StoryEditorOCM
ForumDONIJELI I MEGAFON

Na prosvjedu ispred Remetinca okupljeni građani traže puštanje Marka Franciškovića iz pritvora: ‘Sudite Marka? Sudite Boga i narod! Gotovi ste!‘

Piše PSD
18. prosinca 2021. - 13:40

Nekoliko desetak osoba okupilo se ispred zagrebačkog zatvora Remetinec prosvjedujući protiv uhićenja Marka Franciškovića. Prosvjednici, koji su na protest donijeli i megafon, traže puštanje Franciškovića iz pritvora, javlja Jutarnji.hr.

Skup ispred Remetinca osigurava policija.

image
Dragan Matić/Cropix

- Sudite Marka? Sudite Boga i narod! Gotovi ste! - viče jedan od prosvjednika, javlja 24 sata.

Podsjetimo, Francišković je uhićen nakon što je DORH protiv njega pokrenuo istragu zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid potvrda.

Franciškoviću je određen istražni zatvor i to zbog opasnosti od ponavljanja nedjela.

image
Dragan Matić/Cropix

Tužiteljstvo sumnja da su Francišković i Natko Kovačević "postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

Sumnjaju da su okrivljenici tijekom studenog 2021., kako bi realizirali "protupravno djelovanje", istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima radi suzbijanja pandemije covida-19 te objavljivali snimke tih i drugih istupa.

image
Dragan Matić/Cropix

Također, Tužiteljstvo sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj, piše Jutarnji.hr.

27. travanj 2024 00:18