vlastitog iskustva mogu kazati da grad nije nimalo jeftin i boravak u njemu može biti poprilično skup sport, stoga ću vam u nastavku dati nekoliko trikova kako da otputujete u New York, a da ne bankrotirate. Krenimo s avionskom kartom.

Ako imate sreće i na vrijeme uhvatite neku akciju, primjerice onu njemačke zrakoplovne kompanije Condor, povratnu kartu iz Zagreba s jednim presjedanjem do newyorškog aerodroma JFK (najpraktičniji je jer od njega najlakše dođete do grada), možete naći već od 350 eura. U tu su cijenu uključene zrakoplovne pristojbe i čekirana prtljaga do 23 kilograma kao i ručna prtljaga do 8 kilograma. Skandinavska višenacionalna aviokompanija SAS zna nuditi povratne karte iz Splita, također s jednim presjedanjem, i to po cijeni od 314 eura, ali do aerodroma EWR Newark Liberty, dosta udaljenom od grada.

image

Šetnja po Brooklynskom mostu je obavezna

Vinko Paić

U ovu su cijenu uključene pristojbe i ručna prtljaga, dok se veća dodatno naplaćuje. Osobno sam kartu bukirao mjesec i pol dana prije puta, letio sam iz Splita nizozemskim KLM-om preko Amsterdama za oko 650 eura, u što je bila uključena samo ručna prtljaga (manji kofer i ruksak, sve ukupne veličine do 12 kilograma). Meni sasvim dovoljno jer na putovanja nikad ne ponesem previše toga, samo one najosnovnije stvari, a najvažnije mi je da imam dobre tenisice s obzirom da dnevno propješačim i više od dvadeset kilometara.

Let do Amsterdama traje manje od dva sata, dok ćete od nizozemskoga glavnoga grada do New Yorka Atlantski ocean prijeći za sedam sati (u povratku je bilo i manje, šest sati).

image

Mjesto za opuštanje - Hudson River park

Vinko Paić

Posada zrakoplova stalno vas nudi hranom i pićem, ispred sebe imate monitore na kojima možete slušati glazbu i gledati filmove, pa vrijeme vozeći se nebom uistinu brzo prolazi. Budući da već mjesecima na amsterdamskom aerodromu nedostaje osoblje, pripremite se na moguća kašnjenja letova, pa čak i otkazivanja. No na kraju, jednom kad stignete u New York sve su to slatke brige i muke...

Grad je podijeljen na pet okruga: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens i Staten Island. Od njih je, dakako, najpopularniji Manhattan, otok usred grada gdje se odvija 99 posto newyorškog turističkog života. Samim time je i smještaj ovdje najskuplji. Neću vam pisati najskuplju opciju jednog noćenja u nekom od hotela jer bi vas automatski mogla zaboljeti glava, ali ću zato spomenuti najjeftiniju cijenu za jednu noć u hotelu u blizini Central Parka. Na Bookingu se nudio smještaj u jednokrevetnoj, minijaturnoj sobici od svega nekoliko kvadrata, s dijeljenom kupaonicom, a ovaj ćete "luksuz", ako na njega pristanete platiti 150 dolara za samo jedno noćenje, dakle skoro 1200 kuna. Zaključak? Ako niste dobre platežne moći, a budimo realni, koliko nas je takvih danas u Hrvatskoj, ne spavajte na Manhattanu!

image
Vinko Paić

Pažljivo čitajte recenzije

Kao dobre opcije nameću se kvart Astoria u Queensu, gdje inače živi mnogo Hrvata i Srba (frizerka od moje prijateljice Maysie koja živi u ovom kvartu je iz Hrvatske), a na AirBnb-u možete pronaći i relativno povoljne stanove u Brooklynu, kao i na Staten Islandu, gdje sam ja bio.

image

Fotografiranje je obavezno

Vinko Paić

Naravno, što vas je više, platit ćete povoljnije jer ćete dijeliti trošak. Sa mnom su u društvu bile još dvije osobe, a noćenje u dvosobnom stanu s kupaonicom, dnevnim boravkom i vrtom, u blizini luke na Staten Islandu, plaćali smo 50 eura po osobi. Ukupno smo bili devet dana, a to je otprilike i vrijeme koliko biste najmanje trebali provesti u New Yorku ako želite vidjeti najvažnije stvari (vjerujte mi, ni mjesec dana vam ne bi bilo dosta!), a jedan dan možete otići autobusom i na izlet u pet sati vožnje udaljen Washington DC ili još bližu Philadephiju). Smještaj možete pokušati naći i preko grupa na Facebooku Hrvati u New Yorku i Srbi u New Yorku, no svakako budite oprezni jer je moguće da tamo ima i prevaranata.

Moja je preporuka da se držite Bookinga i AirBnb-a te pažljivo iščitate prijašnje recenzije prije nego što se odlučite za bukiranje. Od aerodroma JFK do grada lako možete doći vlakom i podzemnom željeznicom, a žuti taksi ili Uber platit ćete oko 60 do 70 dolara. Osim ako niste smješteni na Staten Islandu, tada je cijena veća i kreće se čak između 100 i 150 dolara. Po nas je prvu večer došla Maysie s prijateljicom Catherine koja je također pješačila Camino te nas preko impresivnog mosta Verrazzano dovezla do stana.

image

New York

Vinko Paić

Kasnije smo svakog dana do grada išli besplatnim trajektom koji do donjeg Manhattana u blizini Wall Streeta i mjesta gdje su srušeni Blizanci vozi dvadesetak minuta. Tijekom vožnje prolazite pored Kipa slobode i Ellis islanda, koji je ne tako davno služio kao prvo mjesto na koje bi se iskrcavali doseljenici. Trajekt vozi svakih pola sata danju i noću (u doba kad Njujorčani idu ili se vraćaju s posla i svakih 15 minuta), a procjenjuje se da preveze više od 22 milijuna ljudi godišnje, odnosno 70 tisuća putnika dnevno.

Prije nego što krenete u obilazak svakako na internetu za 129 dolara kupite CityPASS koji će vam omogućiti posjet najpoznatijim gradskim atrakcijama kao što su Empire State Building, Kip slobode, Ellis island, 9/11 Memorial & Museum, vidikovac Top of the Rock u Rockfeller centru... Ovako ćete proći puno jeftinije nego da za svaku atrakciju plaćate pojedinačnu cijenu.

image

Plakat u Empire State Building

Vinko Paić

Kupite adapter

Ista je stvar i s podzemnom željeznicom, popularnim newyorškim metroom, koji je najlakši način kretanja iz udaljenog kvarta u drugi, a kad prelazite Manhattan prema Queensu ili Brooklynu, vozit ćete se pod vodom. Cijena jedne vožnje bez obzira na presjedanje je 2,75 dolara, a najbolje vam je uzeti tjednu Metro Card s kojom se za 33 dolara možete neograničeno voziti, kad i gdje poželite (vrijedi vam također za autobuse i žičaru za Roosevelt island).

image

Pogled na Manhattan s Empire State Building

Vinko Paić

Taksi sam koristio samo jednom, kad sam se vraćao prema aerodromu, a cijene su im daleko više nego kod nas. Osim žutog taksija, možete još koristiti Uber i Lyft. U Americi je električni napon 110-120V pa svakako prije odlaska kupite adapter u koji ćete uglavnom stavljati punjač za mobitel. Ako želite cijelo vrijeme imati internet, koristiti Google Maps, instantno stavljati fotografije na društvene mreže i preko WhatsAppa ili Vibera biti u kontaktu s obitelji i prijateljima, onda se nemojte misliti i kupite SIM karticu od 10 GB koju će najjeftinije platiti u T-mobileu – oko 40 dolara (deset dolara više za unlimited opciju).

image

New York

Vinko Paić

Svakako ugovorite i putno osiguranje, u slučaju da vam se tijekom boravka u NYC, ne daj Bože nešto dogodi, jer su troškovi liječenja u Americi brutalno skupi. New York je bio jedan od najpogođenijih gradova koronavirusom u doba najžešćeg lockdowna, a koliko je građanima, kao i svima nama, laknulo što smo napokon počeli živjeti starim životima, shvatio sam prije nego što su se na pozornicu teatra Ambassador popeli glumci iz mjuzikla "Chicago".

Tada je muški spikerski glas pozdravio gledatelje u publici rekavši kako se predstave nisu dugo igrale i da je svima u teatru pravo zadovoljstvo što se zabava konačno vratila na Broadway. Kad smo kod predstava, ulaznicu za Broadway mogli biste platiti nezamislivo skuplje nego što je to slučaj s kazalištima u Hrvatskoj. Cijene se kreću od 100 pa sve do 300 dolara, ovisno o tome gdje sjedite, ali i ovdje postoji jedan trik! Ako dođete na Times Square ispred kioska gdje se prodaju karte, možete ih ugrabiti već za 50-ak dolara pod uvjetom da show gledate istog dana.

image

Mjuzikl Chicago na Broadwayu

Vinko Paić

Druga opcija je da ulaznicu kupite preko specijaliziranih internetskih stranica poput TodayTix koje nude popuste ili možete dobiti popust ako imate CityPASS. Nisam primijetio da se u gradu zbog korone trenutno nešto puno nose zaštitne maske na licu, a Njujorčane sam doživio kao izuzetno pristupačne, simpatične i ljubazne ljude, vječito s osmijehom na licu. Brige i problemi ovdje kao da ne postoje...

Pizza 30 dolara

Cijene hrane u trgovinama, restoranima i lancima brze prehrane dvostruko su, negdje i trostruko veće nego kod nas. Opet, ako ste dovoljno snalažljivi, možete i ovdje uštedjeti jer postoje dućani u kojima artikle, uključujući hranu i piće, možete kupiti za doslovno jedan dolar. Pa čak i u pojedinim restoranima, poput Old John‘s u blizini Columbus Circlea možete pojesti fini ručak ili večeru za oko 20 dolara. Veliku, ukusnu jumbo pizzu, svuda ćete platiti oko 30 dolara. Svugdje je inače, preporuka, da ostavite napojnicu u iznosu 20 posto od originalnog računa (osim ako nije već uračunata).

image

High Line šetnica

Vinko Paić

Ako idete u New York, ponesite poluprazan kofer jer ćete sigurno jedan cijeli dan odvojiti za šopingiranje koje se itekako isplati. Najpoznatiji outlet je onaj u New Jerseyu, zove se Woodbury Common Premium Outlets, do njega vam treba oko sat vremena i tu ćete pronaći najpoznatije svjetske modne brendove s uštedama koje idu i do 65 posto. Dobra alternativa je i outlet u blizini luke na Staten Islandu, gdje također nema čega nema, doslovno od igle do lokomotive, što se kaže. Kad vidite da su cijene odjeće i tenisica toliko povoljne poželjet ćete što više toga kupiti – ali nemojte pretjerivati!

image

Times Square

Vinko Paić

Čini mi se da su među Njujorčanima i turistima u ovom trenutku pravi hit proizvodi tvrtke Apple. Naime, jedna od njihovih centralnih poslovnica, ona na famoznoj Petoj aveniji, u blizini Central Parka i Plaza hotela, radi 24 sata, a redovi za novim modelima iPhonea i sata nepregledni su.

Zvižduci za Bidena

Za vrijeme mog posjeta u New Yorku se održavala tradicionalna Opća skupština UN-a pa je policije i blindiranih automobila bilo na svakom koraku. Posjetio sam i Global Citizen Festival u Central Parku, na kojem su se prikupljala sredstva za borbu protiv siromaštva i klimatskih promjena. Uz Metallicu i Mariah Carey nastupili su i talijanski pobjednici Eurovizije Maneskin, španjolska pop zvijezda Rosalia te sastav Jonas Brothers.

image

Maneskin u Central Parku

Vinko Paić

Videovezom publici se obratio i američki predsjednik Joe Biden, a cijeli Central Park u tom je trenutku počeo glasno skandirati i zviždati. Zvuči poznato? Poželite li otići na plažu, i to možete napraviti u NYC, najpopularnija je ona na Coney Islandu u Brooklynu, gdje se nalazi i poznati vrtuljak. Šetnja preko impresivnog Brooklynskog mosta na kojem možete jeftino kupiti suvenire – podrazumijeva se. I tu ću stati jer neke stvari u ovom milijunskom gradu u kojem se govori više od 800 različitih jezika jednostavno morate otkriti sami...

image

Gradska plaža Coney Island

Vinko Paić
27. travanj 2024 10:25