StoryEditorOCM
Forumpronađeno tijelo

Mračna tajna ubojice otkrivena nakon našeg teksta: pisali smo o sumnjivoj prošlosti manijaka koji je napadao Splićanke, ubrzo se policiji javio njegov cimer, sve im je rekao...

Piše PSD.
4. listopada 2022. - 17:35

Sisačka je policija u utorak na konferenciji za novinare, nakon otkrića Jutarnjeg lista, potvrdila da je 28-godišnji Aleksandar Nišević iz Gline osumnjičen i kazneno prijavljen za teško ubojstvo svog tada 89-godišnjeg djeda Miloša Niševića, čiji je nestanak prijavljen krajem prosinca 2019. godine.

Policija je pronašla dijelove dekapitiranog starčeva tijela kojeg je unuk navodno brutalno ubio tupim tvrdim sredstvom nakon svađe oko mirovine te mu je odrubio glavu kada ga je pokušao strpati u prtljažnik automobila da bi ga odveo koji kilometar dublje u šumu, želeći sakriti tijelo.

Nišević je široj javnosti postao poznatiji nakon brutalnih napada u Splitu, kada je kamenom i staklenom bocom divljački izudarao dvije žene u glavu, zbog čega je sredinom srpnja ove godine nepravomoćno osuđen na 11 i pol godina zbog dva pokušaja ubojstva.

Dojava iz ćelije

image

Za Niševićevim djedom je policija pokrenula opsežnu potragu

Nestali.hr
- Nakon poduzimanja niza operativnih mjera, dokaznih radnji i vještačenja, postoji osnovana sumnja da je 29-godišnjak između 16. i 19. prosinca došao do obiteljske kuće u mjestu Roviška u kojoj je boravio 89-godišnjak, gdje mu je nakon verbalnog sukoba, u namjeri da ga ubije, tupim predmetom zadao više udaraca od kojih je isti zbog svoje ranjive životne dobi preminuo.

Osumnjičeni je potom u cilju prikrivanja kaznenog djela tijelo sakrio u obližnjoj šumi, a u prosincu prošle godine su pronađeni dijelovi tijela i odjeće - rekao je u utorak Luka Pešut, načelnik sisačke policije.

Vrijeme pronalaska dijelova tijela i žrtvine odjeće, dakle u prosincu 2021. godine, podudara se s neslužbenim informacijama do kojih smo došli, a po kojima se sve počelo “odmotavati” nakon što je baš u Slobodnoj Dalmaciji nekoliko mjeseci ranije, sredinom srpnja prošle godine, izišao članak u kojem smo pisali da je mladog Niševića baš policija Sisačko-moslavačke županije, pod koju spada i područje Gline, smatrala “osobom od interesa” zbog sumnje u povezanost s nestankom svoga djeda.

Nakon objave tog teksta navodno se policiji obratio jedan od muškaraca koji su neko vrijeme s Niševićem proveli u “cimerstvu” po zatvorskim ćelijama te im je, u zamjenu za određene pogodnosti, ponudio informaciju o tome gdje bi se trebalo nalaziti starčevo tijelo. Očito su njegove informacije bile točne jer je policija uspjela, otkrivanjem ubojice, zaključiti “opsežno kriminalističko istraživanje”.

Podsjetimo, u članku pod naslovom Manijaka koji je po Splitu napadao žene povezivalo se i s nestankom njegova djeda: tijelo starca nikada nije pronađeno, a Nišević je ubrzo otišao iz tog kraja..., pisali smo da je nestanak Niševićeva djeda prijavljen 28. prosinca 2019. godine, a da je posljednji put viđen deset dana ranije.

Sve rasprodao i - otišao

image

...i nakon nekoliko mjeseci zatvora, nabildan, ošišan i ‘skockan‘

 

Vladimir Urukalo/SD
Kako su tada pisali lokalni portali, za nestalim Milošem policija je pokrenula opsežnu potragu, u kojoj je sudjelovalo i dvadeset spašavatelja HGSS-a s tri potražna tima sa psima.

Na terenu su bila i trojica djelatnika MUP-a te četiri vatrogasca VP-a Petrinja, koji su ispumpavali okolne bunare jer se sumnjalo da nestali čovjek nije možda ubijen i bačen u neki bunar. Osim toga, kopalo se i pregledavalo i odlagalište gnoja u dvorištu njegove kuće jer se mislilo da ga je možda ubojica tu zakopao.

No, sav taj trud tada nije urodio plodom. Tijelo nesretnog starca nije bilo pronađeno, a budući da nije bilo tijela, nije bilo mogućnosti da se s njegovim nestankom poveže bilo tko, pa tako ni njegov unuk. Neki iz toga kraja tvrdili su da je, nakon nestanka starog Miloša, Aleksandar rasprodao sve što se moglo rasprodati te da je otišao s tog područja.

Pisali smo tada i da su splitski policajci znali za ove sumnje svojih sisačkih kolega te su pokušali tijekom kriminalističke obrade razgovarati s njim o tome, no Nišević im ništa nije rekao.

Nišević je svojedobno, dok je bio u splitskom zatvoru, tijekom suđenja za napade u Splitu spomenuo da mu je djed nestao i da ga nema neko vrijeme.

Tada se diskretno raspitivao o mogućnosti nasljeđivanja imovine svog djeda i zanimalo ga je koliko vremena je potrebno da se nestala osoba službeno proglasi mrtvom pa da njegovi nasljednici imaju pravo na imovinu.

Po Zakonu o proglašenju nestalih osoba umrlima i dokazivanju smrti, uz ostale uvjete, umrlom će se proglasiti osoba “o čijem životu u posljednjih pet godina nije bilo nikakvih vijesti, a od čijeg je rođenja proteklo 60 godina”. Niševićev djed odgovarao je ovom opisu, no njegovom bešćutnom unuku, sada osumnjičenom ubojici, “falilo” je još dvije godine do očito zacrtanog cilja. 

Preporodio se u zatvoru

Aleksandar Nišević je na suđenjima na splitskom Županijskom sudu, u različitim fazama postupka, odavao potpuno različiti dojam, kako fizički, tako i psihički.

Kako se može vidjeti na fotografijama snimljenima u sudnici, na početku je fizički bio vrlo neugledan, neuredan, izgledao je kao netko koga bi malo jači “reful” bure otpuhao te djelovao potpuno izgubljeno i zbunjeno.

No, nekoliko mjeseci kasnije pojavio se u sudnici potpuno drukčiji, vidno “nabildan”, u dobroj fizičkoj kondiciji, friško izbrijane frizure i s puno više samopouzdanja iako je tad skrivao lice od fotografskog aparata.

Iako su njegovi napadi zabilježeni na snimkama kamera, Nišević je od početka tvrdio da na tim snimkama nije on i kazao je da je tada živio u Splitu pod lažnim imenom Stipe Bilić jer su za njim tada bile aktivne četiri potrage.

To može napraviti samo monstrum

Onaj tko je sposoban tako nešto napraviti nije čovjek, to je monstrum. Tako ubiti svog rođenog djeda, ne znam što bih rekla, to je užas. Miloš je često dolazio kod mene, znala ga je cijela Glina, dolazio je uvijek na prastarom biciklu, a žalio se kad bi mu isključili struju, kad bi imao bilo kakve probleme. Žalio mi se i da je bio napadnut i opljačkan u šumi, da su mu razbojnici uzeli motornu pilu.

Ne znam zbog čega bi ga unuk ubio, to mogu napraviti samo ljudi koji ništa ne rade i žele živjeti na račun tuđe grbače i tuđe imovine. Iako, nije on imao neku imovinu, pa ovdje se kvadrat obradive zemlje prodaje za kunu...

Miloš je, znam kad smo mu pokušavali riješiti dug za struju, imao oko tisuću i pol kuna penzije. Strašno ga je pogodilo to što su mu ukrali pilu jer je sam sebi sjekao drva za zimu i nije znao kako će se grijati bez te pile. Spominjao je tog malog unuka, ali nije živio s njim, a ja sam tog momka vidjela jednom možda u životu.

Policija me je kontaktirala nakon Miloševa nestanka i tad sam im sve ispričala što i vama - kazala nam je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline s kojom smo razgovarali i u srpnju prošle godine.

27. travanj 2024 06:42